Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να διατηρήσετε ασφαλή τα περισσεύματα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠως να διατηρήσετε ασφαλή τα περισσεύματα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
spot_img

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο ελληνικό σπίτι είναι πέραν του δέοντος πλούσιο… Πάντα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν περισσότερα απ’ όσα θα απολαύσουν οι καλεσμένοι. Και δεν είναι θέμα λάθους υπολογισμού. Είναι θέμα παράδοσης, θέμα συνήθειας, είναι η πεποίθηση ότι πρώτα πρέπει να χορτάσει το μάτι και μετά το στομάχι. Φυσικό επακόλουθο είναι να περισσέψουν θεσπέσια εδέσματα, τα οποία θα είναι κρίμα να πετάξετε και να μην έχετε την ευκαιρία να τα ξαναπολαύσετε τις επόμενες ημέρες. Για να το πετύχετε όμως αυτό, καταρχήν θα πρέπει να τα διατηρήσετε ασφαλή για να μην υποστείτε δυσάρεστες συνέπειες από την αλλοίωσή τους. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές διαχείρισης των περισσευμάτων του Χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Βήματα ασφάλειας τροφίμων

  • Θυμηθείτε τον κανόνα των δύο ωρών: Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα εντός δύο ωρών από την έξοδο από το φούρνο ή το ψυγείο. Μετά από δύο ώρες, τα ευπαθή τρόφιμα εισέρχονται στη λεγόμενη “Ζώνη Κινδύνου” (μεταξύ 4,5ο – 60ο C), όπου τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και να κάνουν τα τρόφιμα επισφαλή για την υγεία. Τα ευπαθή τρόφιμα θα πρέπει να απορρίπτονται εάν μείνουν έξω για περισσότερο από δύο ώρες, επομένως ψύξτε ή καταψύξτε τα αντικείμενα για να αποφύγετε επιπλέον και τη σπατάλη τροφίμων.
  • Χρησιμοποιήστε ρηχά δοχεία: Αφού χωρίσετε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες, αποθηκεύστε τα περισσεύματα φαγητού σε ρηχά δοχεία στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
  • Καταψύξτε ή καταναλώστε μέσα σε τέσσερις ημέρες: Ότι φαγητό ξέμεινε από την ημέρα των Χριστουγέννων και το βάλετε στην συντήρηση του ψυγείου, έχετε τέσσερις ημέρες περιθώριο να το καταναλώσετε. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα περισσέυματα περισσότερο, καταψύξτε τα μέσα σε αυτό το τετραήμερο. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή επ’ αόριστον, αν και η ποιότητα μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου (καλύτερη ποιότητα εάν καταναλωθούν εντός έξι μηνών).
  • Ζεσταίνετε στους 75ο C: Βεβαιωθείτε ότι τα ξαναζεσταμένα υπολείμματα φτάνουν τους 75ο C, όπως μετριέται με ένα θερμόμετρο τροφίμων. Ζεστάνετε ξανά τις σάλτσες με ασφάλεια, αφήνοντάς τις να βράσουν.
  • Τρόφιμα με ασφάλεια σε φούρνο μικροκυμάτων: Όταν ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, καλύψτε και περιστρέψτε το φαγητό για ομοιόμορφη θέρμανση. Τακτοποιήστε τα τρόφιμα ομοιόμορφα σε ένα καλυμμένο γυάλινο ή κεραμικό σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε λίγο υγρό, εάν χρειάζεται. Επειδή τα μικροκύματα έχουν κρύα σημεία, ελέγξτε την εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού σε πολλά σημεία με ένα θερμόμετρο τροφίμων αφού αφήσετε ένα χρόνο ανάπαυσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο