Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Που οφείλεται η έντονη έως και δυσάρεστη μυρωδιά της φέτας

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΠου οφείλεται η έντονη έως και δυσάρεστη μυρωδιά της φέτας
spot_img

Γιατί η φέτα μυρίζει σαν… βρώμικες κάλτσες;

Όσο κι αν ακουστεί περίεργο, το τυρί και τα πόδια μπορεί να μυρίζουν παρόμοια, επειδή μοιράζονται μερικούς από τους ίδιους τύπους βακτηρίων. Βλέπετε, τόσο το τυρί όσο και τα πόδια μας φιλοξενούν αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα, και αυτά τα βακτήρια είναι στην πραγματικότητα αυτά που εκπέμπουν αυτές τις δύσοσμες μυρωδιές.

Συγκεκριμένα, ένα βακτήριο που ονομάζεται Brevibacterium βρίσκεται συχνά τόσο στο τυρί όσο και στα ανθρώπινα πόδια. Όταν το Brevibacterium τρώει το νεκρό δέρμα στα πόδια μας ή τις πρωτεΐνες σε τυριά όπως το Munster και το Limburger, παράγει ένα αέριο που ονομάζεται μεθανοθειόλη, το οποίο έχει έντονη, πικάντικη μυρωδιά.

Μια ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το τυρί κοπανιστή έχει περισσότερες από 600 πτητικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις γεύσεις και τα αρώματά του, και πολλές από αυτές παράγονται επίσης από τα βακτήρια των ποδιών. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη φέτα!

Πως να συντηρήσετε σωστά τη φέτα

Η φέτα πωλείται είτε θρυμματισμένη είτε σε μπλοκ. Η θρυμματισμένη φέτα είναι πιο βολική, αλλά είναι πιο σκληρή και ξηρή από τη φέτα σε μπλοκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει κυτταρίνη σε σκόνη για την αποφυγή πήξης.

Εξαιτίας όλων αυτών, η θρυμματισμένη φέτα παραμένει φρέσκια έως και μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Ένα μπλοκ φέτας μπορεί να συσκευαστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους – σε πλαστική μεμβράνη, σε δοχείο με άλμη και σε δοχείο χωρίς άλμη.

Όταν είναι βυθισμένη σε άλμη, η φέτα προστατεύεται από την έκθεση στον αέρα. Εφόσον τη διατηρείτε σε άλμη και την αποθηκεύετε στο ψυγείο, η φέτα θα είναι μαλακή και φρέσκια για έως και τρεις μήνες.

Χωρίς άλμη, μια ανοιγμένη συσκευασία φέτας δεν θα σας κρατήσει πολύ. Αν δεν προσθέσετε την άλμη, δεν θα αντέξει περισσότερο από επτά ημέρες. Το ακριβές χρονικό διάστημα εξαρτάται από τη μάρκα, οπότε η ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα είναι η καλύτερη επιλογή.

Τέλος, ορισμένοι προτιμούν να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο αντί για άλμη. Το ελαιόλαδο κρατάει τη φέτα υγρή και της προσδίδει νότες βοτάνων και γης από τα μπαχαρικά που προσθέτετε. Τη διατηρεί φρέσκια για περίπου τέσσερις εβδομάδες, λιγότερο από την άλμη.

Αν δεν τη διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο, η φέτα θα στεγνώσει γρήγορα στο ψυγείο. Ενώ μπορεί να είναι ακόμα βρώσιμη από άποψη υγείας, δεν θα έχει και πολύ καλή γεύση.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε υγρασία, η φέτα είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη μούχλας. Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια αλλοίωσης είναι οι ασαφείς πράσινες κηλίδες πάνω της. Αν παρατηρήσετε ότι σχηματίζεται μούχλα, θα πρέπει να πετάξετε ολόκληρη τη συσκευασία.

Ενώ μπορείτε να κόψετε τη μουχλιασμένη περιοχή σε σκληρό τυρί, αυτή η τεχνική δεν λειτουργεί εδώ. Επειδή η φέτα είναι ένα μαλακό τυρί, οι σπόροι μούχλας μπορούν εύκολα να μολύνουν ολόκληρο το τυρί.

Η φρέσκια φέτα είναι λεία, εύθρυπτη και λίγο κρεμώδης. Με τον καιρό, όμως, θα γίνει ξηρή, σκληρή και ελαστική. Μπορεί επίσης να γίνει πιο σκούρα με μια μεμβράνη γλίτσας. Αν παρατηρήσετε αυτού του είδους την αλλαγή στην εμφάνιση της φέτας, ήρθε η ώρα να την ξεφορτωθείτε.

Ένα άλλο προφανές σημάδι αλλοίωσης είναι η μυρωδιά. Μόλις χαλάσει, η φέτα θα μυρίζει κάπως σαν ξινή κρέμα. Η οσμή είναι τόσο εμφανής, που θα την παρατηρήσετε αμέσως μόλις ανοίξετε το δοχείο.

Τέλος, οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν επίσης να καθορίσουν αν η φέτα έχει χαλάσει ή όχι. Όταν είναι φρέσκια, η φέτα έχει γεύση αλμυρή, βουτυράτη και λίγο πικάντικη. Όταν όμως χαλάσει, θα γίνει υπερβολικά ξινή και πικάντικη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο