Η παχυσαρκία είναι πλέον μια παγκόσμια πανδημία, αλλά υπάρχει ασυμφωνία σχετικά με τα αίτια.
Παρά τις προσπάθειες για μείωση της παχυσαρκίας μέσω προώθησης της άσκησης ή απαγόρευσης των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού η κατάσταση κάθε άλλο παρά βελτιώνεται. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Science σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς παθογένεσης της παχυσαρκίας, επιστήμονες αναλύουν τις αιτίες και επιβεβαιώνουν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.
Οι εσφαλμένες αντιλήψεις για την παχυσαρκία έχουν εμποδίσει την πρόοδο και παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει (περαιτέρω ανάλυση της λεπτίνης καθώς και η αλλαγή στις αντιλήψεις για τον ρόλο των ορμονών) το πρόβλημα παραμένει.
Σε αυτό το άρθρο, τέσσερις ειδικοί έχουν αποστάξει τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα ως εξής:
- Πώς ρυθμίζεται το σωματικό βάρος και το λίπος και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή τη ρύθμιση; Οι περίπλοκοι μηχανισμοί πίσω από τα ισχυρά ρυθμιστικά σήματα και η ευπάθειά τους παραμένουν ασαφείς.
- Πώς γίνεται αντιληπτή με ακρίβεια η διατροφική και ενεργειακή ζήτηση του σώματος, πώς αυτά τα σήματα ενσωματώνονται στον εγκέφαλο για τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας, της όρεξης και της συμπεριφοράς;
- Ποιοι μηχανισμοί οδηγούν τον αντίκτυπο του τροφικού περιβάλλοντος στη ρύθμιση του σωματικού βάρους; Αυτό περιλαμβάνει ευρύτερους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι κοινωνικές επιρροές και το δομημένο περιβάλλον.
- Πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να δημιουργήσουν ατομική μεταβλητότητα στην ευαισθησία στην παχυσαρκία;
- Είναι η παχυσαρκία ένα μεμονωμένο πρόβλημα ή περιλαμβάνει μια σειρά από άλλα προβλήματα που θα πρέπει να συμβάλλουν στις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας;
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν θεμελιώδεις απαντήσεις που πρέπει να έχουμε», είπε ο καθηγητής Speakman, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου. “Η παχυσαρκία είναι μια πρόκληση για την υγεία. Αναγνωρίζοντας την πρόοδό μας, πρέπει να αξιολογήσουμε την τρέχουσα θέση μας και να χαράξουμε μια πορεία για τα μελλοντικά έργα. Η αντιμετώπιση αυτών των ζωτικών αναπάντητων ερωτημάτων θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για την ιεράρχηση των ερευνητικών προσπαθειών.”