Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey διαπίστωσε ότι οι νεαρές γυναίκες που έπαιρναν τέσσερις εβδομάδες πρεβιοτικών συμπληρωμάτων έκαναν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και κατανάλωναν λιγότερη ζάχαρη.
Τα πρεβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) που αυξάνουν την ποσότητα των «φιλικών» βακτηρίων του εντέρου.
Στην επιστημονική μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients– ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey διερεύνησαν εάν το πρεβιοτικό GOS μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες 48 υγιών νεαρών γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε μια ομάδα που έλαβε συμπληρώματα GOS (BiotisTM) και σε μια άλλη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο για 28 ημέρες. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να κρατούν ένα ημερολόγιο διατροφής με τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειές τους. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης ένα δείγμα κοπράνων για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του μικροβιώματος.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν τα συμπληρώματα GOS κατανάλωναν 4,1% λιγότερη ζάχαρη και 4,3% λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες συνολικά από τις γυναίκες από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι έλαβαν τα συμπληρώματα GOS κατανάλωναν περίπου 4,2% περισσότερη ενέργεια από λίπη.
Αφού ανέλυσαν τα αποτελέσματά τους, η ομάδα του Surrey διαπίστωσε ότι τα πρεβιοτικά συμπληρώματα τροποποίησαν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα του Bifidobacterium. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι αλλαγές σχετίζονταν με τη διατροφική πρόσληψη των γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων.
Η Dr Kathrin Cohen Kadosh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε την επίδραση της πρόσληψης πρεβιοτικών στην ευημερία των νεαρών γυναικών. Το άγχος ενοχοποιείται εδώ και καιρό για το “comfort eating” και υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν την επίδραση του στρες στις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.
«Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη έρευνά μας, υποδηλώνει ότι η τόνωση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, όπως το Bifidobacterium με πρεβιοτικά, βελτιώνει την ευημερία μειώνοντας το άγχος και μπορεί να βοηθήσει στη λήψη πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών».
Ο Dr Nicola Johnstone, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, προσθέτει:
«Μέχρι στιγμής, η έρευνά μας καθιστά σαφές ότι τα πρεβιοτικά όπως οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες είναι αποτελεσματικά στην αύξηση της ανάπτυξης βακτηρίων του εντέρου και αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο τι τρώμε και στο πώς νιώθουμε. Τώρα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά να επιβεβαιώσει και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στους γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες να καταστείλουν τη λαχτάρα μας για ζαχαρούχα προϊόντα».
Πηγή: EurekAlert