Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα γιαούρτι προστατεύει από την κατάθλιψη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα γιαούρτι προστατεύει από την κατάθλιψη
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει πως τα βακτήρια που έχουν υποστεί ζύμωση και βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι μπορούν να προστατεύσουν από την κατάθλιψη και, το άγχος.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν πώς ο Lactobacillus , ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι, βοηθά το σώμα να διαχειριστεί  το στρες  και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους.

Μετά από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Brain, Behavior, and Immunity” οι ερευνητές απέδειξαν πως το μικροβίωμα του εντέρου αλλάζει σε ποντίκια που υπόκεινται σε περιβαλλοντικό στρες και ότι αυτός ο νέος πληθυσμός είναι επαρκής για να οδηγήσει σε συμπεριφορά παρόμοια με το άγχος και την κατάθλιψη όταν μεταφέρεται σε ποντίκια που πριν το πείραμα δεν είχαν αυτά τα μικρόβια. 

Οι πρώιμες προσπάθειες χειραγώγησης της χλωρίδας του εντέρου με ευεργετικά βακτήρια, που ονομάζονται προβιοτικά, έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ήταν η απόλυτη πολυπλοκότητα του μικροβιώματος. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί μέσα στον καθένα μας, επομένως η προσπάθεια να καταλάβουμε τι κάνουν συγκεκριμένα βακτήρια ή μύκητες – πολύ λιγότερο πώς αλληλεπιδρούν με όλους τους άλλους μικροοργανισμούς και τον ξενιστή τους – μπορεί να είναι σαν να προσπαθείς να μετρήσεις κόκκους άμμου στην παραλία .

Ο Alban Gaultier, του Τμήματος Νευροεπιστήμης της UVA, του Κέντρου Ανοσολογίας του Εγκεφάλου και της Γλυκίας (BIG Center) και του TransUniversity Microbiome Initiative και η ομάδα του, ακολούθησαν μια καινοτόμο προσέγγιση για να βελτιώσουν  συγκεκριμένα τους Lactobacilli. Προηγούμενη έρευνα από το εργαστήριο του Gaultier έδειξε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την κατάθλιψη σε ποντίκια εργαστηρίου – ένα εξαιρετικά πολλά υποσχόμενο εύρημα. Αλλά οι ερευνητές έπρεπε να καταλάβουν πώς.

«Γνωρίζαμε από την προηγούμενη έρευνά μας ότι το Lactobacillus ήταν ευεργετικό στη βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και χάθηκε μετά από ψυχολογικό στρες, αλλά οι βαθύτεροι λόγοι παρέμειναν ασαφείς, κυρίως λόγω των τεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μελέτη του μικροβιώματος». Ο Gaultier και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εξηγήσουν πώς ακριβώς  επηρεάζουν τη συμπεριφορά οι Lactobacilli  και πώς η έλλειψη των βακτηρίων μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Οι γαλακτοβάκιλλοι  της οικογένειας  Lactobaccillacea , βρήκαν, διατηρούν τα επίπεδα ενός ανοσολογικού μεσολαβητή που ονομάζεται ιντερφερόνη γάμμα που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης. 

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές είναι έτοιμοι να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας στις οποίες ο γαλακτοβάκιλλος  παίζει σημαντικό ρόλο. 

 «Η ανακάλυψή μας φωτίζει πώς ο Lactobacillus που κατοικεί στο έντερο   επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Gaultier. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη των τόσο απαραίτητων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη».

Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέο πλαίσιο για την κατανόηση των ρόλων του βακτηριακού μικροβιώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος στις διαταραχές της διάθεσης. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Andrea R. Merchak, Samuel Wachamo, Lucille C. Brown, Alisha Thakur, Brett Moreau, Ryan M. Brown, Courtney R. Rivet-Noor, Tula Raghavan, Alban Gaultier, Lactobacillus from the Altered Schaedler Flora maintain IFNγ homeostasis to promote behavioral stress resilience, Brain, Behavior, and Immunity,
Volume 115, 2024, Pages 458-469, ISSN 0889-1591, https://doi.org/10.1016/j.bbi.2023.11.001.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159123003343)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο