12 κλασικοί συνδυασμοί για να απολαύσετε.
Οι ειδικοί λένε πως, τουλάχιστον όσον αφορά το ζευγάρωμα τυριού και κρασιού, δεν ταιριάζουν όλα με όλα. Το μυστικό είναι «να αναζητήσετε γεύσεις αντίθετες ή που να αλληλοσυμπληρώνονται. Θα ξέρετε, «αν το τυρί κάνει τη γεύση του κρασιού επίπεδη, πλαδαρή και ήπια. Εάν έχετε τυρί που επικαλύπτει τις γεύσεις και ένα κρασί με υψηλές τανίνες, το στόμα σας θα φουσκώσει και θα είναι δυσάρεστο, τότε αναζητήστε κρασιά με υψηλή οξύτητα για να κόψετε τη γεύση του τυριού. Πρέπει να είστε σε θέση να δοκιμάσετε τόσο το τυρί όσο και το κρασί, μην διαλέξετε ένα κρασί που θα υπερισχύσει, σκεφτείτε την ισορροπία.
Το WineFolly προτεινει 12 κλασικούς συνδυασμούς κρασιού και τυριού που πρέπει να δοκιμάσετε:
Pinot Noir και γραβιέρα
Τα κόκκινα μούρα ενός Pinot Noir είναι το τέλειο ταίρι για τις γεύσεις ξηρών καρπών που βρίσκονται σε ένα τυρί μέτριας σκληρότητας όπως η γραβιέρα. Και τα δύο έχουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα αρώματος και πολυπλοκότητας, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να υπερνικήσει το ένα το άλλο.
Δοκιμάστε επίσης: Beaujolais και Jarlsberg, Gamay Noir και Comté ή Zweigelt και Emmental.
Παλαιωμένο Port και Μπλέ τυρί (Stilton)
Το Port είναι γνωστό για το γεμάτο σώμα, τη γλυκύτητα και τον τολμηρό του χαρακτήρα. Και όταν ασχολείσαι με όλα αυτά, χρειάζεσαι ένα τυρί που να ταιριάζει: κάτι που έντονο. Ο περίπλοκος χαρακτήρας ενός πικάντικου και αλμυρού Blue Stilton ταιριάζει υπέροχα με ένα παλαιωμένο, πιο γλυκό Port. Θυμηθείτε: όσο πιο γλυκό είναι το κρασί, τόσο πιο έντονο και αλμυρό το τυρί.
Δοκιμάστε επίσης: Ice Wine and Beenleigh Blue, Oloroso Sherry και Torta del Casar ή Sauternes and Roquefort.
Σαμπάνια και Μπρι
Η πιο απαλή υφή των τυριών με τριπλή κρέμα όπως το Brie απαιτεί κάτι αιχμηρό και όξινο για να κόψει το λίπος. Οι φυσαλίδες σαμπάνιας με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και ευχάριστα τσιμπημένες συνδυάζονται με την παχιά κρεμώδη υφή του Brie σε μια πολύ ικανοποιητική αντίθεση.
Δοκιμάστε επίσης: Chardonnay and Camembert, Cava and Délice de Bourgogne ή Crémant and Époisses.
Moscato d’Asti και Gorgonzola
Όπως είπαμε, τα πιο funky τυριά απαιτούν ένα πιο γλυκό κρασί, αλλά η ελαφρότητα του Moscato και άλλων γλυκών λευκών μπορεί να είναι μια τρομερή αλλαγή αν έχετε ταιριάξει μόνο το πικάντικο τυρί με βαριά, ενισχυμένα κρασιά. Το φρέσκο, όξινο φρούτο ενός Moscato d’Asti καθαρίζει το στόμα σας από πιο βαριά τυριά όπως το Gorgonzola, φρεσκάροντας το.
Δοκιμάστε επίσης: Gewürztraminer και Munster ή Prosecco και Asiago.
Tempranillo και Idiazabal
Το Tempranillo και το Idiazabal είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της παλιάς παροιμίας «αν μεγαλώνει μαζί, πηγαίνει μαζί». Και τα δύο είναι ισπανικά και έχουν αλμυρές, καπνιστές γεύσεις που ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους. Το γεμάτο σώμα που βρίσκεται στο μέσο Tempranillo είναι ένας υπέροχος συνδυασμός με τη σκληρότερη υφή του Idiazabal, ενώ οι τανίνες του κρασιού έρχονται σε αντίθεση με τη βουτυρώδη γεύση του τυριού.
Δοκιμάστε επίσης: Rioja και Manchego, Garnacha και Zamorano ή Mencía και Roncal
Sauvignon Blanc και κατσικίσιο τυρί
Oι νότες εσπεριδοειδών που βρίσκονται σε ένα γαλλικό Sauvignon Blanc αναδεικνύουν τις υπέροχες γεύσεις ξηρών καρπών και βοτάνων που μπορούν να βρεθούν στο κατσικίσιο τυρί. Η οξύτητα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κόψετε την έντονη γεύση του κατσικίσιου τυριού.
Δοκιμάστε επίσης: Chenin Blanc και Chèvre, Grüner Veltliner and Florette ή Chablis and Cremont.
Cabernet Sauvignon και παλαιωμένο Cheddar
Ένα παλαιωμένο Cheddar έχει μια λιπαρότητα που ταιριάζει υπέροχα με τις τανίνες που στεγνώνουν το στόμα που θα βρείτε σε πολλά Cabernet Sauvignon. Επιπλέον, οι αντίστοιχα τολμηρές γεύσεις τους θα ταιριάζουν, αντί η μία να πνίγει την άλλη.
Δοκιμάστε επίσης: Carménère και Smoked Gouda, Montepulciano και Parmigiano-Reggiano ή Nero d’Avola και Asiago.
Ροζέ Προβηγκίας και Havarti
Τα τραγανά, κόκκινα φρούτα που βρίσκετε σε ένα ροζέ της Προβηγκίας είναι νόστιμα αλλά η ντελικάτη και η απαλή γεύση που βρίσκετε σε ένα Havarti συμπληρώνει με χάρη το κρασί χωρίς να το υπερκαλύπτει. Επιπλέον, η ατσαλένια ορυκτότητα ενός ροζέ Προβηγκίας είναι μια μεγάλη αντίθεση με την απαλή υφή του τυριού.
Δοκιμάστε επίσης: Pinot Noir Rosé και Fontina, Sangiovese Rosé and Mozzarella ή Rosado και Ricotta.
Riesling και Raclette
Απαλό και βουτυρώδες, το Raclette είναι ένα ώριμο και ευέλικτο τυρί που αναμειγνύεται πολύ καλά με τις γεύσεις υψηλής οξύτητας και των φρούτων που βρίσκονται σε ένα Riesling. Τα αρώματα του γερμανικού κλασικού αναδεικνύουν μια λεπτή και εκπληκτική γεύση σε ένα καλής ποιότητας τυρί Havarti. Σκεφτείτε ένα Kabinett ή ένα μη στεγνό Riesling, έτσι ώστε η γλύκα του να μην υπερισχύει του τυριού.
Δοκιμάστε επίσης: NZ Sauvignon Blanc και Mild Cheddar, Silvaner και Raclette, ή Gewürztraminer και Edam.
Chianti Classico και Pecorino Toscano
Άλλος ένας υπέροχος συνδυασμός «αναπτύσσεται και πηγαίνει μαζί», η σκληρή, παλαιωμένη υφή ενός Pecorino συνδυάζεται υπέροχα με τις ανθισμένες τανίνες ενός Chianti Classico. Οι αλμυρές δευτερεύουσες νότες σε ένα Chianti αναδεικνύουν μια κρυμμένη φυτική γεύση στο τυρί, με τα μαύρα φρούτα του κρασιού να αντέχουν τέλεια την τόλμη του πεκορίνο.
Δοκιμάστε επίσης: Sangiovese και Parmigiano-Reggiano ή Brunello di Montalcino και Grana Padano.
Vermentino και Fiore Sardo
Ένα πρόβειο τυρί με ξηρούς καρπούς, το Fiore Sardo ταιριάζει πολύ με την πιο λιπαρή υφή ενός Vermentino. Οι αλμυρές γεύσεις και των δύο διασφαλίζουν ότι η μία ενισχύει μόνο την άλλη, με τις νότες εσπεριδοειδών του Vermentino να προσθέτουν μια φρουτώδη οξύτητα στον λιπαρό χαρακτήρα ενός τυριού από πρόβειο γάλα όπως το Fiore Sardo (γνωστό και ως Pecorino Sardo).
Δοκιμάστε επίσης: Soave and Mascarpone, Grechetto and Fromage Blanc ή Verdicchio and Requesón.
Malbec και Edam
Ο συνδυασμός των γεύσεων με ξηρούς καρπούς του Edam και των βελούδινων φρούτων του Malbec είναι το είδος του συνδυασμού που σχεδόν ο καθένας μπορεί να απολαύσει. Τόσο το κρασί όσο και το τυρί είναι γευστικά και αρωματικά χωρίς να είναι υπερβολικά, και το αποτέλεσμα είναι ένας συμπληρωματικός συνδυασμός πολύπλοκων γεύσεων.
Δοκιμάστε επίσης: Shiraz and Gouda, Monastrell and Tomme, ή Blaufränkisch και Abbaye de Belloc.