Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στο σώμα με την τακτική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι συμβαίνει στο σώμα με την τακτική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης;
spot_img

5 πράγματα που αλλάζουν στον οργανισμό, όταν καταναλώνονται καθημερινά αναψυκτικά διαίτης.

Η cola διαίτης -οποιασδήποτε μάρκας- είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν τα γευστικά πλεονεκτήματα ενός αναψυκτικού, αλλά χωρίς τις θερμίδες ή τα αρνητικά ενός ζαχαρούχου αναψυκτικού, βοηθώντας έτσι και όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να το διατηρήσουν.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που ένα μέσο αναψυκτικό διαίτης δεν περιέχει πολλές θερμίδες ή πρόσθετα σάκχαρα, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει επίσης την πιθανότητα αύξησης βάρους και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου με αυτό το ρόφημα. Αυτό συμβαίνει χάρη σε ορισμένα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται για να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη, όπως η ασπαρτάμη. Μάλιστα, το εν λόγω γλυκαντικό “έφερε τα πάνω κάτω” στους ειδικούς τροφίμων, μετά την ανακοίνωση ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer ή IARC) και η Μεικτή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ή JEFCA) χαρακτήρισαν την ασπαρτάμη ως “πιθανώς” καρκινογόνα, απόφαση που αμφισβητήθηκε βέβαια από μέλη της κοινότητας.

Έχοντας αυτά σαν δεδομένα, προέκυψε η εξής απορία: Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε κάποιο αναψυκτικό διαίτης κάθε μέρα; Παρακάτω θα δούμε 5 επιδράσεις από αυτή τη συνήθεια και θετικές και αρνητικές, σύμφωνα με τον ιστότοπο Eat This, Not That.

Απώλεια βάρους

Η κατανάλωση αναψυκτικού διαίτης συνδέεται με μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και του ποσοστού σωματικού λίπους, ειδικά μεταξύ των παχύσαρκων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open. Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 680 γραμμάρια αναψυκτικού διαίτης καθημερινά για ένα χρόνο έχασαν έως και 16 κιλά.

Πρόσληψη βάρους

Αντίθετα με τον προηγούμενο ισχυρισμό, υπάρχουν δυστυχώς μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με την πρόσληψη βάρους. Χαρακτηριστικά, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2017 συνέδεσε τόσο τα ζαχαρούχα όσο και τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά με την αύξηση βάρους. Άλλα δεδομένα που παραθέτει μια μελέτη δημοσιευμένη επίσης στο επιστημονικό περιοδικού JAMA Network, με τίτλο “Obesity and Sex-Related Associations With Differential Effects of Sucralose vs Sucrose on Appetite and Reward Processing” δείχνει ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να διεγείρουν την όρεξη, οδηγώντας σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν αυτά τα ευρήματα, μιας και τα γλυκαντικά έχουν περίπλοκες επιπτώσεις στην απώλεια βάρους.

Διαφορές στη γεύση

Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό, οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν τακτικά αναψυκτικά διαίτης μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει μια σαφώς διαφορετική γεύση μεταξύ της κανονικής και της διαίτης. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη ή η σακχαρίνη και η σουκραλόζη πιθανότατα θα έχουν αισθητά διαφορετική γεύση εάν έχετε συνηθίσει σε συμβατικά αναψυκτικά με ζάχαρη.

 Μάλιστα, ορισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορεί να είναι 180 έως 13.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και μπορεί να αλλάξουν τις γευστικές προτιμήσεις των καλύκων σας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα στο The Permanente Journal.

Αδύναμα οστά

Η κατανάλωση αναψυκτικών, ανεξάρτητα από το αν είναι διαίτης ή με ζάχαρη, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οστική πυκνότητα. Αν και οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 στο Nutrients, η υπερβολική πρόσληψη φωσφορικού οξέος σε αναψυκτικά δημιουργεί ανισορροπίες στις αναλογίες μετάλλων που συνδέονται με την οστεοπόρωση και τα κατάγματα.

Διαχείριση του σακχάρου

Ένα πλεονέκτημα των αναψυκτικών διαίτης είναι ότι δεν προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μιας και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη μπορούν να τα καταναλώνουν, αλλά σε μέτριες ποσότητες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο