Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Βρέθηκε το ρόφημα που προκαλεί τριχόπτωση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Βρέθηκε το ρόφημα που προκαλεί τριχόπτωση
spot_img

Επιστημονική μελέτη σε 1028 νεαρούς άνδρες

Η ανεπιθύμητη ανδρική τριχόπτωση (MPHL), δεν έρχεται μόνη… Προκαλεί διάφορα προβλήματα όπως αυτοπεποίθησης και καλής ψυχολογίας. Κατά καιρούς διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι για την τριχόπτωση ευθύνεται και η δυτικού τύπου σύγχρονη διατροφή (fast food , λιπαρά, ζάχαρη, ανθρακούχα κτλ).

Οι νεαροί σε ηλικία,  καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ροφημάτων με ζάχαρη (SSBs), όπως χυμούς, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά ή τσάι/καφέ με ζάχαρη. Για παράδειγμα, το 49% των ενηλίκων και το 63% των νέων στις ΗΠΑ καταναλώνουν SSB μια δεδομένη ημέρα. Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Κίνα, όπου η κατανάλωση SSB είναι υψηλότερη στην ηλικιακή ομάδα 13-29 ετών (22,38%). Η κατανάλωση SSB έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία και τα συναισθηματικά προβλήματα

Τώρα μια νέα  μελέτη στο περιοδικό Nutrients στην ενότητα Διατροφή και Δημόσια Υγεία  που διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022 , διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη (SSB) και της τριχόπτωσης (MPHL) σε 1028 νεαρούς άνδρες 18-45 ετών. Μελετήθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας/συχνότητας της κατανάλωσης SSB και του MPHL.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης SSB και του MPHL. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως τα βιοχημικά συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας (AGA) στο τριχωτό της κεφαλής υποδηλώνουν μια υπερδραστήρια οδό πολυόλης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα SSB πυροδοτεί υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στον ορό, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί την οδό της πολυόλης. Αυτό μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που είναι διαθέσιμη στα κερατινοκύτταρα του εξωτερικού περιβλήματος της ρίζας των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε τριχόπτωση.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν ποτέ SSB, εκείνοι που έπιναν περισσότερες από 7 φορές/εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν MPHL. Επίσης σε σύγκριση με την κανονική ομάδα ελέγχου, η ομάδα με MPHL κατανάλωνε περισσότερα τηγανητά τρόφιμα, ζάχαρη και μέλι, γλυκά και παγωτό, ενώ κατανάλωνε λιγότερα λαχανικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρόνιες ασθένειες και οι συναισθηματικοί παράγοντες μεσολαβούν επίσης στη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης SSB και του MPHL.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) φάνηκε να σχετίζεται επίσης σημαντικά με το MPHL. Ωστόσο, μετά τον έλεγχο για PTSD, η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης SSB και του MPHL δεν ήταν πλέον σημαντική. Αυτό το εύρημα έδειξε ότι το PTSD είναι πιο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε MPHL από την πρόσληψη SSB. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα