Πόσες βιταμίνες και ασβέστιο χάνονται όταν αφαιρείται το λίπος από το πλήρες γάλα;
Το αποβουτυρωμένο γάλα, παρασκευάζεται όταν αφαιρεθεί όλο το λίπος γάλακτος από το πλήρες γάλα και αυτό συνήθως γίνεται μέσω μία φυγόκεντρου όπου εισέρχεται το γάλα, η οποία επιτρέπει να διαχωρίζονται τα σταγονίδια λίπους. Το αποβουτυρωμένο γάλα τείνει να περιέχει περίπου 0,1% λίπος. Ιστορικά, το αποβουτυρωμένο γάλα χρησιμοποιήθηκε για πάχυνση χοίρων και συστήθηκε ως “όχι μόνο το καλύτερο συμπλήρωμα για την καλλιέργεια χοίρων, αλλά είναι σχεδόν ίσης αξίας για σκοπούς πάχυνσης”, καθώς “παρέχει μια πλήρη πρωτεΐνη” και κάνει τη διατροφή “πιο εύγευστη”.
Το αποβουτυρωμένο γάλα έχει την ίδια θρεπτική αξία;
Ναι, το γάλα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά έχει το ίδιο ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και φυσικά σάκχαρα με το πλήρες γάλα. Η μόνη διαφορά είναι η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες. Το πλήρες γάλα έχει 3,25% λιπαρά, ενώ το χωρίς λιπαρά ή το αποβουτυρωμένο γάλα αφαιρεί σχεδόν όλο το λίπος.
Και το άπαχο γάλα, όπως και το πλήρες, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα με το πλήρες γάλα. Η λιπαρή μερίδα του πλήρους γάλακτος δεν περιέχει ασβέστιο, συνεπώς με το άπαχο δεν χάνεται το ασβέστιο.
Επίσης στο γάλα με μειωμένα λιπαρά (2%), με χαμηλά λιπαρά (1%) και χωρίς λιπαρά προστίθεται βιταμίνη Α και βιταμίνη D, καθώς αυτές οι βιταμίνες χάνονται όταν αφαιρείται το λίπος. Τα φυσικά επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, επομένως οι περισσότεροι παραγωγοί γάλακτος προσθέτουν βιταμίνη D στο πλήρες γάλα. Καλύτερο βέβαια θα είναι να ελέγξετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στο γάλα που θα αγοράσετε.