Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτο! Ψάρι που έμεινε 48 ώρες στην κατάψυξη ζωντάνεψε όταν πήγαν να το μαγειρέψουν!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑπίστευτο! Ψάρι που έμεινε 48 ώρες στην κατάψυξη ζωντάνεψε όταν πήγαν να το μαγειρέψουν!
spot_img

 Το κράτησαν ως κατοικίδιο και το ονόμασαν Λάζαρο…

Ένα αξιοπερίεργο γεγονός συνέβη όταν μια γυναίκα, αγόρασε ψάρια και αφού καταψύχθηκαν φαίνεται μετά κάποιο από αυτά να επανήλθε στη ζωή παρά το γεγονός ότι βρισκόταν επί 48 ώρες στην κατάψυξη.

Η Cindy Lao, από το Cheltenham, αγόρασε τον κυπρίνο από ένα τοπικό ιχθυοπωλείο στο Greenford, ενώ επισκεπτόταν φίλους στο Λονδίνο για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Αφού έφτασε στο σπίτι της, τοποθέτησε το ψάρι στην κατάψυξή της και μετά από δύο ημέρες έβγαλε τον κυπρίνο για να ετοιμάσει το δείπνο.

Όπως αναφέρεται, ο σύντροφος της γυναίκας Paul Lewis-Borman σκέφθηκε να σκοτώσει το ψάρι που τελικά ονόμασαν Lazarus, (όπως το βιβλικό πρόσωπο που αναστήθηκε από τους νεκρούς) όμως η Lao τον έπεισε να το βάλουν στην μπανιέρα και έπειτα να το δώσουν σε μια γυναίκα που διατηρούσε λίμνη με ψάρια. “Ο κυπρίνος ήταν άτονος για λίγο, αλλά μετά από 20 λεπτά τα βράγχια του άρχισαν να συσπώνται”, είπε ο Paul στο Metro.

Το απίστευτο περιστατικό εγείρει ερωτήματα αρχικά κατά πόσο το ψάρι ήταν παγωμένο και έπειτα πόσο αυτό είναι πιθανό να συμβεί;

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του IFL science, το ψάρι ήταν σταυροειδής κυπρίνος ο οποίος ευδοκιμεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε περιβάλλον με χαμηλό οξυγόνο.

   Η συγκεκριμένη κατηγορία ψαριών μπορεί να επιβιώσει τόσο σε νερά με έλλειψη οξυγόνου, όσο και σε λίμνες που παγώνουν. Στην περίπτωση αυτή, το ψάρι λειτουργεί ένα μηχανισμό που μετατρέπει το τοξικό γαλακτικό οξύ σε αιθανόλη, αφήνοντάς το να διαχέεται αργά στα βράγχια του. “Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε νερό χωρίς οξυγόνο, ή σε λίμνες καλυμμένες με πάγο, που μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες στο βιότοπό τους στη βόρεια Ευρώπη, οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα του σταυροειδούς κυπρίνου μπορούν να φτάσουν περισσότερα από 50 mg ανά 100 χιλιοστόλιτρα, που είναι πάνω από το όριο κατανάλωσης ποτού, σε αυτές τις χώρες”, εξήγησε ο Δρ Μάικλ Μπέρενμπρινκ, εξελικτικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, σε μια δήλωση σχετικά με σχετική έρευνα. “Ωστόσο, αυτή είναι καλύτερη κατάσταση από το να γεμίσει με γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι το μεταβολικό τελικό προϊόν για άλλα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, όταν στερείται οξυγόνου”.

   Εικάζεται πως ο κυπρίνος δεν ήταν τελείως παγωμένος όταν άρχισε να κινείται γιατί δεν έχουν γίνει έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, αν και αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. “Μπορεί να είναι πιθανό τα σταυροειδή κατά τη διάρκεια της ταραχής σε ιζήματα του πυθμένα μικρών λιμνών να επιβιώνουν από τη χειμερινή ανοξία λόγω των επιδράσεων της αιθανόλης που μειώνουν το σημείο πήξης”, προσθέτουν οι συγγραφείς στο IFL science. “Υπάρχουν κάποια άλλα σπονδυλωτά, όπως τουλάχιστον τέσσερα αμφίβια και μερικά ερπετά που ανέχονται την κατάψυξη”. Ένα τέτοιο ζώο είναι ο βάτραχος Rana sylvatica, του οποίου μπορούν να διατηρηθούν τα 2/3 των υγρών του σώματος του όταν είναι τελείως παγωμένος, λόγω των υψηλών επιπέδων σε κρυοπροστατευτικών («αντιψυκτικών») ουρίας και γλυκόζης που διαθέτουν στο πλάσμα τους, μειώνοντας τη θερμοκρασία πήξης των σωματικών υγρών του βατράχου.

Να σημειωθεί πως η αποθήκευση ψαριών σε θρυμματισμένο πάγο είναι συνηθισμένη στην Ιαπωνία, όπου τα ψάρια καταψύχονται τόσο ώστε να επιβραδύνουν τον καρδιακό τους ρυθμό, αλλά όχι αρκετά για να τα σκοτώσουν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα