Η αύξηση του βάρους και το φούσκωμα στην κοιλιά είναι κοινά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και οφείλονται στους ακόλουθους δύο λόγους, σύμφωνα με τη Dr. Clare Bailey.
Ο πρώτος είναι η μείωση των οιστρογόνων, η οποία πυροδοτεί τη συνεχή αποθήκευση λιποκυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αύξηση βάρους.
Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι η αύξηση της κορτιζόλης επιβραδύνει την πέψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και να μην νιώθει η γυναίκα τόσο χορτασμένη όσο θα έπρεπε μετά το φαγητό.
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές, τις οποίες εάν ακολουθήσουμε, δε θα χρειάζεται να ανησυχούμε για περιττά κιλά στην εμμηνόπαυση.
1 – Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε από την αρχή
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα καλό είναι να αποφεύγονται κατά την εμμηνόπαυση επειδή περιέχουν άγνωστες ουσίες και γαλακτωματοποιητές που αναστατώνουν το έντερο και συχνά περιέχουν σημαντικά επίπεδα γλυκαντικών, αμύλου και υδατανθράκων. Σχετική μελέτη έδειξε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Γι’ αυτό είναι προτιμότερα τα σπιτικά φαγητά για όλες τις γυναίκες, όχι μόνο για εκείνες στην εμμηνόπαυση. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο με τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, όμως, τα σπιτικά φαγητά ξέρουμε πάντα τι περιέχουν.
2 – Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι χαμένες θερμίδες και περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης και υδατανθράκων που το σώμα μας δεν χρειάζεται, γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή του σε περίπτωση που κάποια γυναίκα έχει θέμα με το βάρος της.
3 – Γεμίστε το πιάτο σας με σκούρα πράσινα χόρτα και λαχανικά
Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα χόρτα και λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, έχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά και και τα δύο έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, την απώλεια βάρους και το ανοσοποιητικό.
Όσο περισσότερα χρώματα έχει το πιάτο μας, τόσο περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά. Μαρούλι, ρόκα, κιχώριο, σέσκουλο, κάρδαμο και romaine είναι μόνο μερικά ενδεικτικά παραδείγματα όπως ακόμα και οι πολύχρωμες πιπεριές ή οι ντομάτες.
4 – Τρώτε περισσότερα υγιεινά λιπαρά
Τα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει όλα τα είδη χρήσιμων βιταμινών, όπως η βιταμίνη A, D, E και K. Επιπλέον, η κατανάλωση λιπαρών είναι ευεργετική για την υγεία των αρθρώσεων και το δέρμα χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Τα υγιή λιπαρά, πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα όχι μόνο ικανοποιούν τους γευστικούς κάλυκες, αλλά περιορίζουν και την όρεξη, καθώς επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι και έτσι αργούμε να νιώσουμε ξανά ότι πεινάμε.
5 – Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη
Το μειονέκτημα πολλών μεσημεριανών είναι ότι στερούνται πρωτεΐνης που είναι συχνά ο λόγος που δεν χορταίνουμε. Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ βοηθά στον περιορισμό της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πρωτεΐνη μπορεί να βρεθεί τόσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές πηγές. Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα: αυγά, κοτόπουλο, τυρί κότατζ, ρικότα, φακές ή φασόλια.
6 – Πάρτε ένα συμπλήρωμα Ωμέγα 3
Ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας είναι τα Ωμέγα 3 που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, της κεντρικής παχυσαρκίας, της αρτηριακής πίεσης, της αντίστασης στην ινσουλίνη, της χοληστερόλης και της φλεγμονής. Σύμφωνα δε με έρευνα, τα ωμέγα 3 βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και αυξάνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω, καλό είναι να συνδυαστούν και με αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες με σημαντικότερο το να μην υπάρχει άγχος. Σίγουρα αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά καλό είναι έστω να προσπαθούμε να μη μας κυριεύει δεδομένου ότι το άγχος έχει σίγουρα αντίκτυπο στο σώμα μας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, καθιστώντας το πιο δύσκολο να ανεχτεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ακόμα η σωματική άσκηση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά όχι υπερβολές. Σημασία έχει να βρούμε κάτι που να μας αρέσει πραγματικά, ώστε να κινούμαστε περισσότερο.
Τέλος, ο ύπνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε και στο πώς τρώμε. Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά, είναι πολύ πιο πιθανό να το ρίξουμε στο τσιμπολόγημα και ακόμα χειρότερα να φάμε ανθυγιεινά πράγματα, με πιθανότερα όλων αμυλούχα και γλυκά τρόφιμα.
Χρυσός κανόνας είναι όχι smartphones και γενικότερα φορητές συσκευές όταν θέλουμε να πάμε για ύπνο και ακόμα καλύτερα όλες οι συσκευές να παραμένουν εκτός δωματίου, ώστε να υπάρχει σκοτάδι και να μη μας ενοχλούν οι ειδοποιήσεις μέσα στη νύχτα.
Πηγή: Healthista