Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η δίαιτα BRAT

spot_img

Η δίαιτα BRAT έχει προταθεί εδώ και πολύ καιρό για να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα και δρα βοηθώντας τη λειτουργία του εντέρου. Εκτός από την άφθονη ξεκούραση και την κατανάλωση άφθονων υγρών, η διατροφή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική υγεία του εντέρου μας. 

Το περίεργο όνομα αυτής της δίαιτας – BRAT – στην πραγματικότητα είναι το ακρωνύμιο των λέξεων μπανάνες, ρύζι, μήλο και τοστ, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα στη λίστα. Καθώς αυτή η δίαιτα είναι τόσο περιοριστική, σίγουρα δεν είναι ένα διατροφικό καθεστώς που πρέπει να υιοθετηθεί για απώλεια βάρους ή μακροπρόθεσμη υγεία – σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή που ενισχύει τη μακροζωία και υποστηρίζεται από την επιστήμη. Όπως και άλλες βραχυπρόθεσμες δίαιτες, όπως η δίαιτα Κέτο, αυτή είναι ένας πολύ προσωρινός τρόπος τροφοδοσίας του σώματός σας, ενώ βελτιώνεστε από συμπτώματα όπως ο έμετος και η διάρροια. 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι πρέπει να καταναλώνετε, για πόσο καιρό αλλά και τις παρενέργειες.

Η διατροφολόγος Jenna Hope σημειώνει ότι οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και το τοστ είναι ενδεικτικά των φτωχών σε φυτικές ίνες, απλών τροφών που συνιστώνται σε αυτό το διατροφικό καθεστώς. «Άλλα περιλαμβάνουν δημητριακά, κράκερ και αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες», εξηγεί. Η Tamara Willner, διατροφολόγος στο Second Nature, προσθέτει: “Αυτές οι τροφές είναι όλες εύπεπτες, καθιστώντας πιο πιθανό ότι θα μπορέσετε να τις κρατήσετε κάτω. Θεωρούνται επίσης “δεσμευτικές τροφές” – καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες — και βοηθούν να σταματήσει η διάρροια». Αυτή η δίαιτα επίσης δεν επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ωμών λαχανικών, κρέατος, ψαριού, καθώς και πικάντικων, λιπαρών ή τηγανητών τροφίμων και καφεΐνης ή αλκοόλ. 

Διαιτητικές τροφές BRAT: 

  • μπανάνες 
  • ρύζι
  • πουρές μήλων 
  • τοστ
  • μαγειρεμένα δημητριακά, όπως πλιγούρι βρώμης ή κρέμα σίτου
  • ελαφρύ τσάι
  • χυμός μήλου
  • ζωμός
  • βραστές ή ψητές πατάτες

«Η δίαιτα BRAT σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθήσει στη θεραπεία παιδιών με γαστρεντερικά συμπτώματα», λέει η Hope. Επιπλέον, έχει συσταθεί σε άτομα που έχουν ή αναρρώνουν από ιό στομάχου ή τροφική δηλητηρίαση, ως τρόπος επανεισαγωγής τροφών ή λήψης αρκετής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ασθένειας. 

«Υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα», προσθέτει. “Ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται πλέον ως θεραπεία ρουτίνας και μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν χρησιμοποιείται σε υπερβολική ποσότητα.” Επιπλέον, σίγουρα δεν προορίζεται για χρήση για απώλεια βάρους, κάτι που πρέπει πάντα να γίνεται με υγιεινό και βιώσιμο τρόπο.

Τα οφέλη για την υγεία

«Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από γιατρούς, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της δίαιτας BRAT», λέει η Josie Porter, διαιτολόγος στο The Gut Health Clinic. «Όμως, όταν εξετάζουμε μεμονωμένα τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο διατροφικό πρόγραμμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσουν την ανάρρωση ή τα συμπτώματα από προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο και να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο , οι ζωμοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τα γιαούρτια και το κεφίρ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Όλοι αυτοί είναι ηλεκτρολύτες που χάνονται όταν είμαστε άρρωστοι, επομένως είναι λογικό να τους αντικαταστήσουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα πικάντικα, τα λιπαρά ή τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το έντερο, επομένως η αποφυγή τους ενώ αντιμετωπίζετε προβλήματα με το έντερο μπορεί να βοηθήσει.

«Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που διασπώνται εύκολα σε σάκχαρα στο σώμα μας και λειτουργούν ως καλή πηγή ενέργειας, κάτι που είναι σημαντικό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας, ειδικά αν έχουμε μείνει χωρίς φαγητό για μερικές μέρες». Ωστόσο, η Hope σημειώνει ότι ενώ ορισμένοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση βραχύβιας γαστρεντερικής δυσφορίας, όσοι υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα υγείας του εντέρου θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους. 

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας BRAT

Μια εξαιρετικά περιορισμένη δίαιτα όπως αυτή δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να ευδοκιμήσει», προειδοποιεί η Daisy York, διατροφολόγος και συνιδρυτής της πλατφόρμας ευεξίας Aegle. «Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο πρωτόκολλο όταν τα πράγματα είναι τραγικά -όπως όταν αντιμετωπίζετε κοιλιακό άλγος ναυτία και έμετο -αλλά το σώμα χρειάζεται περισσότερα για να επανέλθει και να προστατευτεί επαρκώς. Για χρόνια και μακροχρόνια γαστρεντερικά συμπτώματα, σας συμβουλεύουμε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια ώστε να καταλάβετε τη βασική αιτία του προβλήματος.”

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, και πάλι, ότι η δίαιτα BRAT δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους . «Είναι πολύ περιοριστικό και χαμηλή σε φυτικές ίνες που ενέχει κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας και κακής υγείας του εντέρου εάν ακολουθηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Hope. Για αυτόν τον λόγο, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν αισθάνεστε πολύ καλά. Η υγεία του εντέρου και το άγχος έχουν συνδεθεί στενά από ειδικούς στην υγεία, για να μην αναφέρουμε την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η έλλειψη φυτικών ινών στην υγεία του πεπτικού συστήματος. 

«Η δίαιτα είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες », λέει η Willner. “Αυτό δεν θα ήταν ιδανικό να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις ή μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνήθως το παρατηρούμε στο σώμα μας ως πτώση των επιπέδων ενέργειας και λαχτάρα για περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους». 

Ο Willner προσθέτει ότι, καθώς η δίαιτα είναι επίσης πολύ χαμηλή σε πρωτεΐνες καθώς και σε φυτικές ίνες, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας όταν ακολουθείται μακροπρόθεσμα. «Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για πολλές βασικές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του να βοηθήσουμε το σώμα μας να επιδιορθώσει τα κύτταρα και να δημιουργήσει νέα – χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, μπορούμε να δούμε απώλεια μυών, κατακράτηση υγρών και αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουμε λόγω του κρίσιμου ρόλου που παίζει η πρωτεΐνη στο ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί. «Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα υπερφαγίας και έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων».

Μια άλλη μακροπρόθεσμη παρενέργεια είναι ο αντίκτυπος στην υγεία του εντέρου μας . «Αυτό παίζει πολλούς ρόλους στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, της διάθεσης, του μεταβολισμού, της πέψης και πολλά άλλα», λέει η Porter. “Πρέπει να ταΐζουμε τα βακτήρια μας με μια σειρά φυτικών, ινωδών τροφών για να τα βοηθήσουμε να ευδοκιμήσουν. Η δίαιτα BRAT δεν το επιτρέπει, επομένως είναι σημαντικό για όποιον ακολουθεί αυτή τη δίαιτα να διασφαλίσει ότι θα επιστρέψει σε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή το συντομότερο όσο το δυνατόν.” 

Πηγή: woman and home

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα