Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το DNA στο πιάτο σου – Το πρώτο ελληνικό βιβλίο για τη διατροφογενετική

ΑρχικήΝέαΤο DNA στο πιάτο σου - Το πρώτο ελληνικό βιβλίο για τη διατροφογενετική
spot_img

Η διατροφογενετική εξετάζει πώς τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, δηλαδή το DNA του, καθορίζουν τον τρόπο που μεταβολίζει, απορροφά και «εκμεταλλεύεται» τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τα μικρο- και μακρο-στοιχεία, με άλλα λόγια την τροφή του συνολικά.

Πρόκειται για το νέο επιστημονικό κλάδο της διατροφικής έρευνας που μας δίνει σαφείς απαντήσεις και μας μαθαίνει πώς μπορούμε να εξατομικεύσουμε 100%  τις διατροφικές μας συνήθειες με βάση τις γενετικές μας ευαισθησίες και προδιαθέσεις.

Η γενετική μας προδιάθεση «μετριέται» με πολυάριθμους γενετικούς δείκτες, κυρίως όμως από τους λεγόμενους Πολυμορφισμούς μόνο μίας νουκλεοτιδικής βάσης (Single Nucleotide Polymorphisms,SNPs) οι οποίοι δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Γεννιόμαστε με αυτούς και αποτελούν το γενετικό μας αποτύπωμα. Τα SNPs, μπορούμε να πούμε ότι «ορίζουν» την ορθογραφία, τη στίξη και τη σύνταξη του βιβλίου της ζωής μας, που ονομάζεται DNA. Αλλαγές στα SNPs σημαίνουν και αλλαγές στον τρόπο «γραφής του DNA μας. Σημαίνει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη αλλά και διαφορετικά σημεία στίξης.

 H Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, με πολυετή ερευνητική δράση στο χώρο της Διατροφογενετικής στην Ισπανία είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Το DNA στο πιάτο σου», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Iwrite. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό βιβλίο που παρουσιάζει τη διατροφογενετική στο ελληνικό κοινό.

Το βιβλίο «Το DNA στο πιάτο σου» υπογραμμίζει ότι:

  • Η διατροφή σχετίζεται πρωτίστως με την υγεία και όχι με την αισθητική.
  • πρέπει να θυμόμαστε τη διατροφή μας πιο συχνά και όχι μονάχα όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να κάνουμε κάποιου άλλου είδους αισθητική παρέμβαση.
  • Η διατροφή είναι το καύσιμο που θα μας κρατήσει ακμαίους, ενεργούς, δραστήριους και ζωντανούς για περισσότερα χρόνια από ό,τι τους γονείς μας.

Όσο πιο νωρίς ξέρει κανείς τις γενετικές του ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, τόσο πιο νωρίς μπορεί να δράσει και να επιδράσει μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής σε θετικές ή αρνητικές γενετικές του «ευαισθησίες».

Ερωτήματα όπως «Πόσο καλή δυνατότητα αποτοξίνωσης έχω;», «Να κόψω τη γλουτένη;», «Γίνεται να μην “πιάνομαι” μετά την προπόνηση;», «Μου κάνει καλό ο καφές;», «Είμαι διαβητικός, τα παιδιά μου έχουν προδιάθεση; Πώς να τα προστατέψω;» αποτελούν ολοένα και πιο συχνά θέματα συζήτησης.

Μέσω ενός μικρού δείγματος DNA που απομονώνεται από σάλιο, πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή την εξατομικευμένη, μοναδική πληροφορία η οποία μονάχα όταν ερμηνευτεί και συν-αξιολογηθεί από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας ενισχύει και εξατομικεύει ακόμα περισσότερο τις όποιες προσπάθειες ευεξίας, μακροβιότητας και θωράκισης της υγείας μας . Όταν η άσκηση και η διατροφή ξεκινήσει να εξατομικεύεται σε μοριακό επίπεδο, αποσαφηνίζοντας αυτές τις γενετικές ευαισθησίες τότε το άτομο δύναται να «χρησιμοποιήσει» τα θετικά χαρακτηριστικά του, «αποσιωπώντας» ταυτόχρονα τα αρνητικά.

Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, RDN, MSc,PhD

www.dnanutricoach.com

Γρηγ. Λαμπράκη 36, Γλυφάδα

+30 2109615860

info@dnanutricoach.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο