Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους
spot_img

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας στους ηλικιωμένους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης της Ερευνητικής Ομάδας Biomarkers and Nutritional Food Metabolomics της Σχολής Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του CIBER on Frailty and Healthy Aging.

Η Ευρωπαϊκή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research είναι μέρος της Πρωτοβουλίας Κοινού Προγραμματισμού “A Healthy Diet for a Healthy Life” ( JPI HDHL ), πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 12 ετών με τη συμμετοχή 842 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στις περιοχές του Μπορντό και της Ντιζόν (Γαλλία).

Μεταβολική για τη μελέτη της επίδρασης της διατροφής στην υγεία

Η μελέτη αναλύει τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού των διατροφικών συστατικών, της εντερικής μικροχλωρίδας, του ενδογενούς μεταβολισμού και της γνωστικής εξασθένησης. Όπως σημειώνει η Mireia Urpí-Sardà, επικεφαλής της έρευνας από το Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Γαστρονομίας και CIBERFES, «αυτό που αναλύσαμε στις υπό μελέτη κοόρτες είναι ο διαμορφωτικός ρόλος της διατροφής στον κίνδυνο να υποφέρουμε από γνωστική εξασθένηση». Η Urpí-Sardà επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτών των διεργασιών και ορισμένων μεταβολιτών».

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν προστατευτική συσχέτιση μεταξύ μεταβολιτών που προέρχονται από κακάο, καφέ, μανιτάρια και κόκκινο κρασί, μικροβιακό μεταβολισμό τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες (μήλο, κακάο, πράσινο τσάι, βατόμουρα, πορτοκάλια ή ρόδια) και γνωστική εξασθένηση στους ηλικιωμένους.

Η ανάλυση δειγμάτων πλάσματος έδειξε ότι ορισμένοι μεταβολίτες σχετίζονται με την εξέλιξη της γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Cristina Andrés-Lacueva, «για παράδειγμα, η 2-φουροϋλγλυκίνη και η 3-μεθυλανθίνη, που είναι βιοδείκτες της κατανάλωσης καφέ και κακάο, είχαν προστατευτικό προφίλ, ενώ η σακχαρίνη –που προέρχεται από την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών– σχετίζεται με βλαβερές συνέπειες”.

Ο Mercè Pallàs, καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων και μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών (UBNeuro) του UB, τονίζει ότι «η μελέτη της σχέσης μεταξύ της γνωστικής εξασθένησης, του μεταβολισμού της μικροχλωρίδας και της τροφής και του ενδογενούς μεταβολισμού είναι απαραίτητη για να αναπτύξουμε προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές που βοηθούν στη φροντίδα της γνωστικής μας υγείας».

Διατροφικές αλλαγές για υγιή γνωστική γήρανση

Ως εκ τούτου, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή είναι καθοριστικές ως στρατηγική για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης και της εξέλιξής της σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες. «Μια υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφών φυτικής προέλευσης παρέχει πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης λόγω της γήρανσης», λέει η Cristina Andrés-Lacueva.

Πηγή: Universitat de Barcelona

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο