Σχεδόν ένας στους δύο γονείς βλέπει τα παιδιά του να επιλέγουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το 82% των ιταλικών οικογενειών ζητούν ένα δημόσιο σχέδιο για την προστασία της υγείας των παιδιών τους, τα οποία είναι όλο και περισσότερο «εθισμένα» στα ενεργειακά ποτά, τα σνακ και τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ένας πραγματικός εθισμός που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξή τους.
Καμπανάκι κινδύνου από τους γονείς που βλέπουν τη χρήση απαγορεύσεων ή άλλων μορφών εξαναγκασμού να αποτυγχάνει, την ώρα που οι συναγερμοί του ιατρικού-επιστημονικού κόσμου γίνονται όλο και πιο δυνατοί.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση Coldiretti/Censis που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της εναρκτήριας ημέρας του Διεθνούς Φόρουμ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Villa Miani, στη Ρώμη.
Για την περίσταση, στήθηκαν δύο μεγάλα τραπέζια για να συγκριθούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τα φυσικά τρόφιμα, σύμβολο της μεσογειακής διατροφής. Ένας τρόπος διατροφής που οι Ιταλοί γονείς θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους – σημειώνουν οι Coldiretti/Censis – επειδή θεωρείται ως ένα σύνολο συνηθειών που εγγυάται ότι οι νέοι θα τρώνε καλά.
Το φαινόμενο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως υπογραμμίζει η Coldiretti, με την αύξηση των ωρών διατροφικής εκπαίδευσης στα σχολεία και με την έναρξη εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη συστηματική και συνεχή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ζητούν οι Ιταλοί γονείς.
Ένα αποφασιστικό βήμα θα ήταν ο καθορισμός μορφών επισήμανσης που θα τονίζουν ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν ανήκει στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Αλλά και η χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να απαγορευτεί στα σχολικά κυλικεία και στους αυτόματους πωλητές σε δημόσια κτίρια, ξεκινώντας από τα σχολεία, με συγκεκριμένα όρια στη διαφήμιση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει απαγορεύσει τα χρονικά διαστήματα της μεγαλύτερης έκθεσης για τα παιδιά και τους εφήβους.
Σχεδόν ένας στους δύο γονείς (48%) έχει συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά του επιλέγουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μόλις βρουν ευκαιρία. Οι απαγορεύσεις δεν φαίνεται να αποδίδουν, έναν δρόμο που επέλεξε το 37% των οικογενειών, οι οποίες ανάγκασαν τα παιδιά τους να μην τρώνε σνακ, γλυκά, ανθρακούχα ποτά και πρόχειρο φαγητό διαφόρων τύπων, ακόμη και μπροστά στις ολοένα και πιο σαφείς επιστημονικές αποδείξεις για τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά.
Μπροστά στην ουσιαστική αποτυχία των πολιτικών εξαναγκασμού, δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι πάνω από οκτώ στις δέκα οικογένειες θεωρούν ότι θα ήταν σημαντικό να ενεργοποιηθεί μια μεγάλη εκστρατεία, από το σχολείο μέχρι το διαδίκτυο, που θα απευθύνεται στα παιδιά με θέμα την εκπαίδευση για σωστή διατροφή.
Η αναγνώριση ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα σαφές μήνυμα της σημασίας που αποδίδουν στη διδασκαλία της σωστής διατροφικής αγωγής, θεωρώντας την ουσιαστικό καθήκον. Μια μάχη που πάντα υποστηρίζεται από την Coldiretti, η οποία έχει δεσμευτεί να προωθήσει το πρόγραμμα Εκπαίδευση στη φιλική ύπαιθρο στα ιταλικά σχολεία, μια εκπαιδευτική διαδρομή που αφορά πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά ετησίως σε όλη τη χώρα.
Στόχος είναι η εκπαίδευση ευαισθητοποιημένων καταναλωτών για την ενίσχυση των θεμελίων της μεσογειακής διατροφής και έτσι να σταματήσει η κατανάλωση του λεγόμενου πρόχειρου φαγητού που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και αυξάνει την παχυσαρκία, όπως ομόφωνα υποστηρίζεται από την ιατρική επιστήμη. Μια τροφή που παρασκευάζεται στο εργαστήριο και η οποία, μπαίνοντας όλο και πιο δυναμικά στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, λειτουργεί αναπόφευκτα ως προπομπός των τεχνητών τροφίμων.