Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επικίνδυνη σχέση των επεξεργασμένων δημητριακών με την πρόωρη στεφανιαία νόσο

ΑρχικήΕπιστήμηΗ επικίνδυνη σχέση των επεξεργασμένων δημητριακών με την πρόωρη στεφανιαία νόσο
spot_img

Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης καρδιακής νόσου, ενώ η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως με μειωμένο κίνδυνο

Η πρόωρη στεφανιαία νόσος (PCAD) αναφέρεται στην αθηροσκληρωτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σε άνδρες κάτω των 55 ετών ή σε γυναίκες κάτω των 65 ετών. Ενώ στην αρχή μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα, στην πορεία ο πάσχων μπορεί να αισθάνεται πόνο στο στήθος (στηθάγχη), ακόμα και να πάθει καρδιακή προσβολή. Οι παράγοντες κινδύνου για το PCAD περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη.

Πρόσφατα διεξήχθη μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διαφορετικών τύπων πρόσληψης σιτηρών και πρόωρης στεφανιαίας νόσου στη Μέση Ανατολή. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει διαφορετικούς τύπους πρόσληψης δημητριακών με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η καινοτομία στη συγκεκριμένη είναι πως αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών και ολικής αλέσεως και του κινδύνου εμφάνισης PCAD στον Ιρανικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί πως τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ολόκληρο το σιτάρι, ενώ τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αλεσθεί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά χάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διαδικασία. Η American Heart Association, στην κατευθυντήρια γραμμή της το 2019 για την Πρωτογενή Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νόσων προτείνει μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής για μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2099 άτομα με PCAD από νοσοκομεία με εργαστήρια καθετηριασμού σε διαφορετικές πόλεις και εθνότητες σε όλο το Ιράν που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία. Επρόκειτο για γυναίκες ηλικίας 70 ετών και κάτω και άνδρες 60 ετών και κάτω.  

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής για διατροφικές αξιολογήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να εκτιμήσουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές και να δουν τι ρόλο παίζει η κατανάλωση δημητριακών ολικής ή επεξεργασμένων στην αύξηση του κινδύνου PCAD σε άτομα χωρίς προηγούμενη διάγνωση καρδιακής νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης στεφανιαίας νόσου στον Ιρανικό πληθυσμό, ενώ η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο Science Daily, o Khajavi Gaskarei, ένας από τους κύριους επιστήμονες που συνέβαλαν στην μελέτη, είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης των καταναλωτών για τα οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC) Μέσης Ανατολής 2022 μαζί με το 13ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Emirates, στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 7-9 Οκτωβρίου 2022

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα