Ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφική αξία των φρούτων και τα κατέταξαν με βάση την αναλογία θρεπτικών συστατικών προς θερμίδες.
Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, τα φρούτα θεωρούνται βασικό στοιχείο. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο William Paterson στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ανέτρεψε κάποιες από τις επικρατούσες αντιλήψεις. Οι ερευνητές ανέλυσαν την περιεκτικότητα των φυτικών τροφών σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα σε σχέση με τις θερμίδες που περιέχουν και κατέληξαν σε μια λίστα με τις πιο υγιεινές επιλογές.
Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι ότι κανένα φρούτο δεν κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα, καθώς τα περισσότερα δεν πληρούσαν τα βασικά κριτήρια για υψηλή διατροφική πυκνότητα. Το πιο ωφέλιμο φρούτο εμφανίζεται μόλις στην 28η θέση και, συνολικά, μόνο επτά φρούτα βρέθηκαν στη λίστα με τις 41 πιο θρεπτικές φυτικές τροφές.
Τα 7 φρούτα με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία

Στην κορυφή της κατάταξης των φρούτων βρέθηκε το λεμόνι (28η θέση συνολικά). Με 53 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, το λεμόνι είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου.
Δεύτερο στη λίστα είναι οι φράουλες (30ή θέση), που περιέχουν 62 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, περισσότερη από τα περισσότερα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης πλούσιες σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στοιχεία που συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το πορτοκάλι (33η θέση συνολικά), γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο, σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και τη ρύθμιση βιοχημικών διεργασιών.
Το λάιμ (34η θέση) ακολουθεί στην τέταρτη θέση μεταξύ των φρούτων, προσφέροντας φωσφορικά άλατα, κάλιο και ασβέστιο, θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των οστών και των δοντιών.
Πέμπτο στη λίστα είναι το κόκκινο και ροζ γκρέιπφρουτ, που παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α και β-καροτένιο, θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στην έκτη θέση βρίσκονται τα βατόμουρα, πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Το σκούρο χρώμα τους προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Τέλος, έβδομο στη λίστα είναι το λευκό γκρέιπφρουτ (41η θέση συνολικά), του οποίου το μεσοκάρπιο (το λευκό στρώμα κάτω από τη φλούδα) είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.
https://elle.metropolitan.si/telo-in-duh/raziskava-7-najbolj-zdravih-vrst-sadja-na-svetu