Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη των τελευταίων 30 ετών αποδίδονται στην κακή διατροφή

ΑρχικήΕπιστήμηΠάνω από 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη των τελευταίων 30 ετών αποδίδονται στην κακή διατροφή
spot_img

Έρευνα σε 184 χώρες μελέτησε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 των τελευταίων 30 ετών και ανέδειξε την κακή διατροφή ως την βασικότερη αιτία της κλιμάκωσης της νόσου.

Σε 14,1 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη φέρεται να συνέβαλε η κακή διατροφή μόνο σε ένα έτος, σύμφωνα με μια έρευνα σε 184 χώρες.  

Ο διαβήτης τύπου 2  χαρακτηρίζεται από την αντίσταση των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη και αποτελεί αυξανόμενο φαινόμενο τα τελευταία περίπου 30 έτη, ειδικά στις χώρες του σύγχρονου δυτικού κόσμου, μαζί με την παχυσαρκία.

Το ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, εκτιμά ότι η κακή διατροφή συνέβαλε σε περισσότερες από 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μόνο το 2018, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των νέων διαγνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Η ανάλυση, η οποία εξέτασε δεδομένα από το 1990 και το 2018, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες που οδηγούν στην επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 ανά περιοχή του κόσμου.

Από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, τρεις είχαν μεγάλη συμβολή στην αυξανόμενη παγκόσμια συχνότητα του διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Από τις 184 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts, από το 1990 ως και το 2018 σε όλες τους παρουσιάστηκαν αυξημένα ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Για να διερευνηθεί αυτό, οι επιστήμονες στηρίχθηκαν σε πληροφορίες από την  Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, σε δημογραφικά στοιχεία και δεδομένα από άλλες εργασίες για το πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι η κακή διατροφή φέρεται προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες έναντι των γυναικών, στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων και στους κατοίκους των πόλεων έναντι της υπαίθρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε περιοχές του πλανήτη που οι άνθρωποι τρέφονται κατά κόρον από κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και πατάτες, το οποίο συνιστά την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία, ιδιαίτερα στην Πολωνία και τη Ρωσία, είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με τη διατροφή.

Η συχνότητα εμφάνισης ήταν επίσης υψηλή στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ειδικά στην Κολομβία και το Μεξικό, εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, επεξεργασμένου κρέατος, αλλά λιγότερων δημητριακών ολικής άλεσης.

Αντίθετα, στη Νότια Ασία κι την Υπο-Σαχάρια Αφρική, στην οποία και παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις διαβήτη αυτά τα 30 χρόνια, η διατροφή δεν φέρεται να έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο όσο στις υπόλοιπες, με την Ινδία, τη Νιγηρία και την Αιθιοπία να παρουσιάζουν τα λιγότερα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σχετικά με τη διατροφή.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των διατροφικών προτεραιοτήτων για κλινικούς ιατρούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, καθώς ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που αντιμετωπίζουν αυτήν την παγκόσμια επιδημία», λέει η πρώτη συγγραφέας Meghan O’Hearn, σε δήλωση που παραθέτει το Science Daily.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Nature Medicine .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο