Παράταση διάρκειας ζωής από 3 έως 12 μήνες σε φρούτα και λαχανικά – Η ειδικός για τα απορρίμματα τροφίμων, Emilie Vanpoperinghe, δίνει στη Daily Mail τις δικές της συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα τρόφιμά μέσω της κατάψυξης.
Η σπατάλη τροφίμων είναι οικονομικά επιζήμια για όλους. Ειδικά σε μια περίοδο που οι τιμές σε όλα τα είδη λιανικής ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, οι συμβουλές καλύτερης συντήρησης των τροφίμων μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες τόσο για το στομάχι όσο και για την τσέπη.
Η ειδικός για τα απορρίμματα τροφίμων και συνιδρύτρια του Oddbox, Emilie Vanpoperinghe, δίνει στη Daily Mail τις δικές της συμβουλές για να προσφέρει κανείς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας την κατάψυξη ως μυστικό της όπλο.
Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά τα περισσότερα θα πρέπει να βράσουν πρώτα, αναφέρει η ειδικός. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να τα βράζετε γρήγορα για λίγα λεπτά πριν τα κρυώσετε (αμέσως μετά) σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων που υπάρχουν, γεγονός που με τη σειρά του καθυστερεί τη διαδικασία αλλοίωσης.
Θα μπορούσατε, σύμφωνα με την Vanpoperinghe, να κόψετε όλα τα λαχανικά προηγουμένως και να τα καταψύξετε σε ένα δίσκο, ώστε να μην συσσωματωθούν σε ένα κομμάτι πάγου. Έπειτα, μπορείτε να τα βάλετε σε συσκευασίες κατάψυξης. Εάν έχετε περιορισμένο χώρο, ψιλοκόψτε τα και καταψύξτε τα σε μικρές παρτίδες, όπως για παράδειγμα παγοθήκες.
Τα λαχανικά με πυκνότητα νερού δεν παγώνουν καλά, επειδή το νερό διαστέλλεται και συρρικνώνεται κατά τη διαδικασία κατάψυξης. Έτσι, κολλάνε και συχνά χάνουν τη δομή τους κατά την απόψυξη.
Όσον αφορά στα φρούτα, αν έχουν χτυπήματα ή ρωγμές ή σπασίματα, αφαιρέστε τα από αυτά, για να μην χαλάσουν γρηγορότερα. Ύστερα, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και αφαιρέστε την υγρασία. Αφαιρέστε όσο γίνεται περισσότερο αέρα από τις συσκευασίες και καταψύξτε.
Η ειδικός συμβουλεύει την κατάψυξη μόνο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όταν είναι ακόμα στην ακμή τους. Συνιστά, επίσης, τη χρήση ετικετών, ώστε να είστε σίγουροι για τις ημερομηνίες και τις καλύτερες περιόδους χρήσης τους.
Μετά από όλα αυτά, ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι να διατηρήσετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά στην κατάψυξη.
Κρεμμύδια
Ψιλοκόψτε/κόψτε τα κρεμμύδια σας σε φέτες πριν καταψύξετε τα κομμάτια σε ένα δίσκο, χωρίς να χρειαστεί να τα βράσετε πρώτα. Διαρκεί έως και τρεις μήνες στην κατάψυξη.
Φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο θεωρούνται φυλλώδη. Προτού τα καταψύξετε, βράστε τα για λίγο, αν θέλετε να τα διατηρήσετε ως και 3 μήνες. Αν τα καταψύξετε φρέσκα, αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Χρησιμοποιήστε απευθείας για μαγείρεμα, σαλάτες ή σμούθι.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Κόψτε μικρά κομμάτια, βράστε τα για λίγο, στραγγίξτε τα και, τέλος, αποθηκεύστε τα σε μικρές συσκευασίες. Αυτό τα καθιστά είναι εξαιρετικά για συνοδευτικά λαχανικά στο πλάι του γεύματός σας, καθώς και σε ζυμαρικά. Διαρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 9 έως 10 μήνες.
Πατάτες και λαχανικά με ρίζες
Κόβετε τα λαχανικά, έπειτα τα βράζετε, τα στεγνώνετε και τα καταψύχετε σε μικρές μερίδες. Χρησιμοποιήστε ανάλογα το φαγητό. Διατηρούνται μεταξύ 10 – 12 μηνών.
Μήλα
Είναι καλύτερο να ξεφλουδίζετε τα μήλα σας πριν τα καταψύξετε, καθώς οι φλούδες των μήλων είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μικρούς μώλωπες και σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση. Βγάλτε τα σποράκια, κόψτε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και παγώστε σε μερίδες. Διαρκεί από 9 έως 10 μήνες.
Μούρα
Η ειδικός συμβουλεύει να μην πλένετε τα μούρα σας πριν τα καταψύξετε, διαφορετικά τείνουν να παγιδεύουν την υγρασία και να κολλάνε μεταξύ τους. Στην κατάψυξη διατηρούνται 6 ως 9 μήνες.
Μπανάνες
Ξεφλουδίστε, κόψτε σε μικρά κομμάτια και καταψύξτε. Κατάλληλες για χρήση στο διάστημα μεταξύ 2 και 3 μηνών.
Σταφύλια
Αφαιρέστε τυχόν μαλακωμένα σταφύλια, πλύνετε και στεγνώστε καλά πριν τα καταψύξετε. Διατηρούνται 6 ως 8 μήνες.