Εύκολο να το βρείτε.
Τα παραδοσιακά και αγαπημένα μελομακάρονα κατέκτησαν την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Taste Atlas για τα καλύτερα ευρωπαϊκά χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Το δημοφιλές ελληνικό γλύκισμα, του οποίου η συνταγή χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, μοιράζεται την πρώτη θέση με τον μπακλαβά, τον οποίο το Taste Atlas αποδίδει στην Αλβανία – παρά την υπάρχουσα διαμάχη για την προέλευση του γλυκού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης και δεν είναι άλλη από τη καρυδόπιτα, η οποία όμως δεν είναι αποκλειστικά εποχιακή λιχουδιά.
Τόσο τα μελομακάρονα όσο και η καρυδόπιτα, είναι από τα πιο υγιεινά χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα μπορούσε κανείς να βρει, καθώς παρασκευάζονται με λίγα και απλά υλικά.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνταγή για πίτα με τη γαλοπούλα ή το χοιρινό που θα περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι
Τα μελομακάρονα φτιάχνονται με ελαιόλαδο, αλεύρι, μέλι, καρύδια και μπαχαρικά όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή εσπεριδοειδών και κανέλα. Εκτός από αυτή την κλασική συνταγή, οι σύγχρονοι φούρνοι έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια διάφορες παραλλαγές, όπως μελομακάρονα με γεύση κακάο ή φρούτα του δάσους στην πιο ριψοκίνδυνη εκδοχή τους.
Η ελαφρώς σιροπιαστή καρυδόπιτα, από την άλλη, είναι ένα παντεσπάνι που φτιάχνεται με αυγά, ζάχαρη, γάλα, αλεύρι και αρκετά περισσότερα μπαχαρικά από τα μελομακάρονα. Στη συνταγή μπορεί επίσης να προστεθεί κονιάκ ή κονιάκ για επιπλέον γεύση και άρωμα.
Το άλλο πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα της Ελλάδας, οι κουραμπιέδες, απουσίαζε παραδόξως φέτος από τον χάρτη των ευρωπαϊκών γλυκών του Taste Atlas, χάνοντας την άτυπη μάχη με τα μελομακάρονα για το στέμμα του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου πειρασμού.