Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η κατανάλωση Coca-Cola ή Pepsi από άνδρες αυξάνει την τεστοστερόνη και μεγαλώνει τους όρχεις

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Η κατανάλωση Coca-Cola ή Pepsi από άνδρες αυξάνει την τεστοστερόνη και μεγαλώνει τους όρχεις
spot_img

Τα ευρήματα νέας μελέτης αντικρούουν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν ότι τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα επεμβαίνουν αρνητικά στη γονιμότητα των ανδρών.

   Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Endocrinol, αναψυκτικά όπως coca-cola και pepsi, αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και μεγαλώνουν τους όρχεις. Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να αντικρούουν προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα επεμβαίνουν αρνητικά στη γονιμότητα των ανδρών. Ωστόσο σύμφωνα με τη DailyMail, υπάρχουν ενδείξεις πως η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα, κατ’ επέκταση να αυξήσει την παραγωγή σπέρματος καθώς και το μέγεθος των όρχεων.

   Η έρευνα αυτή αποτελεί μια διαπίστωση και όχι μια προτροπή των ειδικών ως προς την κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών από τους άνδρες, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιοπάθειες, καθώς και τερηδόνα είναι κάποιες από αυτές. Παράλληλα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Northwest Minzu στην Κίνα, προσπαθησαν να δείξουν πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ανδρική όσο καιο στη γυναικεία γονιμότητα.

   Για την παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 30 αρσενικοί ποντικοί, χωρίς δυνατότητα αναπαραγωγής, οι οποίοι κρατήθηκαν σε ένα κλουβί που το νερό τους ήταν αναμεμειγμένο κατά 50% με pepsi. Σε άλλους 30 δόθηκε καθαρή pepsi και σε μια τρίτη ομάδα δόθηκε καθαρό νερό. Το ίδιο έγινε και σε αντίστοιχες ομάδες ποντικών αλλά με coca- cola. Όλα τα ποντίκια μπορούσαν να πίνουν άφθονο νερό για 15 μέρες. Η μετρήσεις στη μάζα των όρχεων των ποντικών πραγματοποιήθηκαν πριν το πείραμα, την 5η μέρα του πειράματος, την 7η, την 10η, την 13η καθώς και την τελευταία. Την 15η μέρα, οι μάζα των όρχεων των ποντικών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις ομάδες που έπιναν εξολοκλήρου coca-cola και pepsi, σε σύγκριση με τις άλλες δυο ομάδες.

“Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια υψηλή δόση Pepsi-Cola ή Coca-Cola θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη των όρχεων”, ανέφερε η μελέτη. Παράλληλα με το μέγεθος, παρουσιάστηκαν και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, που στην ομάδα που έπινε σκέτο νερό η συγκέντρωση της μετά το πέρας των 15 ημερών ήταν 23 nanomol, ενώ στις ομάδες που έπιναν καθαρή pepsi και coca-cola, 30 nmol/L.

   Σύμφωνα λοιπόν με την παρούσα έρευνα, οι μεγάλες δόσεις pepsi και coca-cola θα μπορούσαν δυνητικά να αυξήσουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες, ωστόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των αναψυκτικών στη μάζα των όρχεων και στην παραγωγή τεστοστερόνης είναι ασαφείς και χρήζουν περεταίρω μελέτης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων: Καινοτόμα πλατφόρμα ενημέρωσης για την νομοθεσία τροφίμων

Η νέα Πλατφόρμα Ειδικού Σκοπού για την Νομοκανονιστική Συμμόρφωση, βοηθά τις επιχειρήσεις, όχι μόνο να γνωρίζουν αλλά και να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα