Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο καφές ΔΕΝ βλάπτει την εγκυμοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ καφές ΔΕΝ βλάπτει την εγκυμοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα
spot_img

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν είναι επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη.

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει πως ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η επιστήμη έρχεται να το αμφισβητήσει με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ. Οι κύριοι συμμετέχοντες στη μελέτη,  Dr Gunn-Helen Moen, Dr Daniel Hwang και Caroline Brito Nunes  χρησιμοποίησαν τη γενετική για να αναλύσουν τη συμπεριφορά κατανάλωσης καφέ και τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η περιορισμένη κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αύξησε τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού.

- Advertisement -

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν λιγότερο από 300 mg καφεΐνης, ή δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως αυτές οι οδηγίες βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης, όπου είναι δύσκολο να διαχωριστεί η κατανάλωση καφέ από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή.  

Μέθοδος έρευνας

Ο Δρ Hwang επισήμανε ότι η συμπεριφορά κατανάλωσης καφέ οφείλεται εν μέρει στη γενετική, με ένα συγκεκριμένο σύνολο γενετικών παραλλαγών που επηρεάζουν την ποσότητα καφέ που πίνουμε, οι οποίες επηρεάζουν και τις έγκυες γυναίκες. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται Mendelian Randomisation. Συνδύασαν, δηλαδή, 8 γενετικές αναλύσεις που προέβλεπαν τη συμπεριφορά κατανάλωσης καφέ των εγκύων γυναικών και εξέτασαν εάν αυτές σχετίστηκαν με την γέννηση και την πορεία της.

Συμπεράσματα

Παρότι εξετάστηκαν μόνο ορισμένες δυσμενείς εκβάσεις κατά τον τοκετό, η μελέτη των αναλύσεων οδήγησε στο συμπέρασμα πως ο καφές δεν οδηγούσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα η κατανάλωση καφέ να προκαλεί άλλης φύσης προβλήματα στην ανάπτυξη ενός εμβρύου, οπότε σε κάθε περίπτωση συνιστάται οι έγκυες να διατηρούν τις προτεινόμενες ποσότητες από τον ΠΟΥ. Αυτά, λοιπόν, είναι καλά νέα για τις έγκυες, στις οποίες συνεχώς οι γιατροί προτείνουν να κόψουν πράγματα. Πλέον, μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους πρωινή συνήθεια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα