Νέα μελέτη διερεύνησε το σημαντικό ρόλο του ροφήματος σε βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέονται με τη διαδικασία γήρανσης
Μια νέα ανασκόπηση του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Aging Research Reviews και υποστηρίζεται από το Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) διερεύνησε τη σχέση του καφέ με την υγιή γήρανση και συμπέρανε κάτι που θα χαροποιήσει τους περισσότερους από εμάς.
Η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ παίζει σημαντικό, θετικό ρόλο στους ηλικιωμένους και προσθέτει κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια υγειούς ζωής!
Ως ένα από τα πιο ευρέως μελετημένα προϊόντα παγκοσμίως, περισσότερες από 50 μελέτες έχουν ήδη παρατηρήσει τον πιθανό ρόλο του καφέ στον μετριασμό της θνησιμότητας από κάθε αιτία – διαδραματίζοντας έναν διακριτό αλλά ωστόσο σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνων, αναπνευστικών ασθενειών, γνωστικής έκπτωσης και αδυναμία.
- Δείτε επίσης: Η απειλή των αγγουριών προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων – Αποσύρθηκε και ελληνική σαλάτα
- Δείτε ακόμη: Σουπερμάρκετ με 255 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα, ανακαλεί φρέσκες σαλάτες λόγω σαλμονέλας
Η νέα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ προσθέτει κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια υγειούς ζωής, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Η Μελέτη διερεύνησε επίσης τον σημαντικό ρόλο του καφέ σε βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέονται με τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό περιελάμβανε την επιρροή του καφέ στον μετριασμό της γονιδιωματικής αστάθειας ή των μεταλλάξεων των κυττάρων, που αποτελούν γνωστό έναυσμα γήρανσης, και στην ενίσχυση της κανονικής κυτταρικής λειτουργίας. Είναι σημαντικό ότι η ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε μελέτες σε ανθρώπους και ανθρώπινο ιστό μόνο γι αυτούς τους μηχανισμούς – επισημαίνοντας αποτελέσματα που παρέχουν μια πιο ακριβή και αξιόπιστη κατανόηση των επιπτώσεων του καφέ στην ανθρώπινη υγεία.
- Δείτε ακόμη: Ο επιστημονικός λόγος για τον οποίο μαγειρεύουμε τα περισσότερα φαγητά στους 175℃
- Δείτε ακόμη: Αν δείτε ένα από αυτά τα 5 επιβλαβή συστατικά στο συσκευασμένο ψωμί μην το αγοράσετε!
Γιατί κάνει καλό η μέτρια κατανάλωση καφέ;
Ενώ ο καφές συνδέεται πιο συχνά με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, περιλαμβάνει επίσης ένα μείγμα από περισσότερες από 2.000 δυνητικά βιοδραστικές ενώσεις. Τα συστατικά πολυφαινόλης μπορεί να παρέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με ρόλους που περιλαμβάνουν τη μείωση της νευροφλεγμονής ή τη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Ενώ τόσο τα συστατικά καφεΐνης όσο και τα μη καφεϊνούχα συστατικά του καφέ μπορούν να βοηθήσουν στην παράταση της υγιούς διάρκειας ζωής, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από το ρόλο που παίζουν αυτά τα συστατικά. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν τις ισχυρές δυνατότητες για μια πληθώρα περαιτέρω έρευνας σχετικά με τα οφέλη του καφέ για την υγεία σε αυτόν τον τομέα.
- Δείτε επίσης: Πόσο είναι τελικά μία πρέζα αλάτι;
Ο επικεφαλής συγγραφέας Rodrigo Cunha από το Πανεπιστήμιο της Coimbra δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα από ποτέ, γι’ αυτό είναι ολοένα και πιο σημαντικό να διερευνήσουμε διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να επιτρέψουν στους ανθρώπους όχι μόνο να ζήσουν περισσότερο αλλά να ζήσουν και πιο υγιείς.
- Δείτε επίσης: Ωμά λαχανικά: Το άγνωστο παράσιτο που προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη
- Δείτε ακόμη: Μαμούνια στο αλεύρι – Πώς θα αποφύγω τη μόλυνση στο ντουλάπι μου;
«Η ανασκόπησή μας υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ στη διαμεσολάβηση ενάντια στους βιολογικούς μηχανισμούς που φυσικά επιβραδύνουν ή αποτυγχάνουν καθώς μεγαλώνουμε – πυροδοτώντας μια σειρά από πιθανά προβλήματα υγείας και συννοσηρότητες. Και υπάρχει ακόμα περιθώριο να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς ακριβώς λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί, καθώς και ποια άτομα μπορεί να είναι βιολογικά προδιατεθειμένα να επωφεληθούν περισσότερο από τις αλληλεπιδράσεις του καφέ μαζί τους».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θεωρεί ότι η κατανάλωση έως και 400 mg καφεΐνης (3-5 φλιτζάνια καφέ) την ημέρα είναι μια μέτρια και ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες. Για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, η πρόσληψη καφεΐνης θα πρέπει να μειωθεί στα 200 mg την ημέρα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.