Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 9 “υγιεινές” τροφές που στην πραγματικότητα αυξάνουν το βάρος

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι 9 "υγιεινές" τροφές που στην πραγματικότητα αυξάνουν το βάρος
spot_img

     Ποιες είναι οι παγίδες που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Όταν ο στόχος είναι η μείωση βάρους, τότε η λύση είναι το τρίπτυχο της άσκησης, διατροφής και ξεκούρασης. Μα ακόμη και αν φαίνεται πως τα τηρούμε, δυσκολευόμαστε να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος. Προφανώς κάτι κάνουμε λάθος. Η DailyMail το βρήκε αυτό το λάθος και αφού συνομίλησε με τρεις διαιτολόγους, κατέληξαν σε 9 τροφές που ενώ ενδείκνυνται για διατροφή, τελικά καταλήγουν να μας προσδίδουν θερμίδες.  Βιολογικές ή φυτικές επιλογές για παράδειγμα μπορεί να μην ικανοποιήσουν την πείνα μας με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο. “Αισθάνομαι ότι το κλειδί είναι ο κορεσμός”, είπε στην DailyMail.com η Carolyn Williams, PhD, RD, συγγραφέας του Meals that Heal και συμπαρουσιάστρια του Happy Eating Podcast.

  Οι τροφές αυτές είναι οι εξής:

Αθλητικά ποτά

    Τα αθλητικά ποτά είναι ευρέως διαδεδομένα στους αθλητικούς κύκλους κυρίως για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνουμε κατά την προπόνηση, μέσω του ιδρώτα. Ωστόσο συνήθως αυτά συνίστανται για σκληρές προπονήσεις, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί τα μειονεκτήματα να είναι περισσότερα από τα οφέλη.

    Για παράδειγμα όταν ένας αθλούμενος κατά την προπόνηση χάνει περίπου 200 θερμίδες, με ένα αθλητικό ποτό μπορεί να τις κερδίσει πάλι πίσω. Οπότε η κατανάλωση ενεργειακών ποτών σε καθημερινή βάση, εφόσον η προπόνηση είναι χαλαρή, μπορεί να εξισορροπήσει τις χαμένες θερμίδες και το αποτέλεσμα να είναι μηδενικό.

   Μελέτη του περιοδικού Obesity παρακολούθησε εφήβους για επτά χρόνια και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν αθλητικά ποτά τακτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, οδηγώντας σε παχυσαρκία. “Οι άνθρωποι πάντα σκέφτονται όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος και προσπαθούν να ασκηθούν. “Πρέπει να αναπληρώσω τους ηλεκτρολύτες μου”. Αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει πολλή ζάχαρη σε αυτά τα ποτά και οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν”, είπε η Dr. Vijaya Surampudi, MD, MS, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο UCLA Center for Human Nutritionion, στην DailyMail.com.

Smoothies

   Τα smoothies κατά βάση είναι υγιεινά εφόσον έχουν επιλεχθεί με προσοχή τα συστατικά, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν μέσα για ανεπιθύμητες θερμίδες. “Τα smoothies είναι μία από αυτές τις τροφές “φωτοστέφανου” που οι άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι υγιεινές χωρίς να γνωρίζουν τι περιέχουν”, είπε η Michelle Townsend, RDN, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Missouri Health Care, στην DailyMail.com. Για παράδειγμα ένα smoothie με φυστικοβούτυρο, γάλα, μπανάνα και πρωτεΐνη, μπορεί να φτάσει τις 500-700 θερμίδες. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα όταν πρόκειται να αντικαταστήσει κάποιο γεύμα, ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει αυτό, και το καταναλώνουμε ως ενδιάμεσο.

   “Πολλά από αυτά που βλέπετε σε μέρη με smoothie είναι συνήθως απλά φρούτα και πρόσθετη ζάχαρη. Δεν έχουν πρωτεΐνη, δεν έχουν συνήθως υγιή λίπη. Είναι αυτός ο συνδυασμός που θα σας κρατήσει χορτάτους”, είπε η Williams.

Δημητριακά

    Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου στερούνται φυτικών ινών και βιταμινών, αντ’ αυτού είναι πλούσια σε ζάχαρη. “Ουσιαστικά πρόκειται για υδατάνθρακες με προσθήκη ζάχαρης. Με την έλλειψη πρωτεΐνης και υγιούς λίπους, αυτό δεν θα σας κάνει να νιώθετε ικανοποιημένοι”, είπε η Williams. Η Mayo Clinic συνιστά την επιλογή δημητριακών με λιγότερες από 160 θερμίδες σε κάθε μερίδα, ωστόσο αρκετοί άνθρωποι υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη μερίδα. Επίσης η προσθήκη πλήρους γάλακτος μπορεί να διπλασιάσει αυτές τις θερμίδες.

Αποξηραμένα φρούτα

   Τα αποξηραμένα φρούτα, είναι ένα εύκολο σνακ εν κινήσει, αλλά η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους. Αν και εξακολουθούν να είναι φρούτα, αυτά τα σνακ είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα, γεγονός που τους αφήνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα ολόκληρα φρούτα. Έχουν επίσης περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων. Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, για παράδειγμα, έχει περισσότερες από 300 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι βερίκοκο κομμένο σε φέτες έχει μόλις 79 θερμίδες. «Έχουν συρρικνωθεί, έχουν χάσει όλο τους το νερό και μετά συγκεντρώθηκαν στη “γλύκα” τους. «Έτσι, μπορεί συχνά να είναι σχεδόν παρόμοια με την επίδραση που μπορεί να έχει στο σάκχαρό σας μία καραμέλα. Και μάλιστα συνήθως καταναλώνουμε πιθανώς περισσότερο από μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων», είπε ο Williams.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να κατεβάσετε μισό σακουλάκι τηγανητά ροδάκινα παρά να φάτε περισσότερα από ένα ολόκληρο ροδάκινο.«Όταν τρως φρούτα, τρως ένα φρούτο. Αλλά όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα, τρώτε πολλά κομμάτια φρούτων επειδή τα έχετε στεγνώσει και τα έχετε συμπυκνώσει», είπε ο Dr. Surampudi. «Απλώς λαμβάνετε μεγαλύτερο φορτίο ζάχαρης».

Τυρί

    28 γρ τυρί παρμεζάνα περιέχει περισσότερες από 100 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους, ενώ οι πιο αδύνατες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο περιέχουν τις μισές θερμίδες. Το τυρί είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, καθώς και βιταμινών Α και Β12.Και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει διαρκή οφέλη για την υγεία.

    Μια μελέτη στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί, οδήγησαν σε θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Βρήκε επίσης πως είχε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Αλλά το πάρα πολύ καλό θα μπορούσε να εμποδίσει την απώλεια βάρους. Ο περισσότερος πληθυσμός ασθενών που βλέπω τρώει πάρα πολύ τυρί», είπε ο Τάουνσεντ. 28 γρ. τυρί παρμεζάνας, για παράδειγμα, έχει περισσότερες από 100 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια μερίδα μιας πιο αδύνατης πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο έχει το ένα τρίτο των θερμίδων. «[Το τυρί] μπορεί πραγματικά να εμποδίσει την απώλεια βάρους των ανθρώπων επειδή απλώς καταλήγουν να παίρνουν πολύ περισσότερο λίπος και θερμίδες από ό,τι φαντάζονται», είπε ο Τάουνσεντ.

100% χυμός φρούτων

«Ο χυμός είναι ο χειρότερος», είπε ο Dr. Surampudi. Αν και οι δημοφιλείς επιλογές μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι 100 τοις εκατό χυμός, ενέχουν τον κίνδυνο πρόσθετων σακχάρων.

Μια μερίδα 226 γρ. χυμού μπορεί να περιέχει έως και 30 γραμμάρια ζάχαρης κατά μέσο όρο, όσο και οκτώ ουγγιές σόδα. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού έχει περισσότερες από 100 θερμίδες, ενώ ένα φρέσκο πορτοκάλι είναι μόλις 62. Ένα φλιτζάνι χυμού πορτοκαλιού, για παράδειγμα, δεν θα είναι τόσο χορταστικό όσο το να φας ένα πορτοκάλι. «Οι χυμοί δεν είναι το ίδιο με το να τρως ολόκληρα φρούτα και λαχανικά», είπε ο Townsend.

Φυτικό Γάλα

    Το γάλα σόγιας είναι η πλησιέστερη διατροφική επιλογή φυτικής προέλευσης στο κανονικό γάλα, καθώς έχει περισσότερη πρωτεΐνη από το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης. Τα φυτικά γάλατα θεωρούνται γενικά πιο υγιεινά καθώς δεν παρασκευάζονται από ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, μόνο ένα γάλα ανταποκρίνεται διατροφικά και είναι πιο κοντά στο πραγματικά συστατικά του αγελαδινού γάλακτος. «Η σόγια έρχεται πιο κοντά στο αγελαδινό γάλα όσον αφορά τη διατροφή. Τα άλλα φαίνεται να είναι καλά για την απώλεια βάρους, επειδή μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες. Αλλά στην πραγματικότητα στερούνται θρεπτικών συστατικών», είπε ο Williams.

Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και η ίδια μερίδα γάλακτος βρώμης περιέχει μόνο 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη περιέχει περίπου 80-90 θερμίδες, τις μισές από το αγελαδινό γάλα, αλλά έχει επίσης 7-9 γραμμάρια πρωτεΐνης, παρόμοια ποσότητα με το αγελαδινό γάλα. «Αν και [τα γάλατα αμυγδάλου] μπορεί να έχουν 30 έως 60 θερμίδες, σχεδόν τις μισές σε σύγκριση με το αποβουτυρωμένο ή 1 τοις εκατό αγελαδινό γάλα, δεν σας δίνουν πολλά για να σας κρατήσουν ικανοποιημένους», είπε ο Williams. «Γνωρίζουμε ότι το γάλα σόγιας διαθέτει μια καλή σειρά πρωτεϊνών», είπε ο Τάουνσεντ. «Μην υποθέτετε ότι επειδή είναι φυτικής προέλευσης είναι καλύτερο ή πιο υγιεινό». Αυτά τα γάλατα είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πρόσθετα σάκχαρα. Ο Townsend συνιστά να επιλέξετε μια ποικιλία γάλακτος αμυγδάλου ή βρώμης χωρίς ζάχαρη, εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε κανονικό γάλα ή γάλα σόγιας.

Σαλάτες εστιατορίου

    Οι σαλάτες αποτελούν τα πιο ύπουλα μέσα περιττών θερμίδων και ανεπιθύμητων κορεσμένων λιπαρών, καθώς όταν πρόκειται για εστιατόρια, ο όρος σαλάτα μπορεί να απέχει κατά πολύ από αυτό που νομίζουμε. Ειδικότερα τα ντρέσινγκ που στις περισσότερες περιπτώσεις πλημμυρίζουν στις σαλάτες των καταστημάτων, μπορούν να φτάσουν έως και ανεβάσουν τις θερμίδες της σαλάτας στις 1000!

 “Μπορεί να είναι πολύ καλύτερα να φάτε ένα σάντουιτς από μια σαλάτα, αν δεν είστε προσεκτικοί με το τι υπάρχει μέσα στη σαλάτα”, είπε ο Townsend.“Οι σαλάτες στα εστιατόρια σε σύγκριση με τις σαλάτες των περισσότερων ανθρώπων στο σπίτι είναι ένα εντελώς διαφορετικό “παιχνίδι”», είπε ο Williams. “Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι φτιάχνετε μια ανθυγιεινή σαλάτα στο σπίτι, σας εγγυώμαι ότι είναι χειρότερα σε ένα εστιατόριο”.

    Οι διαιτολόγοι προτείνουν σαλάτες κυρίως με άπαχη πρωτεΐνη, λίγο ντρέσινγκ και όσο γίνεται πιο λίγο τυρί.

Μπάρες με Granola

    Οι μπάρες με granola περιέχουν συνήθως σοκολάτα και πρόσθετα σάκχαρα.

«Έχει πρωτεΐνη, αλλά προσθέτουν πολύ ζάχαρη για να δέσει και να το κάνει πιο νόστιμο ή προσθέτουν πολλή σοκολάτα», είπε ο Dr. Surampudi. Το ζήτημα δεν είναι τόσο οι θερμίδες σε αυτήν τη περίπτωση, γιατί μπορεί και μια μπάρα να περιέχει και 250-300 θερμίδες, ωστόσο τα κορεσμένα λιπαρά που θα προσθέσει η ζάχαρη θα μειώσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να διαθέτει. Ο Dr. Surampudi πρότεινε αντ’ αυτού να επιλέξετε μια χούφτα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή μούρα σε συνδυασμό με ελληνικό γιαούρτι.

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο