Έκθεση της οργάνωσης Foodwatch για τα υποκατάστατα κρέατος.
Σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τα Vegan υποκατάστατα κρέατος που πωλούνται στην Ελλάδα, η αντικατάσταση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων με φυτικές εναλλακτικές μπορεί να μην υποστηρίζει μια ισοδύναμη ή βελτιωμένη δίαιτα. Αυτό διότι τα προϊόντα απομίμησης λουκάνικων, γάλακτος και γιαουρτιού είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης. Όλες οι απομιμήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά με βάση τα ζώα ενώ η διατροφική ποιότητα των απομιμήσεων τυριών βαθμολογήθηκε ως D-E, σύμφωνα με το σύστημα Nutri-Score, σε σύγκριση με το A-C για το τυρί με βάση τα ζώα.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών σε υψηλής ποιότητας, υγιεινό και «τίμιο» φαγητό, Foodwatch, σε άρθρο της επιβεβαιώνει τα ευρήματα των Ελλήνων επιστημόνων: «Ενώ οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος είναι καλές για το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, τα προϊόντα συχνά έχουν κακή απόδοση όσον αφορά την υγεία. Είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένα, περιέχουν μια σειρά από πρόσθετα και μπορεί να είναι πολύ λιπαρά, αλμυρά και πλούσια σε θερμίδες. Σε έναν έλεγχο αγοράς που διενεργήθηκε για το foodwatch για το Veganuary, τα περισσότερα προϊόντα απέτυχαν». Η οργάνωση αξιολόγησε τη θρεπτική αξία vegan μπέικον, vegan μορταδέλα, vegan σαλάμι, καθώς και υποκατάστατα burger και κοτόπουλου..
Σύμφωνα με την αξιολόγηση το vegan μπέικονπεριέχει περισσότερο αλάτι και ζάχαρη από το χοιρινό μπέικον. Το βίγκαν μπέικον βαθμολογείται επίσης με σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αν και το χοιρινό περιέχει πολύ περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.
Η vagan μορταδέλα έχει μόνο τις μισές θερμίδες από τη συμβατική μορταδέλα, η οποία όμως έχει πολύ περισσότερες πρωτεΐνες. Ωστόσο το υποκατάστατο περιέχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες.
Όσον αφορά στο σαλάμι περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης. Όταν πρόκειται για σαλάμι κρέατος, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι έχει αρνητικό αντίκτυπο, όπως και η σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα vegan sticks σαλάμι, από την άλλη, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη. Τι κοινό έχουν: Η εξίσου κακή βαθμολογία με το Nutri-Score E.
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης πως το μη επεξεργασμένο κρέας, όπως το στήθος κοτόπουλου ή ο κιμάς, είναι γενικά επίσης πιο υγιεινό από τα ιδιαίτερα αλμυρά και λιπαρά λουκάνικα. Το κρέας περιέχει πολύτιμα συστατικά όπως άμεσα διαθέσιμο σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β καθώς και σελήνιο και ψευδάργυρο.
Η αναφορά καταλήγει στο συμπέρασμα πως επειδή το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου και διότι τα vegan υποκατάστατα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι καλύτερη επιλογή. Τέλος και τα όσπρια είναι μια επίσης υγιεινή προσθήκη στη διατροφή.