Μια έρευνα σε νοσηλευμένους ασθενείς με COVID-19 αποκάλυψε ότι το status των βιταμινών D και K επηρεάζει τη φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο.
«Τα ευρήματα προσθέτουν ένα νέο στρώμα σε προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των βιταμινών D και K, ιδιαίτερα στο επίπεδο φλεγμονής και τη λειτουργία των πνευμόνων», λέει ο Δρ Trygve Bergeland στο NutritionInsight.
Ο κατασκευαστής βιταμινών K2 Kappa Bioscience χρηματοδότησε τη δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Canisius-Wilhelmina, στην Ολλανδία.
Ο Δρ Bergeland προσθέτει ότι είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια ότι η βιταμίνη D προκαλεί την έκφραση ανενεργών πρωτεϊνών που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ στο σώμα και ότι η συμπλήρωση μόνο της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.
“Η εστίαση στην επιστημονική κοινότητα ήταν κυρίως γύρω από την υγεία των οστών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, πλέον έχει επεκταθεί γύρω από την ανοσολογική υγεία.”
«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και την προηγούμενη εργασία μας, προτείνω έντονα ότι η βιταμίνη Κ2 πρέπει να προστεθεί στη συμπλήρωση της D, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας», δηλώνει ο Δρ Rob Janssen, πνευμονολόγος.
Η εξέταση του ρόλου της ιντερλευκίνης
Η παθολογία κατά τη διάρκεια της λοίμωξης COVID-19 έχει εν μέρει τις ρίζες της σε μια υπερδραστήρια φλεγμονώδη αντίδραση με ουσιαστικό ρόλο για την ιντερλευκίνη (IL6). Τόσο η βιταμίνες D όσο και η K έχουν προταθεί ως δυνητικοί διαμορφωτές αυτής της διαδικασίας.
“Η IL-6 είναι ένα βασικό κυτοκίνη στην COVID-19, και η IL-6 συσχετίστηκε πολύ περισσότερο με τη βιταμίνη Κ από ότι με την D.”
Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι υποβαθμίζει την IL-6 πριν από την πανδημία COVID, συνεχίζει.
“Ωστόσο, η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να καταστείλει την παραγωγή IL-6, τόσο έμμεσα μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού ανασταλτικού γονιδίου 6 (Gas6) και της πρωτεΐνης S, είτε άμεσα αναστέλλοντας τη φωσφορυλίωση του IKKα/β που απαιτείται για την ενεργοποίηση του πυρηνικού παράγοντα (NF)κB.”
Αξιολόγηση της κατάστασης της βιταμίνης Κ και της φλεγμονής
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε την κατάσταση της βιταμίνης D και της K μετρώντας την κυκλοφορούσα 25-υδροξυβιταμίνη D (25(OH)D) και τη δεφωσφο- μηκαρβοξυλιωμένη Matrix Gla-Protein (dp-ucMGP), αντίστοιχα σε 135 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.
Συγκρίνοντας τα «καλά» και «φτωχά» αποτελέσματα της νόσου των ασθενών με COVID-19, τα επίπεδα βιταμίνης 25 (OH)D δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά. Όμως τα επίπεδα IL -6 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με κακή έκβαση σε σύγκριση με ασθενείς με καλή έκβαση.
Τα επίπεδα της εξω-ηπατικής κατάστασης της βιταμίνης Κ συσχετίστηκαν με τα επίπεδα IL-6. Αντίθετα, τα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκαν μόνο οριακά στατιστικά με την IL-6. Μια συσχέτιση βρέθηκε επίσης μεταξύ IL -6 και της ελαστικής υποβάθμισης ινών. Σε αντίθεση με την κατάσταση της βιταμίνης Κ, η βιταμίνη D δεν συσχετίζεται με την ελαστική υποβάθμιση των ινών.
Ο συνδυασμός βιταμίνης D και βιταμίνης Κ είναι ζωτικής σημασίας
Σχολιάζοντας προηγούμενες συμβουλές, ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου COVID-19, ο Janssen δηλώνει: «Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της βιταμίνης D από επιστήμονες και ιατρικούς γιατρούς, μέχρι influencers και επιφανείς πολιτικούς, υποστηρίζοντας την διανομή βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό για τη μείωση της γενικότερης πίεσης από COVID-19».
Ωστόσο, η χορήγηση βιταμίνης D χωρίς Κ μπορεί να μην είναι χωρίς κίνδυνο, καθώς η βιταμίνη D αυξάνει τη ζήτηση για Κ, συνεχίζει.
“Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εξάντληση της βιταμίνης Κ, η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή COVID-19 που είναι – χωρίς εξαίρεση – ήδη ανεπαρκείς σε βιταμίνη Κ.”
Προηγουμένως, μια ομάδα ερευνητών από το νοσοκομείο Bispebjerg στη Δανία ανακάλυψε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης Κ και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων COVID-19 και της θνησιμότητας.
Προηγούμενη έρευνα COVID-19 σχετικά με τη βιταμίνη D και την K
Προηγουμένως, μελέτες που υποστηρίζονται από τη Kappa Bioscience διαπίστωσαν τη συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και βιταμίνης Κ και αύξησης του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19. Η εταιρεία υποστήριξε επίσης μια μελέτη από πανεπιστημιακά νοσοκομεία (UH) στις ΗΠΑ που εξέτασε το ρόλο της ανεπάρκειας βιταμίνης Κ2 στην ανάπτυξη και τη σοβαρότητα του COVID-19.
Επιπλέον, η θνησιμότητα από COVID-19 μπορεί να προβλεφθεί από τα επίπεδα βιταμίνης Κ, και η “πιθανή απούσα σύνδεση” μεταξύ του τραυματισμού των πνευμόνων και της θρομβοεμβολής είναι ο μεταβολισμός της βιταμίνης Κ, σύμφωνα με μελέτες.