Είναι σημαντικό να διατηρούμε το πεπτικό μας σύστημα υγιές όταν είμαστε άρρωστοι.
Ίσως αξίζει να δώσετε στον εαυτό σας μια δόση κοτόσουπας ως προληπτικό μέτρο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε Coping with Allergies and Asthma διαπίστωσε ότι ο ζωμός μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των μικροσκοπικών τριχών στη μύτη μας που εμποδίζουν τις μολύνσεις να εισέλθουν στον οργανισμό.
Βασικά συστατικά σε μια κοτόσουπα περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο και πρόσθετα λαχανικά που προσθέτουν γεύση και μια υγιή δόση φυτοθρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός ενοχλητικού κρυολογήματος.
Με το πρώτο σημάδι της ασθένειας, το σώμα σας θα δουλέψει υπερωρίες για να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, και αυτό απαιτεί ενέργεια. Συχνά δεν έχουμε όρεξη να τρώμε πολύ όταν είμαστε αδιάθετοι, αλλά σε αυτό το σημείο ισχύει το παλιό ρητό «τάισε το κρυολόγημα». Η κοτόσουπα είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών, εύπεπτων θερμίδων, με σωρεία πρόσθετων θρεπτικών πλεονεκτημάτων.
Το να διατηρούμε το πεπτικό μας σύστημα υγιές είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν είμαστε άρρωστοι, ώστε το σώμα μας να είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τις τροφές που τρώμε.
Η γλυκοζαμίνη είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του πεπτικού μας συστήματος και απελευθερώνεται από τα οστά όταν αυτά μαγειρεύονται. Καθώς ο ζωμός σας κρυώνει, ένα στρώμα ζελατίνης θα πήξει στην επιφάνεια. Αυτός ο συνδυασμός ζελατίνης και γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και την επούλωση της επένδυσης του πεπτικού συστήματος.
Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια ένωση που ονομάζεται καρνοσίνη, και είναι αυτή που σύμφωνα με μελέτες συμβάλλει στη μείωση αυτού του βουλωμένου, συμφορημένου αισθήματος στη μύτη και το λαιμό σας. Πιστεύεται ότι η καρνοσίνη ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή στην ανώτερη αναπνευστική οδό σταματώντας τη μετανάστευση των λευκών αιμοσφαιρίων. Το όφελος διαρκεί μόνο για όσο διάστημα παραμένει η σούπα στον οργανισμό – γι’ αυτό φροντίστε να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα!
- Δείτε επίσης: Σταφύλια: Η ποικιλία που προκαλεί αλλεργίες λόγω χημικών
Όταν μαγειρεύετε κόκκαλα με ιστό αρθρώσεων πάνω τους (όπως λαιμούς, αρθρώσεις, πλευρά ή το σφάγιο που έχει απομείνει από ένα ψητό κοτόπουλο), ο ιστός των αρθρώσεων μαγειρεύεται και διαλύεται στο ζωμό. Η ζελατίνη, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη που περιέχονται σε αυτά απελευθερώνονται στο ζωμό, απορροφώνται από το σώμα μας και χρησιμοποιούνται για την επισκευή και την αναδόμηση του δικού μας συνδετικού ιστού, ενώ παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας σας να σταθείτε στα πόδια σας πιο γρήγορα μετά από μια κρίση ασθένειας.
Αν και τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της κοτόσουπας ως το απόλυτο φάρμακο για το κρυολόγημα, μην υποτιμάτε τη δύναμη του placebo. Αν η μαμά σας συνήθιζε να σας σκεπάζει με ένα μπολ με βραστό ζωμό και σας υποσχόταν ότι θα σας έκανε να νιώσετε καλύτερα, αυτοί οι συνειρμοί πιθανώς εξακολουθούν να επηρεάζουν το πώς νιώθετε σήμερα.
- Δείτε επίσης: Φυτοφάρμακα “εκτός ορίων” σε ρύζι μπασμάτι
Το φαινόμενο placebo είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο, που σχετίζεται με τη δύναμη του μυαλού πάνω στο σώμα – αν περιμένουμε να γίνουμε καλύτερα ως αποτέλεσμα ενός φαρμακευτικού ή φυσικού τονωτικού, συχνά θα νιώσουμε ότι είμαστε σε ανάρρωση.