Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Πώς το ινδικής παραγωγής «φρούτο των θεών» κατέληξε να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο, με λίστα αναμονής έως και 1000 άτομα, είναι απορίας άξιο και τον γρίφο “έλυσε” ένας προμηθευτής.
Ξεχωρίζοντας για το διακριτικό του στυλ, το άρωμα και την ανώτερη υψηλή του ποιότητα και τη ζουμερή υφή του, το μάνγκο Alphonso αγοράζεται από τα πιο γκουρμέ εστιατόρια. Καλλιεργείται, κυρίως στη Δυτική Ινδία και, έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Jyoti Patel, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος των Pink Rickshaw και FeastBox, αποκαλύπτει ορισμένα πράγματα για το δημοφιλές προϊόν. «Τα μάνγκο Alphonso κάνουν ένα απίστευτο ταξίδι από τα χωράφια μέχρι τα πιάτα των γευμάτων σε σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου και τα τέλεια μέρη για φαγητό με αστέρι Michelin».
Μικρή περίοδος πρόσβασης
Το δημοφιλές μάνγκο είναι προσβάσιμο μόνο για 3 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σεζόν παραγωγής του είναι από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο. Σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες παντοπωλείων, που συνήθως συλλέγονται και αποστέλλονται νωρίτερα από ό,τι είναι εντελώς ώριμες για λόγους αξίας, το Alphonso πρέπει να συλλέγεται όταν μπορεί να κατανλωθεί. Από εκεί προκύπτει και η εξαιρετικά σύντομη περίοδος συγκομιδής και διανομής τους, αφού είναι γεγονός ότι όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο, τόσο πιο δύσκολο και δαπανηρό είναι να μεταφερθεί. Ως αποτέλεσμα της σύντομης διάρκειας ζωής του, το φρούτο ταξιδεύει αεροπορικώς καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο σε ένα θαλάσσιο ταξίδι.
Παραγωγή-συγκομιδή
Ο Jyoti αναφέρει, ότι η εποχή του μάνγκο επηρεάζει το κλίμα στην Ινδία και μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσα σε ένα σύντομο διάστημα μερικών μηνών ετησίως. Ως αποτέλεσμα του ότι ο καρπός θέλει καυτό και ξηρό κλίμα για να ωριμάσει, η εποχή ξεκινά γύρω από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο στα νοτιοδυτικά και τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο στα βορειοανατολικά, επειδή η περίοδος των βροχών χτυπά την ήπειρο από την Κεράλα προς την κατεύθυνση του Νέου Δελχί και Καλκούτα. Οι αγρότες προγραμματίζουν τους μήνες της καλλιέργειας τους πρόωρα από την περίοδο σποράς, χρησιμοποιώντας δεδομένα. Οι εισαγωγείς θα συνεννοηθούν με αυτούς τους αγρότες εάν έχουν επαρκή ποσότητα, για να εξασφαλίσουν την ποσότητα της απόδοσης και να συμφωνήσουν στην τιμολόγηση πρόωρα της σεζόν. Ο Jyoti προσθέτει πώς ο χρόνος συγκομιδής των καρπών οργανώνεται προσεκτικά. «Προσπαθούμε να αποφασίσουμε ποιοι είναι οι τέλειοι αγρότες για να συνεργαστούμε και είναι ικανοί να μας παρουσιάσουν το τέλειο προϊόν».
Διανομή και πώληση
Αφού ο αγρότης επιβεβαιώσει, ότι το μάνγκο μπορεί να συλλεχθεί και να είναι της καλύτερης υψηλής ποιότητας, μεταφέρεται όσο πιο γρήγορα γίνεται στην αγορά. Στη συνέχεια, μια κοινότητα οδηγών προμηθειών αναλαμβάνει το κόστος της οργάνωσης παραγγελιών από χώρους εστίασης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και στέλνει τα μάνγκο στις κουζίνες. Προβλέπεται πως οι ακαθάριστες πωλήσεις θα αναπτυχθούν κατά πάνω από 80% φέτος. Εντός 12 εβδομάδων μπορεί να πουληθούν 500.000 μάνγκο.
Γεύση και μαγειρικές χρήσεις
Στην Ινδία, τα μάνγκο, επειδή το Alphonso, το οποίο είναι πολύ πιο γλυκό από ένα τυπικό μάνγκο παντοπωλείου, είναι γνωστά ως το «φρούτο των θεών». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σορμπέ, παγωτό, σουφλέ, μους και πουρέ ανάμεσα σε διαφορετικές γαστρονομικές απολαύσεις.Τα Alphonso’s δεν έχουν καμία ινώδη υφή και γλιστρούν εύκολα από τη φλούδα τους, αφήνοντάς μια χυμώδη, καραμελώδη και ζουμερή γεύση.
Το μάνγκο Alphonso είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ινδία για πολύ καιρό, με πολλούς Ινδούς να καταναλώνουν το φρούτο μαζί με ή σε κάθε γεύμα τους καθ ‘όλη της σύντομης σεζόν του. Άλλες μαγειρικές χρήσεις περιλαμβάνουν πιάτα, όπως κοτόπουλο pakora, κάρυ, με βάση το δέρμα μάνγκο, ποτά όπως lassi και falooda και γλυκά, όπως barfi και shrikhand. Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα cocktail. Φεστιβάλ μάνγκο διεξάγονται κάθε χρόνο προς τιμήν της συγκομιδής τους.
Πηγές: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-10612661/The-mango-waiting-list-1-000.html
https://www.universalpersonality.com/the-mango-with-a-waiting-list-of-more-than-1000/