Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύνδρομο ξαναζεσταμένου ρυζιού: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΣύνδρομο ξαναζεσταμένου ρυζιού: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
spot_img

Η σωστή αποθήκευση του ρυζιού, μπορεί να σας σώσει από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για άλλη μια φορά, οι TikTokers φέρνουν στο προσκήνιο κάτι που προκαλεί αναστάτωση: Tο ξαναζεσταμένο ρύζι. Όπως αρμόζει σε μια διαμάχη σχετικά με τα τρόφιμα που μένουν εκτός ψυγείου τη νύχτα, πολλοί ισχυρισμοί δεν στηρίζονται επιστημονικά, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να επανεμφανίζουν ιστορίες τρόμου, υποστηρίζοντας ότι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από την αναθέρμανση ρυζιού που έμεινε έξω όλη τη νύχτα.

«Το να είσαι φοιτητής ιατρικής σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ ξανά να ζεστάνεις άνετα το ρύζι», έγραψε η δευτεροετής φοιτήτρια ιατρικής Janny Garcia σε μια viral ανάρτηση στο TikTok με περισσότερα από χίλια σχόλια. Ένας άλλος χρήστης με διδακτορικό στη μικροβιολογία ανέβασε ένα βίντεο στη πλατφόρμα για να εξηγήσει το σύνδρομο του ξαναζεσταμένου ρυζιού, όπως αναφέρεται συχνά η πάθηση, λέγοντας: «Τα περισσότερα πράγματα που πρόκειται να προκαλέσουν ανθρώπινες ασθένειες έχουν μια βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης μεταξύ περίπου 20°C και 30°C. Οπότε αυτό σημαίνει ότι μην αφήνετε ποτέ τα τρόφιμα που πρέπει να μαγειρευτούν να κάθονται σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν θέλετε να είναι σε αυτό το επίπεδο θερμοκρασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα».

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Όπως πολλά τρόφιμα, το άψητο ρύζι περιέχει ένα τροφικό παθογόνο γνωστό ως Bacillus cereus – ή B. cereus – και αυτά τα απίστευτα ανθεκτικά στη θερμότητα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και όταν το ρύζι μαγειρεύεται. Σύμφωνα με το USDA, ο μικροοργανισμός αναπτύσσεται καλύτερα μεταξύ 4°C και 48°C, αλλά δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στο κρύο (ή να εισβάλει σε όξινα τρόφιμα). Πέρα από αυτό, η αυξημένη αλατότητα τον βοηθά να επιβιώσει.

Όταν το ρύζι δεν διατηρείται στο ψυγείο, τα σπόρια μπορούν να εξελιχθούν σε βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα, όπως εμετό ή διάρροια. Τα συμπτώματα, αν και δυσάρεστα, συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες. Να ξέρετε όμως ότι η κατανάλωση του B. cereus σε χαμηλά επίπεδα δεν είναι επιβλαβής.

Ωστόσο, το ρύζι που έχει διατηρηθεί σωστά στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί περίπου τέσσερις έως έξι ημέρες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Και δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται πάνω από μία φορά. Στην πραγματικότητα, η αναθέρμανση του σωστά κρυωμένου ρυζιού θα μπορούσε ακόμη και να είναι ευεργετική, ειδικά για τους διαβητικούς τύπου 2 και όσους πάσχουν από ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, επειδή θεωρείται ανθεκτικό άμυλο.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υδατάνθρακες, τα ανθεκτικά άμυλα λειτουργούν περισσότερο σαν διαλυτές, ζυμώσιμες φυτικές ίνες, παρακάμπτοντας το στομάχι και το λεπτό έντερο άπεπτα. Αυτό έχει πολλά οφέλη: Πρώτον, “θρέφει” τα καλά βακτήρια στο έντερό σας, επιτρέποντας ένα χαμηλότερο επίπεδο pH και μειώνοντας τη φλεγμονή. Επίσης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη αραιώνοντας τα εύπεπτα άμυλα σε κάθε γεύμα, μειώνοντας την απόκριση στην ινσουλίνη και μειώνοντας το γλυκαιμικό φορτίο.

Προς το παρόν, ο πανικός με το ξαναζεσταμένο ρύζι εξακολουθεί να κάνει “φασαρία”, αλλά η κατανόηση του τρόπου σωστής αποθήκευσης ενός τόσο σημαντικού βασικού τροφίμου θα πρέπει να βοηθήσει τους λάτρεις του ρυζιού να χαλαρώσουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο