Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το γάλα με χαμηλά λιπαρά, έχει την ίδια θρεπτική αξία με το πλήρες;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο γάλα με χαμηλά λιπαρά, έχει την ίδια θρεπτική αξία με το πλήρες;
spot_img

Πόσες βιταμίνες και ασβέστιο χάνονται όταν αφαιρείται το λίπος από το πλήρες γάλα;

Το αποβουτυρωμένο γάλα, παρασκευάζεται όταν αφαιρεθεί όλο το λίπος γάλακτος από το πλήρες γάλα και αυτό συνήθως γίνεται μέσω μία φυγόκεντρου όπου εισέρχεται το γάλα, η οποία επιτρέπει να διαχωρίζονται τα σταγονίδια λίπους. Το αποβουτυρωμένο γάλα τείνει να περιέχει περίπου 0,1% λίπος. Ιστορικά, το αποβουτυρωμένο γάλα χρησιμοποιήθηκε για πάχυνση χοίρων και συστήθηκε ως “όχι μόνο το καλύτερο συμπλήρωμα για την καλλιέργεια χοίρων, αλλά είναι σχεδόν ίσης αξίας για σκοπούς πάχυνσης”, καθώς “παρέχει μια πλήρη πρωτεΐνη” και κάνει τη διατροφή “πιο εύγευστη”. 

Το αποβουτυρωμένο γάλα έχει την ίδια θρεπτική αξία;

Ναι, το γάλα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά έχει το ίδιο ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και φυσικά σάκχαρα με το πλήρες γάλα. Η μόνη διαφορά είναι η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες. Το πλήρες γάλα έχει 3,25% λιπαρά, ενώ το χωρίς λιπαρά ή το αποβουτυρωμένο γάλα αφαιρεί σχεδόν όλο το λίπος.

Και το άπαχο γάλα, όπως και το πλήρες, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα με το πλήρες γάλα. Η λιπαρή μερίδα του πλήρους γάλακτος δεν περιέχει ασβέστιο, συνεπώς με το άπαχο δεν χάνεται το ασβέστιο.

Επίσης στο γάλα με μειωμένα λιπαρά (2%), με χαμηλά λιπαρά (1%) και χωρίς λιπαρά προστίθεται βιταμίνη Α και βιταμίνη D, καθώς αυτές οι βιταμίνες χάνονται όταν αφαιρείται το λίπος. Τα φυσικά επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, επομένως οι περισσότεροι παραγωγοί γάλακτος προσθέτουν βιταμίνη D στο πλήρες γάλα.  Καλύτερο βέβαια θα είναι να ελέγξετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στο γάλα που θα αγοράσετε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα