Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Cucamelons: Είναι τα μεξικάνικα μίνι καρπούζια η νέα υπερτροφή;

ΑρχικήΟικιακάCucamelons: Είναι τα μεξικάνικα μίνι καρπούζια η νέα υπερτροφή;
spot_img

Τα μεξικάνικα μίνι καρπούζια αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο είδος αγγουριού, με ευχάριστα ξινή γεύση και χαριτωμένη εμφάνιση. Ήρθε η ώρα να τα γνωρίσετε καλύτερα και να μάθετε πώς καλλιεργούνται.

Τα μεξικάνικα μίνι καρπούζια είναι ένα είδος αγγουριού, με ελαφρώς ξινή, αλλά ζουμερή γεύση. Ωστόσο, μοιάζουν με πολύ πολύ μικρά καρπούζια και από εκεί αντλούν την ονομασία τους. Γενέτειρά τους είναι το Μεξικό και η Κεντρική Αμερική γενικότερα. Τα αγγουράκια αυτά αποτελούν ένα βασικό διατροφικό συστατικό της μεξικάνικης κουζίνας και αποκαλούνται  «ποντικίσια πεπόνια» σε πολλές ιθαγενείς γλώσσες της Αμερικής. Αν τα δοκιμάσετε στις σαλάτες σας, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Εκτός από ιδιαίτερη γεύση και εμφάνιση, τα μεξικάνικα μίνι καρπούζια, είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό. Είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, λυκοπένιο, βήτα καροτίνη και αντιοξειδωτικά και, σύμφωνα με ειδικούς, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται υπερτροφή (superfood). Δεν αποκλείεται λοιπόν πολύ σύντομα να γίνουν το νέο διατροφικό τρεντ.

Μέχρι, ωστόσο, να αποκτήσουν κι άλλη δημοτικότητα, είναι δύσκολο να τα βρείτε. Αυτό συμβαίνει, επειδή ευδοκιμούν σε συγκεκριμένο κλίμα, ζεστό, ηλιόλουστο  ή σε εσωτερικούς χώρους και θερμοκήπια. Για να μην περιμένετε, λοιπόν, κάποιος έμπορος να φέρει μίνι μεξικάνικα στο κατάστημά του, μπορείτε να μάθετε να καλλιεργείτε και μόνοι σας στον κήπο σας.

Πώς να καλλιεργήσετε μίνι μεξικάνικα καρπούζια

Κλίμα

Όπως προαναφέρθηκε, τα ιδιόμορφα αυτά αγγουράκια ευδοκιμούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Οπότε, ιδανικά θα μπορούσατε να ξεκινήσετε από εσωτερικούς χώρους ή κάποιο θερμοκήπιο. Μια καλή εποχή θα ήταν η άνοιξη, ειδικά τον Απρίλιο και το Μάιο, όποτε έχει αποχωρήσει σχεδόν εντελώς το κρύο από το κλίμα. Απαιτούν μια μακρά καλλιεργητική περίοδο, με τουλάχιστον 65 έως 75 συνεχόμενες ημέρες ζεστού καιρού χωρίς παγετό και θερμοκρασίες εδάφους μεταξύ 20-30 βαθμούς κελσίου για να αποδώσουν καρπούς. Αν καλλιεργείτε τα αγγουράκια σε γλάστρες σε περιοχή με σχετικά ψυχρό κλίμα, μετακινήσετε τες σε εσωτερικό χώρο αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10 βαθμούς.

Φως και έδαφος

Προτιμήστε να φυτεύετε έναν σπόρο σε κάθε γλάστρα, απέχοντας μεταξύ τους περίπου 15 εκατοστά η μία από την άλλη, σε περίπτωση που επιλέξετε τη φύτευση σε γλάστρα. Όσον αφορά στο χώμα, η επιλογή που θα κάνετε πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με γρήγορη αποστράγγιση. Δοκιμάστε να προσθέσετε κομπόστ ή κοπριά στο φυτικό έδαφος και στο οργανικό λίπασμα πριν τη φύτευση και συνεχίστε να προσθέτετε κομπόστ μηνιαία. Μπορείτε να δώσετε λίγο ύψος στους καρπούς από το έδαφος, χρησιμοποιώντας κοντάρια ή ξύλα από μπαμπού. Ο ήλιος είναι σημαντικός για τα αγγουράκια, αφού χρειάζονται 6 ώρες άμεση έκθεση στο φως του ήλιου κάθε μέρα. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι θα βρίσκονται σε μέρος με άπλετο φως.

 Νερό

Τα κολοκυθάκια χρειάζονται περίπου 2 εκατοστά νερό κάθε πέντε έως επτά ημέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βρέχοντας τα 6 έως 15 εκατοστά του χώματος κάθε φορά. Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ξηρός, αυξήστε το σε δύο φορές την εβδομάδα και προσθέστε σάπια φύλλα.

Συγκομιδή

Συγκομίστε τους καρπούς, όταν θα έχουν φτάσει στο μέγεθος ενός παχουλού σταφυλιού, μήκους περίπου 3 εκατοστά πάχος.

Αφήσαμε  για το τέλος ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα που έχει η καλλιέργεια αυτού του εδέσματος για κάθε επίδοξο κηπουρό. Έχουν αρκετή «ανοσία» στα παράσιτα και τα έντομα. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα