Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
31.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επιστήμη εξηγεί γιατί τα 6χρονα παιδιά αντιπαθούν τα κομμάτια φρούτου στο γιαούρτι

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΗ επιστήμη εξηγεί γιατί τα 6χρονα παιδιά αντιπαθούν τα κομμάτια φρούτου στο γιαούρτι
spot_img

Νέα μελέτη για τα παιδιά και τα τρόφιμα – Γιατί τα κομμάτια φρούτων στο γιαούρτι προκαλούν αντιπάθεια στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Εάν αισθάνεστε ότι το εξάχρονο παιδί σας έχει ξαφνικά μπερδευτεί πολύ με την υφή του δείπνου του, μην ανησυχείτε. Θα περάσει. Μια νέα μελέτη από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει ότι στην ηλικία των έξι ετών, τα παιδιά προτιμούν να αποφεύγουν το τραγανό στο φυστικοβούτυρο τους, τα μούρα στη μαρμελάδα και τα κομμάτια φρούτων στο γιαούρτι,  

Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 485 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και δώδεκα ετών να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικά τρόφιμα με και χωρίς σβώλους, σπόρους και κομμάτια φρούτων. Τα φαγητά ήταν ψωμί, χυμός πορτοκαλιού, φυστικοβούτυρο, μαρμελάδα φράουλα, γιαούρτι και σούπα ντομάτας. Οι ερευνητές έδειξαν στα παιδιά ζωγραφιές από αυτά τα τρόφιμα τόσο με, όσο και χωρίς σβώλους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να επιλέξουν μεταξύ τους.

Στο 76% των περιπτώσεων, τα παιδιά ηλικίας έξι ετών επέλεξαν τρόφιμα χωρίς σβώλους, το υψηλότερο ποσοστό προτίμησης που παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Το γεγονός ότι τα παιδιά γενικά δεν είναι ευχαριστημένα με πάρα πολλά κομμάτια στο φαγητό είναι πιθανώς κάτι που πολλοί άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη συνδέει μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή τα παιδιά έξι ετών, τόσο ξεκάθαρα σε αυτή την τροφική προτίμηση», λέει ο Δρ Ching Yue Chow, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. 

Για να λάβουν όσο το δυνατόν ακριβέστερες απαντήσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αληθινές τροφές για να ελέγξουν πόσο συνεπή ήταν τα παιδιά στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων σε άλλες μελέτες.

Προστασία από επικίνδυνα τρόφιμα

Σύμφωνα με τον Ching Yue Chow, μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση για το γιατί ο φόβος των παιδιών για την περίπλοκη υφή στα τρόφιμα κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των έξι ετών.

“Η τροφική νεοφοβία περιγράφεται συχνά ως η απροθυμία να φάνε νέα ή άγνωστα τρόφιμα. Θεωρείται ότι είναι μια προστατευτική λειτουργία που εμποδίζει τα παιδιά να τρώνε δυνητικά δηλητηριώδη τρόφιμα ή άλλα επικίνδυνα πράγματα όταν αρχίσουν να γίνονται πιο ανεξάρτητα. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι η τροφική νεοφοβία ξεκινά από χαμηλά επίπεδα κατά τον απογαλακτισμό και αυξάνεται απότομα καθώς το παιδί γίνεται πιο κινητικό και ανεξάρτητο, φτάνοντας στο μέγιστο περίπου στα 6 ή 7 του χρόνια.

Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι στη συγκεκριμένη ομάδα στη μελέτη μας δεν αρέσουν τα πολλά κομμάτια στο φαγητό, καθώς σε αυτή την ηλικία είναι πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται για φαγητό», εξηγεί ο Ching Yue Chow.         

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν το μέγεθος του κομματιού στο φαγητό έχει σημασία. Αλλά εδώ, δεν βρήκαν ξεκάθαρη απάντηση.

“Φαινόταν ότι τα παιδιά γενικά δεν είχαν πρόβλημα να διακρίνουν διαφορετικά μεγέθη κομματιών όταν τα τρόφιμα ήταν στο στόμα τους. Για αυτά, είναι κυρίως η παρουσία ή η απουσία κομματιών”, λέει ο Ching Yue Chow. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χαμηλή επιθυμία για κατανάλωση φαγητού με χοντρά κομμάτια στην ηλικία των έξι ετών, σταδιακά στα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών πηγαίνει αντίστροφα, δείχνει η μελέτη. Και αυτό υποστηρίζεται από τις προηγούμενες γνώσεις μας για το πώς οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών ωριμάζουν με την ηλικία.

«Καθώς τα παιδιά φτάνουν σε σχολική ηλικία, μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από τους συμμαθητές και άλλους μέσα στον κύκλο τους για να δοκιμάσουν νέα είδη φαγητού και να έχουν περισσότερη επιθυμία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Μπορούμε επίσης να δούμε ότι το ποσοστό που θα ήθελε να έχει φαγητό με κομμάτια της τροφής αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία τους στη μελέτη», λέει ο Ching Yue Chow.

Μπορεί να χρειαστεί να εισαχθούν νέα πιάτα 8-15 φορές

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γονείς πρέπει να αποδεχθούν, τη «φάση κατά του κομματιού» που έχουν τα 6χρονα παιδιά, αν και ίσως απογοητεύονται όταν τα παιδιά αρνούνται το φαγητό που τους σερβίρουν. Αλλά αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει μόλις περάσουν την κρίσιμη ηλικία των έξι ετών. Απλώς πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε – συχνά έως και 15 φορές, η σύσταση λέει:

Πολλές έρευνες για τα παιδιά και τα τρόφιμα δείχνουν ότι η επανειλημμένη έκθεση σε νέα πιάτα έχει θετική επίδραση στο αν θα ενοχληθούν να τα φάνε. Συγκεκριμένα, θα είναι πιο αποτελεσματικό να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να δοκιμάσουν νέο φαγητό ενώ υπάρχει κάτι στο πιάτο που γνωρίζουν ήδη. Μάλιστα το νέο πιάτο τους πρέπει να τους παρουσιαστεί 8-15 φορές προτού το προτιμήσουν, αλλά η επιμονή αποδίδει είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τους καταναγκασμούς και τις ανταμοιβές για τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά τους.

«Η επιβράβευση ενός παιδιού με ένα παγωτό αν φάει το μπρόκολο του, είναι μια πολύ βραχυπρόθεσμη στρατηγική. Γιατί τη στιγμή που αφαιρείτε το παγωτό, δεν θέλουν να φάνε τις υγιεινές τροφές. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να πιέζετε ένα παιδί ή να προσπαθείτε να το αναγκάσετε να φάει ορισμένα πράγματα, γιατί κινδυνεύετε να φάει το νέο φαγητό ακόμη λιγότερο από πριν επειδή το συνδέει με κάτι αρνητικό», λέει ο Ching Yue Chow.

Τα νέα αποτελέσματα της έρευνας ρίχνουν περισσότερο φως στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών μεταξύ πέντε και δώδεκα ετών, κάτι που ο ερευνητής ελπίζει ότι μπορεί να κάνει τους γονείς και τη βιομηχανία τροφίμων σοφότερους σχετικά με τις σχέσεις μας με το φαγητό.

“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την υποκείμενη ψυχολογία των παιδιών όταν εσείς, ως γονιός, τους σερβίρετε φαγητό και όταν ως εταιρεία αναπτύσσετε νέα προϊόντα για να αποφύγετε τα παιδιά να γίνουν άσκοπα επιλεκτικά. Εδώ, ελπίζω ότι η μελέτη μας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για γονείς και όσους αναπτύσσουν νέα προϊόντα διατροφής», καταλήγει ο Ching Yue Chow.

  • Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία μεταξύ του Future Consumer Lab , του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Κέντρου Ερευνών Τροφίμων CASS στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας.
  • Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη είναι: Ching Yue Chow, Anne C. Bech, Annemarie Olsen, Russell Keast, Catherine G. Russell και Wender LP Bredie.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα