Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάμος: Το “αβάσταχτο” βάρος της νύφης να… αδυνατίσει!

Πίσω από τους περισσότερους ευτυχισμένους γάμους κρύβονται πιεσμένες και αγχωμένες, για την τέλεια εικόνα και το ιδανικό, αδύνατο σώμα, νύφες.

ΑρχικήΟικιακάLIFEΓάμος: Το "αβάσταχτο" βάρος της νύφης να... αδυνατίσει!
spot_img

Πίσω από τις ευτυχισμένες γαμήλιες τελετές κρύβονται κοινωνικά καταπιεσμένες και αγχωμένες, για την τέλεια εικόνα και το ιδανικό, αδύνατο σώμα, νύφες.

Ο γάμος στις περισσότερες σύγχρονες δυτικές κουλτούρες θεωρείται ένας εορτασμός της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που θέλουν να ενωθούν είτε μέσω της εκκλησίας είτε μέσω του κράτους. Αλλά πίσω από αυτή τη φαινομενικά όμορφη και χαρούμενη συνθήκη κρύβεται κάτι όχι και τόσο χαρούμενο για τις νύφες: Η πίεση του να είναι η “τέλεια νύφη”.

Αυτού του είδους η πίεση είναι διάχυτη στους περισσότερους πολιτισμούς, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με την εμφάνιση. Οι νύφες, σκανάρονται από πάνω μέχρι κάτω με ακτίνες X-Ray από καλεσμένους, γονείς, πεθερικά και φίλους. Αυτό το βαθύτατα μισογυνιστικό και πατριαρχικό πρότυπο αφενός ορίζει πως η γυναίκα πρέπει να είναι «τέλεια», ειδικά σε επίσημες εκδηλώσεις, αλλά, κυρίως, έχει αποκτήσει μια άλλη προέκταση: Η νύφη πρέπει να είναι αδύνατη.

 Η προσδοκία αυτή έχει περάσει υποσυνείδητα σε κάθε νύν ή μέλλουσα νύφη, οπότε η επιθυμία να χάσουν βάρος πριν από τον γάμο είναι εξαιρετικά συχνή. Μια μελέτη του 2008 από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε ότι το 70% των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτήν ήθελαν να χάσουν βάρος πριν από την ιδιαίτερη μέρα τους. Και μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι, ενώ το 62% των νυφών ήθελαν να ρίξουν τα κιλά πριν πουν «yes i do», μόνο το 18% κατάφερε να το πετύχει, γράφει ο Independent. Και είναι τόσο βαθιά ριζωμένο πια αυτό στις αντιλήψεις των γυναικών που μπορεί η σκέψη υποσυνείδητα να γίνει εμμονή, όσο συμφιλιωμένες και αν ήταν με το σώμα τους πριν το μεγάλο «Ναι».  

Ζούμε σε μια “χοντροφοβική” κουλτούρα, στην οποία οι παχύσαρκοι υφίστανται διακρίσεις, τόσο σε εργασιακό, όσο σε κοινωνικό επίπεδο. Ακόμα και στο δυτικό και (υποθετικά) πιο προοδευτικό πολιτισμό, οι παχύσαρκοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, φίλους, να βγουν ραντεβού, ακόμα και να φλερτάρουν, καθώς βρίσκονται συχνά στον πάτο της λίστας των «σέξι» ανθρώπων. Και πλέον, ακόμα κι αν βρουν το έτερον ήμισύ τους, υπόκεινται στην κοινωνική βουβή (αλλά  ταυτόχρονα πολύ δυνατή) φωνή που τους φωνάζει «ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ!». Σαν να πρέπει την πιο «ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους», όπως κάποιοι αναφέρονται στην ημέρα του γάμου τους, να αποδείξουν κάτι σε όλους τους «κριτές», φίλους, οικογένεια, θείες, θείους, μπατζανάκηδες που κάθονται σε μια γωνιά και σχολιάζουν το βάρος της νύφης (Κοίτα πόσο χοντρή είναι, διαγράφει το φόρεμα κ.α).

Η κοινωνική πίεση γύρω από την απώλεια βάρους για σημαντικά γεγονότα μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορές διατροφικής διαταραχής ή και να εντείνει μια ήδη υπάρχουσα προδιάθεση για κάποιον να τις αναπτύξει, σύμφωνα με την Beat, την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστηρίζει όσους πλήττονται από διατροφικές διαταραχές, γράφει ο Independent σε σχετικό δημοσίευμά του. Ειδικοί αναφέρουν πως αυτό το είδος κοινωνικής πίεσης μπορεί να οδηγήσει κάποιον, για παράδειγμα, να μην τρώει, αναπτύσσοντας δυνητικά νευρική ανορεξία, ή να αποκτήσει εμμονή με την τέλεια εικόνα του σώματός του και να πηγαίνει συχνά γυμναστήριο, οπότε πιθανώς να εξαντληθεί σωματικά (και ψυχικά). Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθεί κανείς σε κάποιον ειδικό για βοήθεια, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά ντροπή. Εδώ δεν ντρέπονται αυτοί που κρίνουν κάποιον για τα κιλά του, λες και είναι ζυγαριές (κοινωνικές ζυγαριές, αν υπήρχε τέτοιος όρος).

Όλη τους τη ζωή, οι γυναίκες είναι πιο βαριές από τους άνδρες. Αυτό δεν οφείλεται στα κιλά τους, αλλά στο ότι κουβαλούν και το βάρος των προσδοκιών των άλλων. Δεν έχω υπάρξει νύφη και -καλώς ή κακώς-δεν σκοπεύω να υπάρξω, τουλάχιστον σύντομα. Και να ήθελα, όμως, αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν θα μου το έκανε εύκολο. Σε κάθε μέλλουσα νύφη, χωρίς να το έχω βιώσει η ίδια, έχω να πω το εξής: Δεν τους χρειάζεσαι. Ας’τους να λένε. Οι μόνοι άνθρωποι που χρειάζεσαι στη ζωή σου είναι αυτοί που σε αγαπάνε για αυτό που είσαι, φροντίζουν να είσαι ψυχικά και σωματικά υγιής και χαρούμενη. Και για να παντρεύεσαι, πάει να πει πως έχεις βρει και τον τέλειο άνθρωπο να σε συντροφεύει και να φροντίζει να έχεις όλα τα παραπάνω. Οπότε, όσοι σχολιάζουν τα τυχόν παραπάνω σου κιλά (όποια κι αν είναι η πρόθεσή τους) περισσεύουν. Ζήσε τη μέρα σου ευτυχισμένη ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο