Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού καθημερινά ένα φτηνό καρύκευμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Dr Ruth Fairchild του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (EFFoST).
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν έως και 525.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ολικής αλέσεως κάθε βράδυ πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.
Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Tracklements, διερεύνησε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης μιας γεμάτης κουταλιάς του γλυκού μουστάρδα ολικής αλέσεως σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.
Από ένα σύνολο 42 συμμετεχόντων, το 86% είδε σημαντική πτώση στα επίπεδα γλυκόζης και/ή χοληστερόλης στο αίμα τους, σε σύγκριση με μόνο το 14% που δεν έδειξε θετική ανταπόκριση.
Όλοι οι συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 40-70 ετών και υπέρβαροι ή κλινικά παχύσαρκοι, κατανάλωναν τη μουστάρδα είτε σε ένα μικρό κράκερ είτε μόνη της πριν τον ύπνο κάθε βράδυ.
Η μείωση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα βρέθηκε να είναι πιο σημαντική στους τρεις συμμετέχοντες που ήταν προδιαβητικοί τη στιγμή της μελέτης.
Αυτό έκανε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι 525.000 Βρετανοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση, με περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προδιαβητική κατάσταση.
Η Dr Ruth Fairchild, Ανώτερη Λέκτορας στο Κέντρο Βιομηχανίας Τροφίμων Zero2Five στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δήλωσε: «Ενώ πιο πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση μουστάρδας ολικής αλέσεως ως θρεπτικό για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται έρευνα αυτού του τύπου, ανοίγοντας τη δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα οφέλη της μουστάρδας ολικής αλέσεως στην υγεία σε προδιαβητικούς ασθενείς.
«Ωστόσο, μέχρι να παρουσιαστούν περαιτέρω επιστημονικά στοιχεία, συνιστούμε προσοχή σε όσους λαμβάνουν ήδη θεραπεία για διαβήτη, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν σε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή».