Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Τα σταφύλια ωφελούν και την υγεία των ματιών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Τα σταφύλια ωφελούν και την υγεία των ματιών
spot_img

Η κατανάλωση σταφυλιού βελτίωσε τη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και μείωσε τους επιβλαβείς βιοδείκτες.

    Η κατανάλωση σταφυλιών βελτιώνει την υγεία των ματιών, δείχνει μελέτη σε ηλικιωμένους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function. Η έρευνα εξέτασε αντίκτυπο της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και σε άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών, σε ένα διάστημα 16 εβδομάδων. Αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη μελέτη για αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενες προκαταρκτικές μελέτες όπου βρέθηκε ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

- Advertisement -

   Σύμφωνα με τους επιστήμονες υγεία του WebND, ως τροφές που κάνουν καλό στα μάτια αναφέρουν τις κόκκινες πιπεριές, τους ηλιόσπορους, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το σολομό, τις γλυκοπατάτες, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα αυγά, τα κολοκύθια, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Όλα αυτά λόγω μιαw σειράς βιταμινών που διαθέτουν όπως η C, A, E και όχι μόνο, που υποστηρίζεται πως κάνουν καλό τόσο στον αμφιβληστροειδή και στην ωχρά κηλίδα όσο και σε άλλα μέρη του ματιού. 

    Στην παρούσα μελέτη που προσθέτει και το σταφύλι στη λίστα, 34 άτομα κατανάλωναν είτε σταφύλια (1 ½ φλιτζάνι σταφύλια την ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο για 16 εβδομάδες. Οι πρώτοι εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικά σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση στις επιβλαβείς AGEs, όπως μετρήθηκαν στη φλούδα. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιού επηρεάζει ευεργετικά την υγεία των ματιών στους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά με έναν αυξανόμενο πληθυσμό που γερνάει», δήλωσε ο Δρ Jung Eun Kim. «Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσβάσιμο φρούτο που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε κανονικές ποσότητες μόλις 1 ½ φλιτζάνι την ημέρα».

   Η επιστήμη έχει δείξει ότι ένας γηράσκων πληθυσμός έχει υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την οφθαλμική νόσο περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα οφθαλμικών τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν το σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD). Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα