Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνη η κατανάλωση σογιέλαιου για το έντερο

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕπικίνδυνη η κατανάλωση σογιέλαιου για το έντερο
spot_img

Πως διαταράσσει τη λειτουργία του εντέρου, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σογιέλαιο.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σογιέλαιο, μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εντέρου και να οδηγήσει σε κολίτιδα, προτείνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ. Το σογιέλαιο είναι ευρέως διαθέσιμο αγαθό και στην Ελλάδα που χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά, σάλτσες και μαργαρίνες ενώ παράλληλα καταναλώνεται και αυτούσιο σε συνταγές.

    Οι ερευνητές εξέτασαν το έντερο ποντικών που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε σογιέλαιο για έως και 24 εβδομάδες στο εργαστήριο και διαπίστωσαν ότι τα ωφέλιμα βακτήρια μειώθηκαν και τα επιβλαβή βακτήρια (συγκεκριμένα, η προσκολλημένη επεμβατική Escherichia coli) αυξήθηκαν, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κολίτιδα.

   Η υψηλή κατανάλωση σογιέλαιου προηγουμένως έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη πιθανώς τον αυτισμό, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τώρα στον κατάλογο προστίθεται και ελκώδης κολίτιδα, μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή IBD, που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου.

   “Η δουλειά μας αντιτίθεται στη σκέψη δεκαετιών ότι πολλές χρόνιες ασθένειες προέρχονται από την κατανάλωση υπερβολικών κορεσμένων λιπαρών από ζωικά προϊόντα και ότι, αντίθετα, τα ακόρεστα λίπη από φυτά είναι αναγκαστικά πιο υγιεινά”, δήλωσε ο Poonamjot Deol, βοηθός επαγγελματίας ερευνητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Παθολογίας Φυτών και ένας συν-αντίστοιχος συγγραφέας στην εργασία που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουλίου στο Gut Microbes, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης. Ο ερευνητής τόνισε πως ο μέσος αμερικανός λαμβάνει περίπου 10 φορές περισσότερο λινελαϊκό οξύ καθημερινά, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από το σογιέλαιο. Αυτό δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη του εντερικού μικροβιώματος.

  “Είναι ο συνδυασμός καλών βακτηρίων που πεθαίνουν και επιβλαβών βακτηρίων που αναπτύσσονται που κάνει το έντερο πιο ευαίσθητο στη φλεγμονή και στις κατάντη επιπτώσεις της”, είπε ο Deol. “Επιπλέον, το λινολεϊκό οξύ κάνει το εντερικό επιθηλιακό φραγμό να γίνει πορώδες”.

    Η τοξικολόγος Frances M. Sladek, καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας και συν-ανταποκρίτρια συγγραφέας στην ερευνητική εργασία, υπενθύμισε ότι η καρδιακή νόσος συνδέθηκε με κορεσμένα λίπη στα τέλη της δεκαετίας του 1950. “Δεδομένου ότι οι μελέτες έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να είναι ανθυγιεινά, υποτέθηκε ότι όλα τα ακόρεστα λιπαρά είναι υγιή”, είπε. “Αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακόρεστων λιπαρών, μερικά από τα οποία είναι υγιεινά. Για παράδειγμα, το ιχθυέλαιο με ακόρεστα λιπαρά είναι γνωστό ότι έχει πολλές ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι το σογιέλαιο είναι απολύτως ασφαλές και πιο υγιεινό στην κατανάλωση από άλλους τύπους ελαίων, χωρίς στην πραγματικότητα να κάνουν μια άμεση σύγκριση όπως κάναμε”.

   Ακόμη, απροσδόκητα αποτελέσματα για τους ερευνητές ήταν αυτά που είχε το σογιέλαιο στα εντερικά ενδοκανναβινοειδή. πρόκειται για μόρια που μοιάζουν με κάνναβη που παράγονται φυσικά από το σώμα για να ρυθμίζουν μια μεγάλη ποικιλία φυσιολογικών διεργασιών.

  “Ορισμένες οξυλιπίνες έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι βιοδραστικές σε μελέτες κολίτιδας. Η ουσία της τρέχουσας μελέτης μας είναι ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με σογιέλαιο παρόμοια με την τρέχουσα αμερικανική δίαιτα προκαλεί αύξηση των επιπέδων οξυλιπίνης στο έντερο και μείωση των επιπέδων ενδοκανναβινοειδών, κάτι που είναι σύμφωνο με την IBD στους ανθρώπους”, είπε ο Deol.

   

https://news.ucr.edu/articles/2023/07/03/widely-consumed-vegetable-oil-leads-unhealthy-gut?utm_medium=email&utm_source=rasa_io&utm_campaign=newsletter

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα