Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
31.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνει να τρώμε την φλούδα του πασατέμπου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚάνει να τρώμε την φλούδα του πασατέμπου;
spot_img

Ποιοι μπορούν να καταναλώσουν πασατέμπο μαζί με τη φλούδα και ποιοι όχι.

Οι σπόροι κολοκύθας, γνωστοί και ως πασατέμπο, ή όπως τους αποκαλούμε εμείς πασατέμπος, βρίσκονται μέσα σε ολόκληρες κολοκύθες και αποτελούν ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ. Έχει χαρακτηριστεί ως τρόφιμο του δρόμου (street food) ιδιαίτερα μεταξύ καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος. Αν και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο πασατέμπος θεωρούνταν ως επαρχιώτικος αναχρονισμός και την θέση του έχουν πάρει άλλα πιο σύγχρονα (και πιο ακριβά) σνακ, όπως πατατάκια και γαριδάκια, φαίνεται πως προετοιμάζει δυναμική επιστροφή: Σύμφωνα με ανάλυση αγοράς, του Fortune Business Insights η αγορά αποξηραμένων σπόρων κολοκύθας στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερα σε τέτοιου είδους θρεπτικά προϊόντα στην καθημερινή τους διατροφή και ταυτόχρονα αυξάνεται η προτίμηση για φυτικά προϊόντα. Ανάλογες προβλέψεις έκανε και η Verified Market Research.

Επειδή λοιπόν όπως δείχνουν οι έρευνες αγοράς ο πασατέμπος επιστρέφει δυναμικά, κάποιοι ίσως αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να τρώτε ολόκληρους σπόρους τους σπόρους χωρίς να αφαιρείτε τη φλούδα κυρίως όταν… είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Είναι ασφαλής η φλούδα των πασατέμπο;

Αν ανοίξετε μια ολόκληρη κολοκύθα, θα βρείτε τους σπόρους της να περιβάλλονται από πορτοκαλί σάρκα. Πολλοί άνθρωποι βγάζουν ολόκληρους τους σπόρους και τους ψήνουν μαζί με τη φλούδα ως σνακ. Ωστόσο, τα πασατέμπο που πωλούνται στα παντοπωλεία είναι συνήθως χωρίς φλούδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ποικιλίες του εμπορίου έχουν διαφορετικό χρώμα, μέγεθος και σχήμα.

Ακόμα κι έτσι, το κέλυφος των σπόρων κολοκύθας είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, προσθέτουν στη χαρακτηριστική τραγανότητα των σπόρων και παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Διατροφικά οφέλη της φλούδας των πασατέμπο

  • Οι ολόκληροι σπόροι κολοκύθας έχουν υπερδιπλάσιες φυτικές ίνες σε σχέση με τους αποφλοιωμένους 30 γραμμάρια ολόκληρων σπόρων κολοκύθας προσφέρει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ η ίδια ποσότητα σπόρων χωρίς κέλυφος έχει μόνο 2 γραμμάρια.
  • Οι φυτικές ίνες προάγουν τη βέλτιστη πέψη τροφοδοτώντας τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας. Μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
  • Αυτοί οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε σίδηρο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του αίματος και τη μεταφορά οξυγόνου.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση της φλούδας των πασατέμπο

Ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς για κατανάλωση, ολόκληροι οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

  • Τα άτομα με πεπτικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, γνωστή και ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τους ολόκληρους κολοκυθόσπορους.
  • Αυτό συμβαίνει επειδή οι πλούσιοι σε φυτικές ίνες σπόροι μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή του εντέρου και να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια, πόνο, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα.
  • Δεδομένου ότι οι σπόροι κολοκύθας είναι τόσο μικροί, μπορεί επίσης να είναι εύκολο να τους υπερκαταναλώσετε. Έτσι, θα πρέπει να προσέχετε το μέγεθος των μερίδων όταν τους τρώτε, ακόμη και αν δεν έχετε πεπτικό πρόβλημα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα