Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό φρουτο στον κόσμο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιο είναι το πιο υγιεινό φρουτο στον κόσμο
spot_img

Ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφική αξία των φρούτων και τα κατέταξαν με βάση την αναλογία θρεπτικών συστατικών προς θερμίδες.

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, τα φρούτα θεωρούνται βασικό στοιχείο. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο William Paterson στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ανέτρεψε κάποιες από τις επικρατούσες αντιλήψεις. Οι ερευνητές ανέλυσαν την περιεκτικότητα των φυτικών τροφών σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα σε σχέση με τις θερμίδες που περιέχουν και κατέληξαν σε μια λίστα με τις πιο υγιεινές επιλογές.

- Advertisement -

Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι ότι κανένα φρούτο δεν κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα, καθώς τα περισσότερα δεν πληρούσαν τα βασικά κριτήρια για υψηλή διατροφική πυκνότητα. Το πιο ωφέλιμο φρούτο εμφανίζεται μόλις στην 28η θέση και, συνολικά, μόνο επτά φρούτα βρέθηκαν στη λίστα με τις 41 πιο θρεπτικές φυτικές τροφές.

Τα 7 φρούτα με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία

Στην κορυφή της κατάταξης των φρούτων βρέθηκε το λεμόνι (28η θέση συνολικά). Με 53 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, το λεμόνι είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Δεύτερο στη λίστα είναι οι φράουλες (30ή θέση), που περιέχουν 62 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, περισσότερη από τα περισσότερα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης πλούσιες σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στοιχεία που συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το πορτοκάλι (33η θέση συνολικά), γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο, σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και τη ρύθμιση βιοχημικών διεργασιών.

Το λάιμ (34η θέση) ακολουθεί στην τέταρτη θέση μεταξύ των φρούτων, προσφέροντας φωσφορικά άλατα, κάλιο και ασβέστιο, θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Πέμπτο στη λίστα είναι το κόκκινο και ροζ γκρέιπφρουτ, που παρέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α και β-καροτένιο, θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην έκτη θέση βρίσκονται τα βατόμουρα, πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Το σκούρο χρώμα τους προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τέλος, έβδομο στη λίστα είναι το λευκό γκρέιπφρουτ (41η θέση συνολικά), του οποίου το μεσοκάρπιο (το λευκό στρώμα κάτω από τη φλούδα) είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.

https://elle.metropolitan.si/telo-in-duh/raziskava-7-najbolj-zdravih-vrst-sadja-na-svetu

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα