Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η δίαιτα Keto βελτιώνει ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια

ΑρχικήυγείαΗ δίαιτα Keto βελτιώνει ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια
spot_img

Τι προτείνει νέα κλινική δοκιμή.

    Η κετονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του εγκεφάλου σε άτομα που ζουν με ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, προτείνει μια πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Stanford Medicine σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο· και το Πανεπιστήμιο Duke, και δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research.

   Για άτομα που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, η τυπική θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα βοηθά μεν στη ρύθμιση της χημείας του εγκεφάλου, ωστόσο συχνά προκαλεί μεταβολικές παρενέργειες όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία, οι οποίες είναι αρκετά ενοχλητικές ώστε πολλοί ασθενείς σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα.

   Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια κετογονική δίαιτα όχι μόνο αποκαθιστά τη μεταβολική υγεία σε αυτούς τους ασθενείς καθώς συνεχίζουν τα φάρμακά τους, αλλά βελτιώνει περαιτέρω τις ψυχιατρικές τους καταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι μια διατροφική παρέμβαση μπορεί να είναι ένα ισχυρό βοήθημα στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Προηγούμενη κλινική δοκιμή από το Πανεπιστήμιο James Cook επιχείρησε να δώσει μια αποτελεσματικότερη θεραπεία στις ψυχικές διαταραχές, χρησιμοποιώντας ως βάση την αλλαγή του κύριου καυσίμου του ανθρωπίνου σώματος: τη γλυκόζη. Η μελέτη βασίστηκε στο γεγονός πως όταν η γλυκόζη από τους υδατάνθρακες δεν είναι πλέον η κύρια πηγή καυσίμου, το σώμα διασπά το λίπος στο ήπαρ για να παράγει κετόνες για ενέργεια. Οπότε, με την δίαιτα κέτο, το σώμα αλλάζει το μεταβολσμό του για να διασπά το λίπος.

   Για την παρούσα μελέτη, παρακολουθήθηκαν 21 ενήλικες συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, έπαιρναν αντιψυχωσικά φάρμακα και είχαν μεταβολική ανωμαλία, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερτριγλυκεριδαιμία, δυσλιπιδαιμία ή μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα, με περίπου 10% των θερμίδων από υδατάνθρακες, 30% από πρωτεΐνες και 60% από λίπος. Δεν τους είπαν να μετρούν θερμίδες. Έπειτα η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε πόσο καλά οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα μέσω εβδομαδιαίων μετρήσεων των επιπέδων κετονών στο αίμα. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, 14 ασθενείς είχαν προσκολληθεί πλήρως (ακολουθούσαν σωστά τη διατροφή Keto), έξι ήταν ημι-προσκολλημένοι και μόνο ένας ήταν μη προσκολλημένος. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ποικίλες ψυχιατρικές και μεταβολικές αξιολογήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

  Πριν από τη δοκιμή, το 29% των συμμετεχόντων πληρούσε τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο ορίστηκε ότι είχε τουλάχιστον τρεις από τις πέντε καταστάσεις: κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Μετά από τέσσερις μήνες σε κετογονική δίαιτα, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο.

   Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν το 10% του σωματικού τους βάρους, μείωσαν την περίμετρο της μέσης τους κατά 11% και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, τριγλυκερίδια, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα ψυχιατρικά οφέλη ήταν επίσης εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες βελτιώθηκαν κατά 31% σε μια βαθμολογία ψυχιάτρου για ψυχικές ασθένειες, γνωστή ως κλίμακα κλινικών παγκόσμιων εντυπώσεων, με τα τρία τέταρτα της ομάδας να παρουσιάζουν κλινικά σημαντική βελτίωση. Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι όπως μια κετογονική δίαιτα βελτιώνει τον υπόλοιπο μεταβολισμό του σώματος, βελτιώνει επίσης τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο