Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
6.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Βρέθηκε το ρόφημα που προκαλεί τριχόπτωση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Βρέθηκε το ρόφημα που προκαλεί τριχόπτωση
spot_img

Επιστημονική μελέτη σε 1028 νεαρούς άνδρες

Η ανεπιθύμητη ανδρική τριχόπτωση (MPHL), δεν έρχεται μόνη… Προκαλεί διάφορα προβλήματα όπως αυτοπεποίθησης και καλής ψυχολογίας. Κατά καιρούς διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι για την τριχόπτωση ευθύνεται και η δυτικού τύπου σύγχρονη διατροφή (fast food , λιπαρά, ζάχαρη, ανθρακούχα κτλ).

Οι νεαροί σε ηλικία,  καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ροφημάτων με ζάχαρη (SSBs), όπως χυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά ή τσάι/καφέ με ζάχαρη. Για παράδειγμα, το 49% των ενηλίκων και το 63% των νέων στις ΗΠΑ καταναλώνουν SSB μια δεδομένη ημέρα. Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Κίνα, όπου η κατανάλωση SSB είναι υψηλότερη στην ηλικιακή ομάδα 13-29 ετών (22,38%). Η κατανάλωση SSB έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία και τα συναισθηματικά προβλήματα

Τώρα μια νέα  μελέτη στο περιοδικό Nutrients στην ενότητα Διατροφή και Δημόσια Υγεία  που διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022 , διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη (SSB) και της τριχόπτωσης (MPHL) σε 1028 νεαρούς άνδρες 18-45 ετών. Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας/συχνότητας της κατανάλωσης SSB και του MPHL.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης SSB και του MPHL. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως τα βιοχημικά συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας (AGA) στο τριχωτό της κεφαλής υποδηλώνουν μια υπερδραστήρια οδό πολυόλης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα SSB πυροδοτεί υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στον ορό, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί την οδό της πολυόλης. Αυτό μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που είναι διαθέσιμη στα κερατινοκύτταρα του εξωτερικού περιβλήματος της ρίζας των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε τριχόπτωση.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν ποτέ SSB, εκείνοι που έπιναν περισσότερες από 7 φορές/εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν MPHL. Επίσης σε σύγκριση με την κανονική ομάδα ελέγχου, η ομάδα με MPHL κατανάλωνε περισσότερα τηγανητά τρόφιμα, ζάχαρη και μέλι, γλυκά και παγωτό, ενώ κατανάλωνε λιγότερα λαχανικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρόνιες ασθένειες και οι συναισθηματικοί παράγοντες μεσολαβούν επίσης στη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης SSB και του MPHL.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) φάνηκε να σχετίζεται επίσης σημαντικά με το MPHL. Ωστόσο, μετά τον έλεγχο για PTSD, η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης SSB και του MPHL δεν ήταν πλέον σημαντική. Αυτό το εύρημα έδειξε ότι το PTSD είναι πιο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε MPHL από την πρόσληψη SSB. 

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Ποια συσκευασία αλλοιώνει περισσότερο τη γεύση και τη φρεσκάδα του γάλακτος;

Επιστημονική μελέτη συνέκρινε έξι συσκευασίες γάλακτος: χάρτινα δοχεία, τρία είδη πλαστικών, μία χάρτινη σακούλα και ένα γυάλινο μπουκάλι για να καταλήξει ποια είναι καλύτερη και ποια χειρότερη σε γεύση και φρεσκάδα.

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα