Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
29.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο θαυματουργός χυμός φρούτου που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ θαυματουργός χυμός φρούτου που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
spot_img

Υπάρχει μια γλυκόξινη προσθήκη στη λίστα των ποτών σας, αν θέλετε να αποτρέψετε τον πρόωρο θάνατο.

Η αποφυγή των ασθενειών, της πρόωρης γήρανσης, αλλά και του θανάτου είναι μερικά πράγματα που ενδιαφέρουν τους περισσότερους από εμάς. Ο στόχος, όπως φαίνεται, είναι να ζήσουμε όσα χρόνια μας απομένουν σε αυτή τη Γη όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

Για το σκοπό αυτό, η επιστήμη έχει αναδείξει τα οφέλη πολλών τροφίμων που μπορούν να αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο. Μιλάμε για υγιεινά λίπη, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους και άπαχη πρωτεΐνη. Υπάρχουν, επίσης, έρευνες σχετικά με τις συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, όπως το να μην κάνετε σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια γλυκόξινη προσθήκη στη λίστα των ποτών σας, αν θέλετε να αποτρέψετε τον πρόωρο θάνατο. Ο χυμός ροδιού.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αυτό το φωτεινό κόκκινο φρούτο πιστεύεται ότι προέρχεται από το Ιράν, το νοτιοδυτικό Πακιστάν και περιοχές του Αφγανιστάν. Είναι πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου, φλαβονοειδών και τανινών.

Τα ρόδια έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, την καταπολέμηση του καρκίνου, την πρόληψη και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της μνήμης, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μερικά από αυτά (και άλλα) μεταφράζονται σε μετριασμό του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Η σύνδεση του ροδιού με την πρόληψη του πρόωρου θανάτου

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, ένα συγκεκριμένο μόριο που βρίσκεται στα ρόδια, η ουρολιθίνη, έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει τα μικρόβια του εντέρου με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει τη φυσική ικανότητα των κυττάρων μας να ανακυκλώνουν τα μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια θεωρούνται οι ατμομηχανές των κυττάρων, δηλαδή παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για διάφορες κυτταρικές διεργασίες και την επιβίωσή τους. Η υποβάθμιση των μιτοχονδρίων – κάτι που συμβαίνει με τη γήρανση – θεωρείται ότι σχετίζεται με την αποδυνάμωση των μυών και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Πάρκινσον, σύμφωνα με το Science Daily.

Ενώ η νόσος του Πάρκινσον από μόνη της δεν είναι θανατηφόρα, οι επιπλοκές στην υγεία που προκύπτουν με αυτή τη νευροεκφυλιστική νόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου.

Επιπλέον, οι φυτοενώσεις που βρέθηκαν στο ρόδι σχετίζονται με την πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών και των καρδιαγγειακών ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Functional Nutrition.

Η κατανάλωση μόλις μισού ποτηριού χυμού ροδιού μαζί με μια χούφτα χουρμάδες μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία από την αθηροσκλήρωση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Food & Function. Οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Μιλώντας για αιτίες θανάτου, το ρόδι μπορεί να προσφέρει προστασία και από τη δεύτερη αιτία θανάτου – τον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Οι πολυφαινόλες που βρέθηκαν στο φρούτο θεωρήθηκε ότι καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλουν την εξάπλωση της νόσου.

Πώς και γιατί να πίνετε χυμό ροδιού

Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να καταναλώσετε ρόδι, και ο χυμός του φρούτου είναι μόνο ο ένας. Μπορείτε να ρίξετε σπόρους ροδιού σε φρουτοσαλάτες και κανονικές σαλάτες, να τα προσθέσετε σε πρωινά φαγητά όπως το γιαούρτι και το πλιγούρι βρώμης, ή ακόμα και να τα χρησιμοποιήσετε σε πιάτα με ψητό κρέας.

Φτιάχνοντας έναν σπιτικό χυμό, σημαίνει ότι ξέρετε ακριβώς τι συστατικά έχει. Δεν θέλετε πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά που θα σας στερήσουν τα οφέλη από την κατανάλωση του. Να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, αν έχετε νεφρική νόσο. Η περιεκτικότητα του φρούτου σε κάλιο θα μπορούσε να είναι υψηλή, ανάλογα με το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεστε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο