Ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν τρώτε γρήγορα παχαίνετε πιο εύκολα και παραθέτουν έξυπνες συμβουλές για να μειώσετε το ρυθμό σας και συνεπώς ή να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας ή και να αδυνατίσετε
Οι ειδικοί τείνουν να εστιάζουν στα είδη των τροφίμων που μπορούμε να φάμε για να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε την υγεία μας. Αλλά η ταχύτητα με την οποία “καταβροχθίζουμε” το γεύμα μας έχει εξίσου μεγάλη σημασία, γράφει το Associated Press. Πολλές μελέτες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε γρήγορα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ τα άτομα που τρώνε πιο αργά είναι λιγότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία.Το να τρώμε πολύ γρήγορα εγκυμονεί κινδύνους, όπως πνιγμό από το φαγητό και πιθανότητα να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, πριν προλάβει να μας πει ο εγκέφαλός μας να σταματήσουμε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα βακτήρια σε σαμπουάν της Henkel – Προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και σήψη
Επιπλέον οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα είναι πιθανό να καταπίνουν περισσότερο αέρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φούσκωμα ή δυσπεψία. Το ακατάλληλο μάσημα της τροφής μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την πέψη, που σημαίνει ότι δεν θα λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας. Επίσης, τα μη μασημένα κομμάτια τροφής θα μπορούσαν να κολλήσουν στον οισοφάγο. Το να τρώμε με μεγάλη ταχύτητα το φαγητό είναι επίσης πιθανό ότι θα ενοχλήσει τους πιο αργούς συντρόφους από το τραπέζι ή το άτομο που αφιέρωσε χρόνο για να ετοιμάσει το γεύμα μας. Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης μια σχέση μεταξύ της ταχύτητας με την οποία τρώμε και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων και των αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (έως και 59% υψηλότερες), ιδίως μεταξύ των διαβητικών.
Πόσο γρήγορο είναι πολύ γρήγορο;
Εάν είστε ο άνθρωπος που μπορεί να τελειώσει το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο σε λιγότερο από 20-30 λεπτά, τρώτε πολύ γρήγορα. «Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να επικοινωνήσει το στομάχι με τον εγκέφαλο μέσω μιας ολόκληρης σειράς ορμονικών σημάτων και να ανακοινώσει ότι είναι γεμάτο», δήλωσε η Leslie Heinberg- Cleveland Clinic Center for Behavioral Health. «Έτσι, όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, μπορεί να χάνουν αυτά τα σήματα και είναι πολύ εύκολο να φάνε πέρα από το σημείο του κορεσμού».
Ακολουθούν μερικές συμβουλές από επιστήμονες σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τρώμε, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένας μοναδικά έξυπνος τρόπος να κρατάτε το πιρούνι για να τρώτε πιο αργά και επομένως και λιγότερο.
Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε να τρώμε πιο αργά;
Για τη αρχή, κλείνουμε την τηλεόραση και αφήνουμε κάτω το τηλέφωνό μας. «Αν τρώνε ενώ παρακολουθούν τηλεόραση, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε μέχρι να ανέβει μια διαφήμιση ή να τελειώσει η εκπομπή», είπε η Heinberg, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να δώσουν προσοχή στα σήματα του ίδιου του σώματός τους. “Όταν κάνουμε πράγματα ενώ τρώμε, τρώμε λιγότερο συνειδητά. Και αυτό μας οδηγεί συχνά να τρώμε περισσότερο.” Δηλαδή όταν εστιάζουμε αποκλειστικά στο φαγητό, τείνουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο το γεύμα και να τρώνε λιγότερο.
Η Heinberg αποκάλυψε επίσης ότι ο ρυθμός με τον οποίο τρώμε είναι συχνά μια ριζωμένη συνήθεια, αλλά είπε ότι η αλλαγή είναι πάντα δυνατή. Πρότεινε πράγματα όπως να χρησιμοποιήσετε το μη κυρίαρχο χέρι όταν τρώτε, δηλαδή εάν είστε δεξιόχειρες να κρατάτε το πιρούνι με το αριστερό και εάν είστε αριστερόχειρες να το κρατάτε με το δεξί. Επίσης να τρώτε με σκεύη που συνήθως δεν χρησιμοποιείτε, όπως τα ξυλάκια (chopsticks) που είναι δύσκολα στον χειρισμό για κάποιους, ή να κάνετε ένα σκόπιμο διάλειμμα για να πιείτε νερό .
Μασήσετε το φαγητό σας, όπως σας έλεγε η μητέρα σας!
Ένα από τα πιο απλά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το φαγητό από το πιάτο σε μικρότερες μπουκιές, είπε η Helen McCarthy, κλινική ψυχολόγος στη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία. «Αν μασάτε κάθε μπουκιά λίγο περισσότερο, αυτό θα επιβραδύνει το γεύμα σας». Το είδος του φαγητού που τρώτε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο εύκολο να τρώτε πιο γρήγορα επεξεργασμένα ή fast food, διότι συνήθως είναι πιο μαλακά. «Είναι δύσκολο να τρως λαχανικά και πρωτεΐνες με τον ίδιο ρυθμό με κάτι που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και απαιτεί λιγότερο μάσημα», είπε η McCarthy.
Μία από τους ασθενείς της McCarthy ανέφερε επίσης μια περίεργη αίσθηση που είχε όταν άρχισε να τρώει πιο αργά. Ήταν μια γυναίκα που έτρωγε ένα σακουλάκι πατατάκια κάθε βράδυ. Όταν η McCarthy της είπε να επιβραδύνει και να φάει κάθε τσιπ ξεχωριστά, η ασθενής είπε ότι « ένοιωσε το στόμα της γεμάτο με κολλώδεις χημικές ουσίες». «Περιέργως, τρώγοντας τα τσιπς ένα προς ένα, δεν της άρεσαν πια τόσο πολύ και μείωσε την ποσότητα τους», είπε ο McCarthy.