Ερευνητές στην Ολλανδία αναπτύσσουν το DietBot, το οποίο θα παρέχει πλήρως αυτοματοποιημένες και εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές. Με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών και την πρόσληψη τροφής, η ψηφιακή πλατφόρμα δημιουργεί διατροφικά σχέδια προσαρμοσμένα στην τρέχουσα ατομική κατάσταση υγείας, τις διατροφικές συνήθειες και τις προτιμήσεις των χρηστών.
Το έργο πραγματοποιείται στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής & Υγείας και Τροφίμων Wageningen & Βιοβασιλημένης Έρευνας από το Πανεπιστήμιο Wageningen & Έρευνα (WUR) και αναπτύσσεται επί του παρόντος για εφαρμογή στο Πρόγραμμα Ανοικτής Τεχνολογίας NWO, ένα ολλανδικό κυβερνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την εφαρμοσμένη έρευνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές “το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια τεχνολογική λύση που θα επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων διατροφής δεδομένων που βασίζονται στην τεχνολογία και θα δημιουργεί αυτόματα προτάσεις για μια πιο υγιεινή επιλογή”.
Για παράδειγμα, με βάση την ατομική μέτρηση του ΔΜΣ, την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο χοληστερόλης και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, η συμβουλή μπορεί να είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση λιγότερο κορεσμένων λιπαρών και στην κατανάλωση πιο συγκεκριμένων ειδών λαχανικών.
Οι ερευνητές στοχεύουν να συνδυάσουν τα δεδομένα με τις ήδη διαθέσιμες υπηρεσίες στην εξατομικευμένη πλατφόρμα διατροφικών συμβουλών τους για να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής στη διατροφή ενός ατόμου ενώ θα διετευνήσουν μεθόδους για να καταστήσουν την καταχώριση δεδομένων πρόσληψης τροφής πιο φιλική προς τον χρήστη – για παράδειγμα, ανεβάζοντας προσωπικά δεδομένα αγορών.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις μεμονωμένες απαντήσεις στην πρόσληψη τροφής, με τις διαφορές στα προφίλ κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι η παροχή διατροφικών συμβουλών σε ατομικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα οφέλη για την υγεία.
“Η τρέχουσα καθοδήγηση των ασθενών συνήθως χορηγείται από διαιτολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας. Η ψηφιοποιημένη καθοδήγηση μπορεί να επεκτείνει σημαντικά την απήχηση και τον αντίκτυπο των διαιτολόγων», λένε οι ερευνητές.
Αναγνωρίζουν επίσης ότι πολλές επί του παρόντος διαθέσιμες εφαρμογές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά αυτή η συμβουλή βασίζεται συνήθως σε γενικευμένες συστάσεις.
Μια άλλη εξατομικευμένη εφαρμογή διατροφής είναι από τον βρετανικό λιανοπωλητή Sainsbury’s, ο οποίος επιτρέπει προσαρμοσμένους στόχους πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Εν τω μεταξύ, το Cronometer παρακολουθεί τα μικροθρεπτικά συστατικά, έχοντας προσθέσει πρόσφατα δυνατότητες για βαθμολογίες ανοσίας και στόχους διατροφής των γυναικών.
Πηγή: Nutrition Insight