Αναλυτικά τα διατροφικά στοιχεία κάθε γιαουρτιού.
Το 2020, οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για γιαούρτι, και περίπου το 45% αυτών των πωλήσεων ήταν ελληνικό γιαούρτι. Χάρη στη μοναδική του γεύση, το ελληνικό γιαούρτι συνεχίζει να αυξάνει τη δημοτικότητά του, οδηγώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναρωτιούνται «τι είναι το ελληνικό γιαούρτι έναντι των άλλων;»
Το ελληνικό γιαούρτι, αλλά και τα υπόλοιπα έχουν ως βάση το φρέσκο γάλα. Αυτό που είναι το ίδιο σε όλες τις μάρκες είναι η καλλιέργεια εκκινητή που αποτελείται από ωφέλιμα βακτήρια. Μόλις αναμιχθεί με φρέσκο γάλα, ο εκκινητής αρχίζει να μετατρέπει τη φυσική λακτόζη-ζάχαρη που υπάρχει στο γάλα σε γαλακτικό οξύ. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται καλλιέργεια ή ζύμωση και χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ξινής κρέμας και βουτυρογάλακτος.
Το ελληνικό γιαούρτι ξεκινά με το ίδιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα γιαούρτια και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα πιο πυκνό γιαούρτι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με έναν από τους δύο τρόπους. Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να παρασκευαστεί είτε με το στράγγισμα του κανονικού γιαουρτιού για να αφαιρεθεί ο πρόσθετος ορός γάλακτος και τα υγρά είτε με την προσθήκη συστατικών όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη γάλακτος στο κανονικό γιαούρτι μέχρι να αποκτήσει πιο πυκνή σύσταση.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής του, παράγεται ένα πικάντικο κρεμώδες γιαούρτι και επειδή για την παρασκευή του απαιτούνται περισσότερα συστατικά και περισσότερη εργασία, το ελληνικό γιαούρτι κοστίζει συνήθως περισσότερο.
Δείτε επίσης: Lidl De: Ανάκληση δημοφιλών μπισκότων με σοκολάτα λόγω… πόνου στη γλώσσα και στο στόμα
Η διαδικασία του σουρώματος προσδίδει στο ελληνικό γιαούρτι ένα διαφορετικό διατροφικό προφίλ από τα υπόλοιπα. Άλλωστε μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού έχει συνήθως τους μισούς υδατάνθρακες και τις διπλάσιες πρωτεΐνες. Η πιο έντονη γεύση μπορεί να επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες να προσθέτουν λιγότερο νάτριο για γεύση.
Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει τα διατροφικά στοιχεία μιας μερίδας (245 γραμμαρίων) ελληνικού γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και άλλων γιαουρτιών με χαμηλά λιπαρά:
Θρεπτικό συστατικό | Ελληνικό γιαούρτι | Άλλο γιαούρτι |
Θερμίδες | 79 | 154 |
Υδατάνθρακες | 9.7 g | 17.2 g |
Πρωτεΐνες | 24.4 g | 12.9 g |
Λιπαρά | 4.7 g | 3.8 g |
Σάκχαρα | 8.7 g | 17.2 g |
Νάτριο | 83.3 mg | 172 mg |
Ασβέστιο | 281.8 mg | 448 mg |
Κάλιο | 345.5 mg | 573 mg |
Το ελληνικό γιαούρτι προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όταν περιλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες το καθιστά εξαιρετική επιλογή για την ανάπτυξη των μυών και τη διαχείριση του βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και τη σύνθεση του σώματος, όταν συνδυάζεται με προπόνηση αντίστασης.
Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε προβιοτικά μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Προσθέτοντας στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά, όπως το ελληνικό γιαούρτι, μπορείτε να αυξήσετε τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Κατά τη διαδικασία στράγγισης του ελληνικού γιαουρτιού, μεγάλο μέρος της λακτόζης από το γάλα αφαιρείται από το τελικό προϊόν. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνουν ελληνικό γιαούρτι με λιγότερες πεπτικές διαταραχές.
Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένα νερά: Ανακαλούνται 150.000 μπουκάλια – Είναι γεμάτα κολοβακτηρίδια
Τα άτομα που διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορεί επίσης να προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι, καθώς έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από το κανονικό γιαούρτι. Παρόλο που μπορεί να μην περιέχει τόσο ασβέστιο όσο το κανονικό γιαούρτι, το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Η συμπερίληψή του σε μια θρεπτική διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών.
Ενώ το ελληνικό γιαούρτι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, έχει επίσης κάποια πιθανά μειονεκτήματα. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένες μάρκες μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά και τεχνητές γεύσεις, τα οποία θα μπορούσαν να αναιρέσουν ορισμένα από τα οφέλη του γαλακτοκομικού προϊόντος για την υγεία.
Επίσης, ενώ το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να περιέχει λιγότερη λακτόζη από άλλες ποικιλίες γιαουρτιού, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Τα άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη θα πρέπει να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο.