Νέα έρευνα σε 206 ασθενείς με υποτροπιάζουσες στομαχικές διαταραχές.
Μια φυσική ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ομεπραζόλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό του υπερβολικού οξέος στο στομάχι, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, προτείνει η πρώτη μελέτη του είδους της, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.
Ο κουρκουμάς προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa. Περιέχει μια φυσικά ενεργή ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη που πιστεύεται ότι έχει μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως φάρμακο, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της δυσπεψίας, στη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκείς μελέτες που να το αποδεικνύουν.
Έτσι οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 206 ασθενείς ηλικίας 18-70 ετών με υποτροπιάζουσες στομαχικές διαταραχές (λειτουργική δυσπεψία) άγνωστης αιτίας, που εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Ταϊλάνδης μεταξύ 2019 και 2021, σε μία από τις τρεις ομάδες θεραπείας για περίοδο 28 ημερών. Αυτές ήταν: κουρκουμάς (δύο μεγάλες κάψουλες κουρκουμίνης 250 mg 4 φορές την ημέρα) και μία μικρή εικονική κάψουλα (69 ασθενείς), ομεπραζόλη (μία μικρή κάψουλα 20 mg ημερησίως και δύο μεγάλες εικονικές κάψουλες 4 φορές την ημέρα (68 ασθενείς) και κουρκουμάς συν ομεπραζόλη (69 ασθενείς).
Η ομεπραζόλη είναι ένας αναστολέας της αντλίας πρωτονίων ή εν συντομία PPI. Οι PPI χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν αίσθημα υπερβολικής κορεσμού μετά το φαγητό (μεταγευματική πληρότητα), αίσθημα κορεσμού μόνο μετά από λίγο φαγητό (πρώιμος κορεσμός) και πόνος ή/και αίσθημα καύσου στο στομάχι και/ή το φαγητό σωλήνα (επιγαστρικός πόνος). Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση PPIs έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, σημειώνουν οι ερευνητές.
Από τους 206 ασθενείς που εγγράφηκαν, οι 151 ολοκλήρωσαν τη μελέτη, με 20 στην ομάδα της κουρκουμίνης, 19 στην ομάδα της ομεπραζόλης και 16 στην ομάδα συνδυασμένης θεραπείας, εγκαταλείποντας. Οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες είχαν παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και βαθμολογίες δυσπεψίας, όπως αξιολογήθηκαν από το Severity of Dyspepsia Assessment score ή SODA, στην αρχή της δοκιμής. Οι ασθενείς επαναξιολογήθηκαν μετά από 28 ημέρες και στη συνέχεια ξανά μετά από 56 ημέρες.
Οι βαθμολογίες SODA έδειξαν σημαντικές μειώσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων την 28η ημέρα για τον πόνο (-4,83, -5,46 και -6,22) και άλλα συμπτώματα (-2,22, -2,32 και -2,31) για τις ομάδες της συνδυασμένης κουρκουμίνης και της ομεπραζόλης μόνο , αντίστοιχα. Αυτές οι βελτιώσεις ήταν ακόμη πιο έντονες μετά από 56 ημέρες για τον πόνο (−7,19, –8,07 και −8,85, αντίστοιχα) και άλλα συμπτώματα (−4,09, –4,12 και −3,71, αντίστοιχα).
Το SODA καταγράφει επίσης βαθμολογίες ικανοποίησης: αυτές ελάχιστα άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των χρηστών κουρκουμίνης, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τη γεύση και/ή τη μυρωδιά της, προτείνουν οι ερευνητές.
Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες, αν και τα τεστ ηπατικής λειτουργίας έδειξαν κάποιο επίπεδο επιδείνωσης μεταξύ των χρηστών κουρκουμίνης που φέρουν υπερβολικό βάρος, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Αυτή η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστα στοιχεία για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας», προσθέτοντας ότι «τα νέα ευρήματα από τη μελέτη μας μπορεί να δικαιολογήσουν την εξέταση της κουρκουμίνης στην κλινική πράξη», τονίζουν οι ερευνητές.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.