Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπανάκι: Ο “κόντρα” ρόλος του – Κατηγορείται για πέτρα στα νεφρά και για αίσθηση “κιμωλίας” στα δόντια

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣπανάκι: Ο "κόντρα" ρόλος του - Κατηγορείται για πέτρα στα νεφρά και για αίσθηση "κιμωλίας" στα δόντια
spot_img

Τι έχει το σπανάκι που δίνει περίεργη αίσθηση στα δόντια και συμβάλει στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Το σπανάκι είναι σε θέση να επαναφέρει την ενέργεια στο σώμα σας, να βελτιώσει την ποιότητα του αίματός σας, να αυξήσει τη ζωτικότητά σας και έχει εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες (κάτι ήξετε ο Ποπάυ). Επιπλέον το σπανάκι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β3, μαγνησίου, σιδήρου και μαγγανίου, καθώς και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ. Όμως, αφού το φάτε, αφήνει μια περίεργη αίσθηση στο στόμα σας και πιο συγκεκριμένα στα δόντια σας.

Όμως παρά τις τόσες εμπειρίες του ο Ποπάυ το ναυτάκι δεν μας είπε ποτέ για την αίσθηση “κιμωλίας” και τραχύτητας που μένει στα δόντια και είναι γνωστή και ως «δόντια σπανακιού». Επί της ουσίας, είναι μια αβλαβής παρενέργεια που πολλοί άνθρωποι βιώνουν μετά την κατανάλωση σπανακιού. Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, το σπανάκι έχει υψηλότερες ποσότητες οξαλικού οξέος, το οποίο χρησιμοποιεί περισσότερο για να αμυνθεί από τα έντομα και τα ζώα που προσπαθούν να το φάνε. Το οξαλικό οξύ είναι ένα αντιθρεπτικό συστατικό επειδή εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να απορροφά κάποια θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα το σπανάκι μπλοκάρεται την απορρόφηση ασβεστίου.

Το ασβέστιο στο σάλιο σε συνδυασμό με το οξαλικό οξύ στο σπανάκι δημιουργεί κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που είναι αδιάλυτα στο νερό, επικάθονται στα δόντια δίνοντας έτσι μια αίσθηση κιμωλίας. Η ασυνήθιστη υφή και η αίσθηση που νιώθετε προκαλούνται από τους μικροσκοπικούς κρυστάλλους που επιπλέουν στο στόμα σας. Αυτοί οι κρύσταλλοι είναι αυτό που ορισμένοι άνθρωποι περιγράφουν ως υπόπικρη γεύση στο σπανάκι και δίνουν αυτή την τανική αίσθηση στο στόμα. Άλλα τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος είναι το τσάι, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, τα παντζάρια και τα ξηρά φασόλια.

Δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι αυτό το είδος οξέος θα διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Τα επίπεδα pH του σπανακιού, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένο, δεν έχουν μεγάλη επίδραση επειδή είναι τόσο κοντά στο ουδέτερο. Στην πραγματικότητα, το οξαλικό οξύ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας των δοντιών.

Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε υψηλό κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, ίσως να θέλετε να είστε προσεκτικοί. Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου μπορούν να σχηματιστούν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολλών τροφών με οξαλικά οξέα. Το φαγητό που περιέχει περισσότερο οξαλικό οξύ είναι το σπανάκι.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς να μειώσει κανείς την επίδραση του οξαλικού οξέος του σπανακιού. Μερικές από αυτές μάλιστα έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Κάποιοι λένε να ζεματίσουμε ή να μαγειρέψουμε το σπανάκι, ενώ κάποιοι λένε να τρώμε το σπανάκι ωμό και να μην το μαγειρεύουμε καθόλου. Άλλοι λένε να αποφεύγεται ο συνδυασμός σπανάκι με γάλα γιατί το γάλα έχει ακόμα περισσότερο ασβέστιο που βοηθά στο σχηματισμό των κρυστάλλων. Μια άλλη θεωρία είναι να στύβουμε λεμόνι στο σπανάκι επειδή η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) στο χυμό λεμονιού εξουδετερώνει το οξαλικό οξύ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο