Στον έλεγχο βρέθηκε ότι περιέχουν σχεδόν τόση ζάχαρη όσο οι σοκολάτες, τοξίνες μούχλας και μόλυβδος
Μία πλάκα σοκολάτας των 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης. Εντάξει αυτό το περιμένουμε και γι αυτό τόσα χρόνια λέμε ότι πρέπει η σοκολάτα να καταναλώνεται με μέτρο. Τι γίνεται όμως όταν ένα άλλο τρόφιμο, που γενικά θεωρείται υγιεινό, στην πραγματικότητα περιέχει σχεδόν τόση ζάχαρη όσο και η σοκολάτα;
Το oekotest.de σε εργαστηριακό έλεγχο βρήκε ότι μία μπάρα με φρούτα 100 γραμμαρίων περιέχει κατά μέσο όρο 42,6 γραμμάρια ζάχαρης! Και αυτό παρά το γεγονός ότι καμία από τις μπάρες φρούτων δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη .
- Δείτε επίσης: Δεκάδες χρήστες με εγκαύματα από θερμός δημοφιλούς μάρκας – Ανακαλούνται 2,6 εκατομμύρια τεμάχια
- Δείτε επίσης: Πώς θα αναγνωρίσετε τη νοθευμένη σκόνη πρωτεΐνης
Οι μπάρες φρούτων για παιδιά περιέχουν πολλή φρουκτόζη
Η περιεχόμενη ζάχαρη προέρχεται από τα κύρια συστατικά: συμπυκνωμένο χυμό μήλου και αποξηραμένες μπανάνες. Αυτά περιέχουν τόση φρουκτόζη που δεν χρειάζεται να προστεθεί επιπλέον ζάχαρη στη μπάρα ώστε να έχει γλυκιά γεύση. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η φρουκτόζη μπορεί επίσης να προκαλέσει τερηδόνα, παχυσαρκία και δευτερογενείς ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης . Για παιδιά ηλικίας ενός έως τριών ετών με υποτιθέμενη ενεργειακή απαίτηση 1200 θερμίδων, η ημερήσια ποσότητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 ή καλύτερα τα 15 γραμμάρια την ημέρα.
- Δείτε επίσης: «Σοκολάτα Ντουμπάι»: Μπορεί όποιος θέλει να φτιάχνει και να πουλάει τη συγκεκριμένη σοκολάτα;
- Δείτε επίσης: Πόσα μικρόβια έχουν οι οικιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις
Οι ισχυρισμοί και το marketing
Οι μπάρες διαφημίζονται ως το «ιδανικό σνακ» ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί εναλλακτική λύση σε άλλα γλυκά. Οι μπάρες δεν υποκαθιστούν τα φρέσκα φρούτα. Για σύγκριση: 25 γραμμάρια μήλου περιέχουν σχεδόν τρία γραμμάρια ζάχαρης, ενώ οι μπάρες περιέχουν κατά μέσο όρο δέκα γραμμάρια.
Ο καθηγητής Berthold Koletzko , παιδίατρος και ειδικός διατροφής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου, αναρωτιέται πώς στα προϊόντα αυτά επιτρέπεται νόμιμα να φέρουν τον ισχυρισμό «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.
Κανονικά η ένδειξη «Χωρίς προσθήκη ζάχαρης» θα έπρεπε να αντικατασταθεί από την νειδοποίηση ότι το προϊόν “περιέχει φυσικά σάκχαρα”.
- Δείτε επίσης: Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι η δημόσια υγεία: Τι κάνει το φοινικέλαιο στον χυμό ροδάκινο-βερίκοκο;
Τοξίνες μούχλας σε μπάρες φρούτων για παιδιά
Το εργαστήριο έχει επίσης ανιχνεύσει τρεις φορές τις τοξίνες της μούχλας HT-2 και/ή T-2, στις μπάρες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, μπορούν να βλάψουν την πεπτική οδό και να διαταράξουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει έναν TDI – δηλαδή την ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει καθημερινά ένα υγιές άτομο χωρίς φόβο για κινδύνους για την υγεία – για το T-2/HT-2. Ακόμα κι αν ένα TDI δεν είναι νομικά δεσμευτικό όριο, είναι χρήσιμο για την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία.
Και υπερβολικός μόλυβδος στις μπάρες φρούτων
Οι μπάρες φρούτων εκμεταλλεύονται περισσότερα από τα μισά από τα μέγιστα επίπεδα μολύβδου που έχει ορίσει η Επιτροπή της ΕΕ για βρεφικές και νηπιακές τροφές στην κατηγορία των συμπληρωματικών τροφίμων .
Ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο σώμα και μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, ειδικά στα παιδιά.
Υπάρχει επίσης μια έκπτωση για τον προστιθέμενο σίδηρο , καθώς το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) γενικά συμβουλεύει να μην εμπλουτίζονται τα τρόφιμα με σίδηρο, με εξαίρεση τα δημητριακά πρωινού.
Αν και ο σίδηρος είναι σημαντικός για το αίμα, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.