Κορυφαία συμβουλή από τον κορυφαίο σεφ, Gordon Ramsay.
Στην Ελλάδα η γαλοπούλα δεν συνηθίζεται. Στο ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κυριαρχεί το χοιρινό στο φούρνο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ο “βασιλιάς” του εορταστικού τραπεζιού σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Χοιρινό στο φούρνο που συνήθως συνοδεύεται από πατάτες.
- Δείτε επίσης: Lidl Nl: Επείγουσα ανάκληση προϊόντος
Ο διεθνούς φήμης, ο σεφ και νικητής πολλών αστεριών Michelin,Gordon Ramsay στον ιστότοπό του έδωσε μία σημαντική πληροφορία σχετικά με τη ποικιλία πατάτας που είναι πιο κατάλληλη για να συνοδεύσει τις απολαυστικές γιορτινές μπουκιές μας.
- Δείτε επίσης: Πόσο παχαίνουν τα αυγά; Ποια μέθοδος μαγειρέματος είναι η πιο σωστή θρεπτικά; Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει
Καταρχήν συμβουλεύει πως πρέπει να είναι φρέσκιες και όχι οι παλιές και ξεχασμένες σε ένα ντουλάπι. Όσον αφορά στο είδος, οι πατάτες που χρησιμοποιούνται στις συνταγές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις «κηρώδεις» και τις «αλευρώδεις». Ο γνωστός σεφ υποστηρίζει ότι για το ψητό στο φούρνο πρέπει να επιλέξετε τις «αλευρώδεις πατάτες». Γνωστές και ως Floury. Οι «αλευρώδεις πατάτες» έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο τους δίνει μια μαλακή, κρεμώδη υφή. Είναι ιδανικές για ψήσιμο, καθώς το άμυλο τις βοηθά να παραμείνουν ζουμερές και τραγανές και προτείνεται να ψήνονται στους 200ο C. Από την άλλη οι «κηρώδεις πατάτες» έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο τους δίνει μια πιο σκληρή, τραγανή υφή. Είναι ιδανικές για βράσιμο ή τηγάνισμα, καθώς διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους.
- Δείτε επίσης: Τα δυο συστατικά που προστατεύουν το ωμό κοτόπουλο από αλλοίωση και παθογόνα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής
Οι αλευρώδεις πατάτες χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση αμύλου (≈ 20-22%), εξ ου και η ονομασία ‘floury’. Σε αυτή την κατηγορία πατατών εντάσσονται αρκετά συνεκτικοί κόνδυλοι με ξηρή και ομαλή υφή σάρκας, αν και είναι επιρρεπείς στην αποσύνθεση κατά το βράσιμο. Έχουν χοντρή, φελλώδη φλούδα με ξηρή υφή, λόγω χαμηλότερου ποσοστού υγρασίας, και προορίζονται κυρίως για ψήσιμο. Ποικιλίες αλευρώδους πατάτες περιλαμβάνουν τις Melody, Milva, Saline και Solist. Θα πρέπει βέβαια, επειδή είναι πιο ευαίσθητες από άλλες ποικιλίες να προσέχετε όταν τις ψήνετε για να μην καούν.