Από την υγεία του εντέρου έως την απώλεια βάρους.
Πλέον υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη γάλακτος που μπορεί να είναι αδύνατο να αποφασίσετε ποιο είναι το πιο υγιεινό για κατανάλωση. Βέβαια οι ειδικοί προτείνουν πως διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, συνδυάζονται με διαφορετικά είδη γάλακτος. Το ζήτημα είναι να βρείτε τι ταιριάζει στους δικούς σας μοναδικούς στόχους υγείας. Ειδικοί αναλύουν στο HuffingtonPost, το γάλα που ενθαρρύνει διαφορετικούς στόχους υγείας.
Τα καλύτερα γάλατα για την υγεία του εντέρου
Είναι μύθος ότι το αγελαδινό γάλα είναι επικίνδυνο για την υγεία του εντέρου, είπε η Δρ Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health. «Εκτός κι αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος… δεν θα πρέπει πραγματικά να είναι κάτι που είναι επιζήμιο για [αυτό]». Όταν πίνει αγελαδινό γάλα, συνιστά βιολογικό, γιατί προέρχεται από αγελάδες που δεν έχουν λάβει αντιβιοτικά ή ορμόνες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν το γάλα Α2 (το οποίο δεν περιέχει την πρωτεΐνη βήτα-καζεΐνη Α1) πιο εύπεπτο, σύμφωνα με την Amy Kimberlain, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και εκπρόσωπο της Academy of Nutrition and Dietetics. Το γάλα χωρίς λακτόζη είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών είναι επίσης κλειδί για ένα υγιές έντερο. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ των δύο; Τα προβιοτικά είναι τα «καλά βακτήρια» στο σώμα, ενώ τα πρεβιοτικά λειτουργούν ως τροφή για αυτά τα υγιή βακτήρια, σύμφωνα με το WebMD.
Η Kimberlain συνιστά το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση γεμάτο με προβιοτικά, για να βοηθήσει στην πέψη και να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Το γάλα σόγιας είναι μια άλλη επιλογή για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους. «Η σόγια έχει δείξει ότι αυξάνει συγκεκριμένα καλά βακτήρια του εντέρου, όπως τα bifidobacteria και οι γαλακτοβάκιλλοι, που βοηθούν στην ηρεμία της φλεγμονής στο έντερο». είπε η Sue-Ellen Anderson-Haynes, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπρόσωπος του AND. Τέλος, το γάλα βρώμης έχει μια διαλυτή ίνα που δρα ως πρεβιοτικό που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη. Αυτό προάγει «την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιέστερου πεπτικού συστήματος και στη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου», είπε η Kimberlain.
Τα καλύτερα γάλατα για την υγεία των οστών
Εάν ένα γάλα είναι πλούσιο τόσο σε ασβέστιο όσο και σε βιταμίνη D, βοηθά στην προώθηση «ισχυρών και υγιών οστών», εξήγησε η Kimberlain. Το ασβέστιο είναι «απαραίτητο για το σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών», ενώ η βιταμίνη D «ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών». Άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών περιλαμβάνουν τον φώσφορο και την πρωτεΐνη. H απάντηση λοιπόν είναι το αγελαδινό γάλα και μερικά ενισχυμένα φυτικά γάλατα. Το αγελαδινό γάλα είναι φυσικά πλούσιο σε ασβέστιο και παρέχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Μία μερίδα αποβουτυρωμένου γάλακτος (1 φλιτζάνι) έχει κατά μέσο όρο 300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, που είναι περίπου το 23% των συνιστώμενων 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα για ενήλικες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Υπάρχουν περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα άπαχου, ή το 16% των συνιστώμενων 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης την ημέρα. Κατά την εξέταση της διατροφικής ετικέτας, συνήθως τουλάχιστον το 10% έως 19% της ημερήσιας αξίας θεωρείται καλή πηγή βιταμίνης ή θρεπτικού συστατικού και το 20% ή περισσότερο θεωρείται εξαιρετικό.
Επιλέξτε επιλογές που είναι επίσης ενισχυμένες με βιταμίνη D, συμβουλεύει η Kimberlain. Το γάλα Α2 και το γάλα χωρίς λακτόζη μπορούν επίσης να παρέχουν αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Το γάλα σόγιας είναι «μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα», σημείωσε η Anderson-Haynes. Το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας έχει επίσης παρόμοια ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D με το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με τον FDA. Το γάλα αμυγδάλου και βρώμης εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D είναι επίσης καλές επιλογές για την υγεία των οστών, αλλά οι περισσότερες επιλογές δεν περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, είπε η Kimberlain.
Το καλύτερο γάλα για μείωση της χοληστερόλης
Έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα σόγιας δεν έχει χοληστερόλη και είναι χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό. «Όταν επιλέγετε γάλα για να βοηθήσετε στη διαχείριση της χοληστερόλης, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη επιλογές που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά», είπε η Kimberlain στη HuffPost. «Πάντα προτείνω κοιτάζοντας την πρόσληψη όλης της ημέρας για να δείτε πού και πόσα κορεσμένα λιπαρά… παίρνετε, ώστε να ξέρετε πώς να αρχίσετε να μειώνετε το συνολικό σας λίπος για την ημέρα.”
Η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη συνιστά ότι λιγότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων ενός ατόμου πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει όχι περισσότερο από 5% έως 6%. Εάν χρειάζεστε 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό θα ήταν περίπου 13-20 γραμμάρια κορεσμένου λίπους καθημερινά, εξήγησε η Kimberlain. Η Anderson-Haynes συνιστά ιδιαίτερα το γάλα σόγιας, επικαλούμενη έρευνα που δείχνει ότι δεν έχει χοληστερόλη και «έχει παρόμοιο προφίλ υδατανθράκων και πρωτεϊνών» με το αγελαδινό γάλα – αλλά λιγότερο κορεσμένα λιπαρά. Η Kimberlain προτείνει επίσης άπαχο γάλα και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη. Ανάλογα με τη μάρκα, ορισμένοι τύποι γάλακτος βρώμης χωρίς ζάχαρη είναι επίσης χαμηλοί σε κορεσμένα λιπαρά και οι διαλυτές ίνες στο γάλα βρώμης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, είπε. Αποφύγετε το πλήρες γάλα, το οποίο έχει υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.
Το καλύτερο γάλα για υγιή απώλεια βάρους
Παρόμοια με τις συστάσεις για υψηλή χοληστερόλη, θέλετε επίσης να αναζητήσετε επιλογές που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είπε η Kimberlain. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και να επιλέξετε ποτά που έχουν λιγότερες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με το WebMD. Το αποβουτυρωμένο γάλα και το γάλα σόγιας είναι καλές επιλογές. «Η γενική ιδέα δεν είναι να μετράμε απαραιτήτως τις θερμίδες… [Είναι] πιο διακριτικό και όχι τόσο εύκολο να πούμε πόσες θερμίδες χρειάζεται κάποιος», επεσήμανε η Kimberlain. Αντίθετα, «κοιτάζετε ένα γεύμα και πώς συσσωρεύεται, έναντι υπερεστίασης σε οποιοδήποτε φαγητό [ή] ποτό».
Το καλύτερο είδος γάλακτος για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Όταν πρόκειται για τον προδιαβήτη, τον διαβήτη κύησης και τον διαβήτη τύπου 1 και 2, «η επιλογή του σωστού τύπου γάλακτος μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε η Kimberlain. Πρώτα απ ‘όλα, θέλετε να αποφύγετε τυχόν αρωματικές ή γλυκαντικές επιλογές. Αυτά είναι συνήθως γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εξήγησε. Το μη ζαχαρούχο γάλα σόγιας «περιέχει πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων και στην πρόληψη της γρήγορης αύξησης του σακχάρου στο αίμα», είπε η Kimberlain. Επειδή το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και θερμίδες σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το συνιστά επίσης σε άτομα που προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο, ορισμένα γάλατα αμυγδάλου δεν περιέχουν πρωτεΐνη. Αναζητήστε επιλογές που έχουν προσθήκη πρωτεΐνης μπιζελιού. Το γάλα βρώμης είναι υψηλότερο σε συνολικούς υδατάνθρακες, επομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που έχει προδιαβήτη ή διαβήτη, είπε η Anderson-Haynes. Το άπαχο και το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών έχουν χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε πρωτεΐνες, κάτι που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλά περιέχουν επίσης υδατάνθρακες με τη μορφή φυσικής ζάχαρης λακτόζης. Για κάποιον που αντιμετωπίζει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση γάλακτος αγελάδας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Το καλύτερο γάλα για την ακμή
«Για μερικούς ανθρώπους… τα γαλακτοκομικά [το γάλα] μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν έξαρση της ακμής τους», εξήγησε ο Δρ Anthony Rossi, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν καταλάβουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια θεωρία είναι ότι ορισμένες ορμόνες στο αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να φράξει τους πόρους σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Το αγελαδινό γάλα δεν προκαλεί ακμή σε όλους, αλλά αν είναι ένα έναυσμα για εσάς, ο Rossi συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα υποκατάστατο γάλακτος που δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα. Αυτά μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας και να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αύξηση της παραγωγής σμήγματος (μια λιπαρή ουσία στο δέρμα σας), η οποία μπορεί να προκαλέσει ακμή, σύμφωνα με την AAD. Ο Rossi προτιμά το γάλα αμυγδάλου χωρίς πρόσθετα. Κοιτάξτε τη διατροφική ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι τα αμύγδαλα και το νερό είναι τα κύρια συστατικά.