Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορώ να φάω ωμό κουνουπίδι;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορώ να φάω ωμό κουνουπίδι;
spot_img

Ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης ωμού κουνουπιδιού είναι η συμβολή του στην απώλεια βάρους. Ποια είναι όμως η σημαντική παρενέργεια;

Όπως τα περισσότερα λαχανικά έτσι και το κουνουπίδι ανήκει στην κατηγορία των τροφών με μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και περιέχει αντιοξειδωτικά και συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη θωράκιση του οργανισμού από τον καρκίνο. Η κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης (το καλό είδος) και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη είναι από τα λαχανικά που συνίστανται για απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. Πιο συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι έχει μόνο 25 θερμίδες.

   Ομολογουμένως είναι λιγάκι άχαρο σαν λαχανικό, ωστόσο επειδή αποτελεί βασικό στοιχείο της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν μια σειρά από τρόποι με τους οποίους μπορεί να σερβιριστεί ή να μαγειρευτεί. Έτσι μπορεί να προσθέσει περισσότερη ποικιλία και γεύση κατά την κατανάλωση του.

   Είναι γνωστό πως στη συντριπτική πλειοψηφία των λαχανικών που μαγειρεύονται, χάνουν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά τους, ωστόσο ευτυχώς για μας, ναι, το κουνουπίδι μπορεί να καταναλωθεί και ωμό. Φυσικά μια αρχή που ισχύει για όλα τα καλλιεργήσιμα τρόφιμα, πόσο μάλλον για το κουνουπίδι που έχει πολλές διαφορετικές μικρές επιφάνειες, θα πρέπει να πλυθεί καλά πριν την κατανάλωση ώστε να απομακρυνθούν τυχόν μικρόβια που μπορεί να βρίσκονται στις αμυχές του. Το ωμό κουνουπίδι δεν χωνεύεται εύκολα ενώ μερικοί άνθρωποι, βιώνουν αέρια, φούσκωμα και εντερική δυσφορία, από τα σάκχαρα του λαχανικού που δεν μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα από τον οργανισμό κάτι που δεν συμβαίνει τόσο έντονα όταν το κουνουπίδι καταναλώνεται μαγειρεμένο.

   Αν όμως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μπορείτε να απολαύσετε το ωμό κουνουπίδι με διάφορους τρόπους.

Τα φύλλα του κουνουπιδιού μπορούν εύκολα να προστεθούν σε μια σαλάτα με αντίστοιχα πράσινα λαχανικά, καθώς και να βράσουν όπως όλα τα χορταρικά. Τα λευκά μπουκέτα του από την άλλη μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στην ωμή μορφή του μπορεί να καταναλωθεί σε μια σαλάτα με διαφορά λαχανικά, μέσα από ένα smoothie αλλά και σαν βούτημα σε διάφορα ντιπ. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σέλερι, μπορείτε να βουτήξετε το κουνουπίδι σε κάποια σος γιαουρτιού, σε γουακαμόλε ή και χούμους. Ωστόσο για τις χρήσεις του σε σαλάτα που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και η υφή του, δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με ένα κουνουπίδι που έχει βγει από κατάψυξη. Όταν είναι κατεψυγμένο και ξεπαγώνει είναι πολύ πιθανό η υφή του να είναι πιο μαλακή αλλά και η γεύση του διαφορετική. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όταν πρόκειται να μαγειρευτεί. Στην περίπτωση αυτή θα έχει μια ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση, σε αντίθεση με το ωμό που έχει πιο πικρή.

   Όσον αφορά το μαγείρεμα, μπορεί να μαγειρευτεί με διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους όπως αυτός του τηγανίσματος. Το τηγάνισμα κατόπιν παναρίσματος, μπορεί να προσφέρει στο κουνουπίδι την αίσθηση του κρέατος. Σε συνδυασμό με ένα δροσερό ντιπ μπορεί να το απογειώσει. Φυσικά μια πιο υγιεινή λύση είναι το βραστό κουνουπίδι ή στον ατμό για αυτούς που προτιμούν την πιο υγιεινή του εκδοχή. Ωστόσο ένας εξ ίσου υγιεινός αλλά συνάμα δημιουργικός τρόπος μαγειρέματος είναι η σούπα κουνουπιδιού με κρέμα γάλακτος ή ο πουρές. Το μπλεντάρισμα του σε συνδυασμό με την κρέμα θα δημιουργήσει μια βελουτέ υφή σε ένα πάντρεμα που θα σας συγκλονίσει. Επίσης μια έξτρα πιπεράδα θα εκτοξεύσει τη γεύση.

    Βασική προϋπόθεση για όλες αυτές τις συνταγές είναι η σωστή επιλογή του κουνουπιδιού και μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά μπορούν να βοηθήσουν. Κατά βάση θα πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο λευκό και πράσινο χρώμα σε μπουκέτο και φύλλα αντίστοιχα. Όσον αφορά την υφή θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό το μπουκέτο αλλά και πυκνό και να έχει και το αντίστοιχο βάρος. Αν και όταν βράσει έχει μια έντονη μυρωδιά, στην περίπτωση του ωμού κάτι τέτοιο δεν είναι καλό σημάδι.

   Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι μαγειρέματος που θα βοηθήσουν να εντάξετε στη διατροφή σας λαχανικά σαν αυτό που μπορεί να μην αποτελούν την πρώτη επιλογή στο μανάβικο ωστόσο είναι απαραίτητα για την σωστή διατροφή.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα