Η σύγκριση των πιο δημοφιλών τρόπων μαγειρέματος των λαχανικών.
Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης.
Σύμφωνα με έρευνα της Tesco, περίπου οι μισοί καταναλωτές, καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Επιπλέον, στοιχεία του DEFRA δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1970, με πολλούς να επιλέγουν περισσότερο φυτικές τροφές για λόγους υγείας, κόστους ή περιβαλλοντικής ανησυχίας.
Για όσους θέλουν να μαγειρεύουν περισσότερα λαχανικά, υπάρχουν πολλές συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία υγιεινών και οικονομικών πιάτων. Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς επιλογές σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης καταναλωτών which.
Φριτέζα Αέρα
Χρήση: Ψητά λαχανικά, τραγανά σνακ
Πλεονεκτήματα: Οι φριτέζες αέρα χρησιμοποιούν πολύ λίγο ή καθόλου λάδι, καθιστώντας τα τρόφιμα πιο υγιεινά σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα. Είναι εξαιρετικά ευέλικτες συσκευές και ιδανικές για ψητά λαχανικά όπως μπρόκολο, πιπεριές και πατάτες. Επίσης, η φριτέζα αέρα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τον φούρνο, όπως αποδείχθηκε στις δοκιμές με ψητή πατάτα, όπου η φριτέζα κατανάλωσε 0,09 λίρες ενέργειας, ενώ ο φούρνος 0,24.
Μειονεκτήματα: Λόγω του περιορισμένου χώρου, η φριτέζα αέρα ίσως να μην είναι κατάλληλη για μεγάλες ποσότητες φαγητού. Επίσης, το φαγητό που μαγειρεύεται σε φριτέζα αέρα έχει περισσότερο γεύση ψητού παρά τηγανητού.
Χύτρα Ταχύτητας
Χρήση: Μαγείρεμα στον ατμό, βράσιμο λαχανικών
Πλεονεκτήματα: Η χύτρα ταχύτητας μαγειρεύει γρήγορα, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια, καθώς χρησιμοποιεί ατμό για να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες. Όλα τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε ένα σκεύος, καθιστώντας την ιδανική για γεύματα σε σύντομο χρόνο. Το ενεργειακό κόστος για το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό είναι σχετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους.
Μειονεκτήματα: Μπορεί να είναι εύκολο να παραψήσετε τα λαχανικά, κάτι που μειώνει τη θρεπτική τους αξία και αλλοιώνει τη γεύση.
Φούρνος Μικροκυμάτων
Χρήση: Γρήγορο μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό, ζέσταμα υπολειμμάτων
Πλεονεκτήματα: Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι γρήγορος, οικονομικός και εξοικονομεί ενέργεια. Σε μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό σε μικροκύματα διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τον φούρνο. Επίσης, είναι εξαιρετικός για την προετοιμασία γρήγορων γευμάτων ή για το ζέσταμα κονσερβοποιημένων λαχανικών και περισσευμάτων.
Μειονεκτήματα: Το μαγείρεμα σε μικροκύματα μπορεί να στεγνώσει το φαγητό, οπότε απαιτείται σκεπασμένο μαγείρεμα. Επίσης, οι ψητές πατάτες σε μικροκύματα δεν αποκτούν τραγανή φλούδα όπως σε φούρνο ή φριτέζα αέρα.