Ένας σεφ με δύο αστέρια Michelin προσπαθεί να ανατρέψει τη κακή φήμη της χώρας του.
Όταν σκέφτεστε “καλό φαγητό”, μπορεί να πάει ο νους σας σε ένα νόστιμο ζυμαρικό, ένα φρέσκο σούσι, πίτσα κατευθείαν από ξυλόφουρνο, ή φυσικά ένα νόστιμο μαγειρευτό γεύμα από την Ελλάδα. Ίσως θαυμάζετε το εκτεταμένο δίκτυο εκλεκτών εστιατορίων της Γαλλίας ή σας αρέσει η διαθεσιμότητα φθηνού και βολικού φαγητού του δρόμου στο Μεξικό.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο όλοι, ανεξάρτητα από το γαστρονομικό τους γούστο, μπορούν να συμφωνήσουν: Το βρετανικό φαγητό δεν έχει και τη καλύτερη φήμη.
Η βρετανική κουζίνα αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό από τους τουρίστες, αλλά και από πολλούς ντόπιους. Παρά τη κακή του φήμη όμως, σεφ Jeremy Chan έχει μια ανατρεπτική στάση απέναντί του, χαρακτηρίζοντάς το ως «το καλύτερο στο κόσμο».
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς το εστιατόριό του Chan, Ikoyi, στο Strand του Λονδίνου, έχει δύο αστέρια Michelin και κατατάσσεται στην 42η θέση των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.
Τα σχόλια του Chan για τη βρετανική κουζίνα έγιναν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου μενού του Eurostar στο St Pancras International, για το οποίο δημιούργησε το amuse-bouche και τα κυρίως πιάτα.
Όπως δήλωσε στη MailOnline Travel: «Μου αρέσει να ζω στη Βρετανία – και πραγματικά αγαπώ τη βρετανική κουζίνα. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη. Είναι κρέας, λαχανικά, απλή σάλτσα. Νομίζω ότι τα επιδόρπια είναι πολύ ανακουφιστικά. Έχει κακή φήμη, αλλά όταν πηγαίνω στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη, μου λείπει το άνετο φαγητό της Βρετανίας».
«Μοιάζει κυριολεκτικά με σχολικό γεύμα. Αρνί. Καρότα. Κριθάρι. Είναι πραγματικά σπαρτιάτικο. Αλλά αυτό είναι που αγαπώ στο βρετανικό φαγητό – μπορεί να φαίνεται σπαρτιάτικο. Αλλά μπορεί να έχει υγιεινή και ζεστή γεύση».
Ο σεφ αποκάλυψε ότι το νέο μενού του Eurostar έχει «νεύματα σε αυτή την αίσθηση της άνεσης».
Τελικά, ίσως το βρετανικό φαγητό δεν είναι και τόσο κακό. Μια παγκόσμια έρευνα διαπίστωσε ότι όταν πρόκειται για τα πιο υγιεινά συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων, με τις ΗΠΑ στη 2η θέση και την Αυστραλία στην 3η.
Το George Institute for Global Health ανέλυσε περισσότερα από 400.000 προϊόντα τροφίμων και ποτών από 12 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα αναδεικνύει τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και θερμίδων/kJ σε πολλά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα.
Οι χώρες κατατάχθηκαν χρησιμοποιώντας το σύστημα Health Star Rating της Αυστραλίας – το οποίο μετρά τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών όπως η ενέργεια, το αλάτι, η ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά καθώς και οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες και αποδίδει μια βαθμολογία αστεριών από το ½ (το λιγότερο υγιεινό) έως το 5 (το πιο υγιεινό).
Διαπιστώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε την υψηλότερη μέση βαθμολογία αστέρων υγείας 2,83, ακολουθούμενο από τις ΗΠΑ με 2,82 και την Αυστραλία με 2,81. Η Ινδία έλαβε τη χαμηλότερη βαθμολογία, μόλις 2,27, ακολουθούμενη από την Κίνα με 2,43, ενώ η Χιλή ήρθε τρίτη από το τέλος με 2,44. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obesity Reviews.