Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Τα σταφύλια ωφελούν και την υγεία των ματιών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Τα σταφύλια ωφελούν και την υγεία των ματιών
spot_img

Η κατανάλωση σταφυλιού βελτίωσε τη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και μείωσε τους επιβλαβείς βιοδείκτες.

    Η κατανάλωση σταφυλιών βελτιώνει την υγεία των ματιών, δείχνει μελέτη σε ηλικιωμένους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function. Η έρευνα εξέτασε αντίκτυπο της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και σε άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών, σε ένα διάστημα 16 εβδομάδων. Αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη μελέτη για αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενες προκαταρκτικές μελέτες όπου βρέθηκε ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

   Σύμφωνα με τους επιστήμονες υγεία του WebND, ως τροφές που κάνουν καλό στα μάτια αναφέρουν τις κόκκινες πιπεριές, τους ηλιόσπορους, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το σολομό, τις γλυκοπατάτες, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα αυγά, τα κολοκύθια, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Όλα αυτά λόγω μιαw σειράς βιταμινών που διαθέτουν όπως η C, A, E και όχι μόνο, που υποστηρίζεται πως κάνουν καλό τόσο στον αμφιβληστροειδή και στην ωχρά κηλίδα όσο και σε άλλα μέρη του ματιού. 

    Στην παρούσα μελέτη που προσθέτει και το σταφύλι στη λίστα, 34 άτομα κατανάλωναν είτε σταφύλια (1 ½ φλιτζάνι σταφύλια την ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο για 16 εβδομάδες. Οι πρώτοι εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικά σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση στις επιβλαβείς AGEs, όπως μετρήθηκαν στη φλούδα. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιού επηρεάζει ευεργετικά την υγεία των ματιών στους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά με έναν αυξανόμενο πληθυσμό που γερνάει», δήλωσε ο Δρ Jung Eun Kim. «Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσβάσιμο φρούτο που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε κανονικές ποσότητες μόλις 1 ½ φλιτζάνι την ημέρα».

   Η επιστήμη έχει δείξει ότι ένας γηράσκων πληθυσμός έχει υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την οφθαλμική νόσο περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα οφθαλμικών τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν το σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD). Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο